Njeno veličanstvo – čokolada

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minutes

Samo jednu kockicu, kažem ja nakon ručka u detektivskoj potrazi za nečim slatkim. Naravno da je jedna kockica bila tek lagana uvertira u ono što je uslijedilo. Griz po griz i našla sam se s praznim omotom u rukama. Kako se to uspjelo dogoditi? Gdje sam ja bila cijelo to vrijeme? Zvučim poput totalnog ovisnika. Priznajem. Ovisna! No, samo o čokoladi.

Kako se čokolada tako slatko uvukla u naše živote?

Sirova zrna kakaovca prvi su koristili Olmeci, pa su nakon njih Maye počele s procesom obrade. No, Asteci su zapravo prvi sušili i mljeli zrna kakaovca, a s obzirom da je kakaovac tako brzo postao važan i nezamjenjiv, koristili su ga i kao sredstvo plaćanja.

Kakao je u Europu stigao u 16. stoljeću Kolumbovim otkrićem Amerike, ali su uz svo ostalo blago zrna kakaovca bila potpuno nevažna. Naravno, trebalo je znati pretvoriti tu gorku tvar u nešto tako ukusno.

Popularizacija je počela kada je Cortés uz kakao donio i prijeko potrebnu opremu te recepturu za spravljanje čokoladnog napitka. Kako bi zadržali monopol, Španjolci su skrivali kakaovac od ostatka Europe cijelo stoljeće te je on bio samo privilegija bogatih.

Srećom, početkom 19. stoljeća čokolada je završila u tvornici te se obrada ploda prestala vršiti ručno i u malim količinama. Odjednom je proizvodnja i prerada postala brža i jeftinija, a time i dostupnija.

Neki baner

No, tek 1848. dobili smo prvu čokoladnu pločicu iz kalupa – ono što danas zovemo čokoladom, a 1876. mliječnu čokoladu. Stoljeće po stoljeće i kakao se kroz naša usta uvukao u srca.

Zašto tako čarobno djeluje na nas?

Tu je cijeli niz kemijskih procesa koji se odvijaju u tijelu prilikom ugriza čokolade. Povećava razinu serotonina i endorfina što daje kratkoročni nalet energije, sadrži spoj koji se prirodno pojavljuje u mozgu kada smo zaljubljeni te i spoj koji proširuje arterije, pa tako povećava dotok krvi u srce.

Na koje sve načine možemo konzumirati tu rajsku poslasticu?

Njena tajna krije se upravo u tome što je multifunkcionalna i veoma važna u kulinarstvu. Koristi se za pripremu kolača i torti, završava u smoothijima, kao topli napitak, preljev ili namaz, ali odlična je i u slanim kombinacijama, jer je sama po sebi zapravo neutralna i gorkasta. Ide u sve i u sve se miješa.

Osim u hrani, ima je i u preparatima za kožu

Kupke za kupanje, kreme za tijelo, šamponi i sapuni, samo recite. No, jedna od njenih najvažnijih primjena u mom životu je na kosi. Da, na kosi! Sve tamnokose djevojke (i muškarci) koji vode bitku s masnom kosom ili im kosa brzo izgubi volumen spasit će malo kakaa u prahu.

Sve što treba napraviti je posuti po tjemenu ili nanijeti kistom te dobro raščešljati. I svježa kosa opet je tu!

fashion people woman cute
Photo by cottonbro on Pexels.com

Prijeti li joj gorka budućnost i postoji li rješenje?

S obzirom da postoji veliki jaz između ponude i potražnje, a prirodne nepogode i bolesti ne idu u prilog, ono što se predviđa je da bi uskoro mogla postati vrlo luksuzan proizvod ili čak potpuno nestati s tržišta.

Stoga, ukoliko već niste, probajte rogač u prahu! Istina, nije to čokolada, ali je vrlo ukusna zamjena koja daje pomalo tradicionalan štih.

Neki baner