Osvježavajuća ljetna torta

Volim kuhati, a pogotovo volim spremati deserte i to što kremastije to bolje. Uvijek sam u potrazi za novim i zanimljivim receptima koje poslije doradim na svoj način, ili kao u ovom slučaju spojim više recepata i kreiram nešto svoje i jedinstveno.

Ovo je recept za laganu ljetnu tortu. S obzirom na to da sam fan domaćih proizvoda i od nedavno sam počela uzgajati vlastito bilje, dat ću vam recept za sirup od mente koji sam koristila za kremu. Naravno, uvijek možete koristiti kupovni sirup.

SIRUP OD MENTE:

-litra vode
-3 šalice mente
-3 šalice šećera

Priprema ovog sirupa je vrlo jednostavno, dovoljno je da sve sastojke stavite na laganu vatru dok se šećer ne otopi i povremeno lagano miješate. Ja pustim da voda zakuha i nakon toga miješam još par minuta. Nakon što se šećer otopio, ostavite da sirup da se malo ohladi te ga prebacite u staklenu posudu. Najbolje bi bilo da ga čuvate u frižideru ne duže od 4 do 5 dana.

Osvježavajuća ljetna torta

Ja sam još dodala koncentrat limete, ali to je proizvoljno.

BISKVIT:

-2 jaja
-150 g šećera
-100 g ulja
-200 g jogurta
-275 g brašna (glatko)
-200 g borovnica
-1 prašak za pecivo

Zamutite jaja i šećer te dodajte ulje i jogurt pa dobro promiješajte. Nakon toga dodajte brašno i borovnice te na kraju i prašak za pecivo. Pazite da vam se ne stvaraju grudice tako da brašno dodajete postepeno konstantno miješajući. Pecite cca 30 minuta na 180 stupnjeva. Ostavite biskvit da se hladi.

S obzirom na to da ne posjedujem vagu, sastojke mjerim pomoću šalice. 🙂

Osvježavajuća ljetna torta

KREMA:

-300 g grčkog jogurta
-1 velika jušna žlica milerama
-200 ml šlaga
-4 do 5 jušnih žlica sirupa od mente
-kremfix

Ako ste kao ja, sve sastojke će te miksati zajedno, ali ja bi vam preporučila da šlag izmiksate u jednu posudu, a grčki jogurt, mileram i sirup u drugu te na kraju sve spojite. Sirup dodajte proizvoljno, ja volim da mi se osjeti okus mente pa ga dodam više te ovisno o količini sirupa i strukturi kreme, na kraju dodate kremfix ili ga jednostavno izostavite ako vam je krema dovoljno gusta. Također, ja ne dodajem šećer jer je sirup sam po sebi već sladak, a i šlag.

Tortu ukrasite po želji. Ja sam “nabacala” malo borovnica i svježe mente. Također ju možete poslužiti uz rashlađeni sirup od mente. 🙂

Osvježavajuća ljetna torta

Lucia Fonseca

Neki baner