Nisu te naučili da budeš sretna

Tko je bila žena prije nego što se rodila? Što je bilo u tvojoj podsvijesti prije patrijarhalnog odgoja, što si željela, što si sanjala, što si htjela prije nego su te naučili, prije nego su te uvjerili? Nažalost, taj odgovor nikad nećeš saznati i koliko god se budeš odupirala, ostat će mnogo nesvjesnog što ti je odgojem usađeno. Ostat će vjera u vječnu ljubav, bezgraničnu sreću i ideal tebe kao bolje polovice.

Zbog ovih posljedica vjeruješ da te on može spasiti ili obrnuto, da ti njega možeš izliječiti od trauma i rana. Zbog ovakvog odgoja u tvojoj podsvijesti ostao je napor da se moraš žrtvovati da bi usrećila njega u toksičnoj vezi, jer ljubav boli, tako barem oni kažu?

Istina jest da si odgovorna za svoje odluke i postupke, ali moraš priznati da je teško boriti se protiv ovakvih narativa koji se sada plasiraju preko društvenih mreža. Žena se uvijek pita, je li dovoljno dobra za njega, za ostale, za život i okrutni svijet.

Njegovi parametri i zahtjevi

Ako si zbunjena njegovim ponašanjem koje varira od intenzivno vrućeg do onog strogog i hladnog, to je znak da trebaš bježati. Ako se nađeš u situaciji u kojoj nema kompromisa, u kojoj je njegova zadnja, to je vrlo opasno.

Međutim u tu opasnu mrežu se vrlo lako uvući. Jer manipulator točno zna procijeniti koje karte iskoristiti i na koje rane dolijevati još malo ulja. On je vrlo svjestan tvojih strahova, nedoumica. On zna da si odgojena i naučena da udovoljavaš, da služiš, da učiniš sve da te on ne ostavi jer ti društvo neće oprostiti raskid ili razvod. On igra na kartu navezanosti čak i preko pitanja o djeci.

Neki baner

Nisu te naučili da budeš sretna

Dramatične ljubavne veze, photo of a wife feeling upset with her husband
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Lažne vrijednosti

Sjećam se vrlo dobro slatkih pitanja o budućnosti, braku i djeci koje su bile upakirane najnježnijim glasom. Ironija je, zapravo, da se svi takvi muškarci, u javnosti predstavljaju kao zagovornici obiteljskih ideja i čvrsto brane svjetonazore odanosti, dostojanstva, poštovanja, povjerenja, oni se protive prevari i oštro je osuđuju. No u suštini nisu spremni preuzeti odgovornost.

Tu su pitanja o trudnoći, odbijanju uzimanja kondoma, plodnim danima, menstruaciji… Potkovana argumentima o međusobnoj otvorenosti i odavanju najintimnijih tajni. Ustvari se osjećaš zatočeno i prikovano za zid, istovremeno krivo i odsutno. Pitaš se ispunjava li tvoje tijelo te silne parametre kako bi moglo udovoljiti njegovim prohtjevima pa da budeš istovremeno ljubavnica koja neće zatrudnjeti? I tako uzrokovati da on poludi?

Zapravo, zbog silnog stresa moguć je i spontani pobačaj? Kakav je to muškarac koji sve to nametne? Pita te jesi li normalna ako kažeš da želiš zadržati dijete iako on ne mora sudjelovati u odgoju?

Jesi li ti kriva ako si toliko ispumpana patrijarhalnim programima u kojima su ti, još kao maloj djevojčici, gurali ćelavu bebu u naručje, kada si naučila da su Barbie i Ken savršeni par koji ima djecu?

Kada i to nije bilo dovoljno, naučili su te da dolaze prinčevi i spašavaju djevojku bile one otrovane jabukom, siromašne čistačice koje odrastaju kod bogatih polusestara ili su uspavane zbog nekog prokletstva. Jesi li ti zbilja kriva ako čuješ svećenika svake nedjelje kako propovijeda kako je majčinstvo najuzvišeniji poziv? I sada si toliko zaljubljena da misliš da bi se to moglo ostvariti?

Odlazak i hrabrost

Ne, nisi kriva, ali si odgovorna za to koliko dugo ostaješ u ovom odnosu. Hrabra si ako ga napustiš, jer ćeš se boriti ne samo s osjećajem zbunjenosti, srama, straha, usamljenosti, tuge i zabrinutosti. Ti ćeš biti na meti osuda jer si napustila savršenog manipulatora koji je uvjerio cijeli svijet u svoje dobre namjere. A svi oni su povjerovali u njegovu naučenu empatiju.

Ne, oni ne znaju za tvoje neprospavane noći. Za tvoje hodanje po jajima, za strah jesi li nešto pogrešno učinila što bi moglo izazvati njegov bijes, ljutnju, uvrede čak i šamar. Ne, oni ne znaju ili možda znaju da je ovo sve dio dobro osmišljenog scenarija u kom te optužuju da izigravaš žrtvu.

No, kada se probudiš i odlučiš napustiti neizvjesni pakao, onda te i oni napadaju drvljem i kamenjem. Jer si napustila potencijalno dobru vezu, brak, obitelj, sve ono što su te naučili u djetinjstvu. No, nisu te naučili da budeš sretna…

Neki baner