Ponekad ljubav stane u 20 kvadrata!

Ponekad je ljubav tamo gdje majčine ruke zagrle. Tamo gdje otac bez dodira kaže kako ti je potpora. Tamo gdje se smiješ sestri što je uzela tvoju omiljenu jaknu nakon što si se probala naljutiti na nju. Gdje te brat čuva, a i da ne znaš kako.

Nije ljubav nova kuhinja ni novu namještaj. Niti kuća koja se sjaji. Ljubav je tamo gdje je potpora i gdje je poštovanje. Gdje možeš plakati i smijati se.

Vidi ih, sve su ovo postigli zajedno. Jedna od ljepših rečenica kad opisuješ dvoje ljudi koji su jedno. Sviđa ti se njihova kuća? Došla je iz rada, iz zajedništva, iz krvi i znoja. Ali prije nego primijetiš kuću, auto, odjeću, možeš li primijetiti njihova lica? Osmijehe? Ljubav!? Bez toga uzalud sve što postignu. Oni, ona, on ili ti.

Ponekad ljubav stane u 20 kvadrata. Stane u dvije čaše, dvije žlice, jedan pokrivač… Stane u zrno po zrno, kamen po kamen. Ponekad ljubav stane tamo gdje se grijehe jedno uz drugo i dovoljno vam je.

Nisu ovo bajke za djecu. Svi znamo da se od ljubavi ne živi. Ne plaća račune, hranu, putovanja i ostalo. Ali pomaže. Daje i hrani. Tjera naprijed. Lakše preživi ono kad je loše, kad nemaš. Ima li ljepšeg nego imati podršku, vjetar u leđa? Bilo da je u pitanju partner, otac, majka, baka, djed itd. Nema.

Ljubav ne traži čega nema, ona cijeni ono što ima

Ne treba ljubavi puno. Ne treba joj putovanje ni luksuz ako ona nije broj jedan. Ne treba joj raskoš kuće ako je kuća hladna. Bez emocija. Ne treba joj lijepa odjeća ako je ispod nje tuga.

Neki baner

Ponekad ljubavi postane tijesno i u 100 kvadrata. A ponekad se raširi u 20 kao da je 100. Nema pravila. Ali da je lakše s njom, lakše je. Zato ne obaziri se ako nemaš ono što misliš da trebaš imati, sve dok imaš ljubavi. Ne obaziri se na luksuz koji te zavarava ako nemaš ljubavi.

Često smo nezahvalni. Nezasitni. Tužni. Zašto? Zato što si ne možemo priuštiti novi automobil? A onda se sjetimo da kuću imamo koga zagrliti. I nekako sve postane lakše. Možda ne odmah, ali s vremenom shvatimo.

Ponekad ljubav stane u stare krevete, staru kuhinju i neofarbanu kuću. A ponekad bježi iz luksuzne vile. Samo da je na svome. Samo da osjeti.

Kada probaš da je prevariš, kad tad to osjeti. Kad tad se izmakne ili odluči ostati još jače.

Ponekad ljubav stane u 20 kvadrata. I nema toga koji bi je istjerao ako je odlučila ostati.

Neki baner