Ponos naš ratoborni ili kako uništiti prijateljstvo

procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minutes

Nisi joj rekla: kozo, glupačo, kujo. To si kažete iz milja. Jer imate kvalitetno izgrađen odnos da bi vas takvi pogrdni nazivi zaratili. Zapravo time sprdate one koje se međusobno tako nazivaju u svojim svađama jer to je za vas ispod nivoa i s tim uvredama si samo potvrđujete koliko je čvrsto vaše prijateljstvo.

Savršeno razumiješ njezine stavove i ona tvoje, no kad se tvoj stav kosi s njezinom situacijom ili obrnuto, zna se dogoditi da si pokažete zube.  Ono što je stavilo branu između vas dvije je razočaranje. Trenutak stajanja na litici s kojeg jedino njezina ruka može biti pomoć, ali baš te ta ruka odgurne.

Male otrovne strelice

Odgurne te jačom snagom, nego što su te gurale ičije druge ruke. Ma i snagom koja je jača od svih ostalih njihovih snaga kad bi se ujedinile. U prijelomnom trenutku čak niti ne očekuješ da će te povući da ne padneš, više možda očekuješ da će zvati nekoga upomoć ako se radi o tvojoj nevolji.

Ne, ne govorim o nekim stvarima preko kojih se ne može prijeći i zbog kojih se razruši prijateljstvo, nego o situacijama u kojima se radi o razumijevanju. Recimo da ti neki daleki poznanik učini isto, ne bi te ni upola razočarao kao ona jer te tamo netko ne poznaje dobro.

Neki baner

I onda, u tom nerazumijevanju svaka stane na stranu svog ponosa i krenete se nišaniti riječima. Ne onima gore navedenima, nego onima za koje znate da su njezina slabost. Pljunete na neku manu, hračnete na neku slabost, iscipelarite neki grijeh, izvadite iz kante za otpad na kojoj piše „zaborav“ nešto što ste nekad oprostili, ali još pamtite.

I kad izbacite sve strelice i umorite se od bitke nerazumijevanja, ponosno jedna drugoj okrenete leđa. Sve vaše pobjede, strahovi, zabave, podrške, tajne, interne fraze, uspomene,… sve to i dalje postoji. Nije otišlo u zaborav, no savjetujući se s ponosom, a ne razumom, odnos se zahladio.

Kad ostavite ponos po strani i odlučite zbrojiti sve što je vaš odnos sagradilo u jedno vrijedno prijateljstvo, pa ga usporedite sa značajem ovog što ga je srušilo, vjerojatno ćete uvidjeti kako je ono što je pokrenulo rat ponosa vrlo beznačajno u usporedni s onim ostalim što još uvijek imate.

I, recimo da ste obje shvatile kako je potrebno ne koristiti se oružjem ponosa, pitanje je koja će prva to jedna drugoj priznati? Dok se to pitate, niste zakopale sjekiru ponosa.

Ponos naš ratoborni ili kako uništiti prijateljstvo

woman in white shirt carrying baby in white onesie
Photo by cottonbro on Pexels.com

Ponos vs. prijateljstvo

Nije važno koja bi trebala prva inicirati pomirenje ako će se kasnije junačiti s time. Na umu treba imati kako i dalje postoje brojni segmenti vašeg izgrađenog prijateljstva kojeg ćete teško izgraditi s bilo kojom drugom osobom, a ako ćemo o nekom pogledu na tijek života, dana za nadogradnju prijateljstva sve je manje.

Nemojte da ponos ratuje zbog jedne nesuglasice na koju se već neki drugi dan može gledati iz drugog kuta. Dopustite razumijevanju da prekine rat ponosa te nastavite s prijateljstvom. One vaše stare priče čekaju nastavak. Što prije, to bolje.


Škicni i zaprati naš Instagram 😉 @AmazonkePortal

Neki baner