Nisi sama i nisi kriva!

Ti, koja ovo čitaš, koja trpiš udarce i poniženja svaki dan. Koja si u životnoj opasnosti, bojiš se i sramiš. Moraš znati da nisi kriva. Bez obzira na to što tvoja okolina kaže, bez obzira kakve su ti nadimke skrojili, što te okrivljuju i osuđuju.

Iako se oni prave pametni i dijele dobronamjerne savjete da si mogla preuzeti život u svoje ruke i otići iz pakla.

Svaka tvoja noćna mora, svaka isplakana suza, svaki proživljeni drhtaj od straha za vlastiti život mora proći. Postoji nada i postoji bolje sutra da ćeš se izvući iz ove agonije, da ćeš se iscijeliti i početi novi život.

Moraš znati da nisi sama i da postoji izlaz, postoji pomoć i rješenje.

Postoji netko tko na tebe misli i postoje još uvijek ljudi koji suosjećaju s užasom kroz koji prolaziš. Postoje žene koje su preživjele slična iskustva i koje su se izvukle.

Ne postoje riječi kojima bi se mogla izraziti isprika zbog svih neugodnih pitanja i komentara kojima si izložena, zbog policajca koji te upitao jesi li na vrijeme skuhala ručak, jesi li se primjereno ponašala, jesi li nešto pogrešno rekla, jesi li ga slučajno pogrešno pogledala, jesi li izazvala bijes ili ljutnju, jesi li provocirala ili ga možda pravila ljubomornim.

Neki baner

Ne postoje adekvatne isprike i objašnjenja zašto se trebaš skloniti u sigurnu kuću, zašto se neko vrijeme moraš skrivati, dok nasilnik dobiva minimalnu kaznu ili je zaobilazi.

Unatoč brojnim preprekama koje te koče uz tvoju osobnu patnju, ti si snažna i jedinstvena. Trebaš se prisjetiti svega lijepog što si postigla i što jesi. trebaš se sjetiti svoje dobrote, empatije, ljubavi, hrabrosti koju nosiš u sebi. U ovim najtežim trenucima tvoga života, kada si izložena prijetnjama i strahu, vrijeme je da te dobre emocije prorade, da ti daju snagu i da te izvuku.

Ti si puno više od brojke u statistici, iako vjerojatno sada misliš da si bezvrijedna, to nije istina. Još uvijek u sebi imaš snage i još uvijek te drži instinkt za preživljavanje.

Borit ćeš se i pobijediti. Otići ćeš od njega i potražiti pomoć. Nisi sama i nisi kriva. Zaslužuješ puno bolje.

Zato potraži pomoć po svom izboru, napravi plan za odlazak, obrati se svojim bližnjima, psihologu i institucijama za pomoć. Zapamti da nikada nije kasno da prijaviš nasilje i da progovoriš o tome. Vrijeme je da pobijediš strah i da odeš od nasilja, vrijeme je da preživiš i da pobijediš. Vrijeme je da postaneš heroina, a ne žrtva.

Posvećeno svim ženama koje su proživjele i proživljavaju nasilje.

Neki baner