Psihologija ženske prirode i borba protiv stresa

Kroz čitav život žensko tijelo doživljava promjene. Sastavni dio ženskog organizama i tijela su menstruacija, porođaji, abortusi, spontani pobačaji, reproduktivne i druge bolesti, menopauza i na kraju starenje i smrt. Ako se dobro zamislimo, shvatit ćemo da je naše tijelo izloženo krvarenju, da naše emocije donose stres koji povećava rizik od raka, da se tijekom poroda sve naše kosti razdvoje i da proživimo veliku bol.

Zašto onda dodatno narušavati vlastito zdravlje uzrujavanjem oko nepotrebnih stvari? Zašto sebe izlagati panici i strahu da neki glupi narcis s nama manipulira, da pošto poto moramo dobiti neki posao ili udati s kada je naša rodbina odredila?

Zašto se onda brinemo da nećemo ispuniti tuđa i vlastita očekivanja? Gdje smo u cijeloj životnoj priči, mi same? Zašto smo sebe pretvorile u žrtvu manipulacije, boli, patetike, stresa i uzrujavanja?

Ženska osjetljivost i ranjivost

Osobnost svake žene je protkana laticama njenih vrlina i mana. One okružuju njeno srce i mozak i zajedno čine prekrasnu cjelinu. Samopouzdanje jedne žene se razvija i gradi čitav život. Potrebno ga je zalijevati i njegovati ljubavlju prema sebi i kloniti se otrovnih nanosa stresa, sekiracije i patetike.

Svaka žena ima svoje nedostatke u emotivnom i fizičkom smislu. Potrebno je ponekad samu sebe pustiti na miru. Potrebno je disati život pun plućima, bez dodatnih opterećenja. Prestati postavljati vječno pitanje što ako?

Neki baner

Previše analize dovodi do stanje paralize ženskog organizma. U opasnosti smo da puknemo ili da se smrznemo i otupimo.

Opasnost od patetike

Osobno smatram da je patetika najgori ženin neprijatelj. Taj očaj i jad koji se taloži s njim može početi kada žena uđe u vezu i postaje emotivno ovisna o muškarcu. Racio je isključen, a ženu posjeduje samo želja da se približi nekom narcisu i manipulatoru koju njenu ranjivost upotrebljava kao oružje protiv nje same.

Tada se žena nalazi i zabludi da ne može živjeti bez tog muškarca. Ta zabluda je najveća laž koja je ukorijenjena u ljubavnim romanima, sapunicama i jeftinim holivudskim filmovima.

Svako ljudsko biće je ranjivo i to je sastavni dio ljudskog karaktera. Međutim, za nježne, osjetljive i pomalo krhke žene ta ranjivost dovodi do patetike. Naime, kada ta lažna veza pukne, dolazi do samosažaljenja, nemoći i očaja. Jednog konfuznog stanja u kojem žena ispoljava sav očaj van.

Neprestano zivkanje, poruke, pitanja poput „zašto si me ostavio?“, „kako si mogao?“ i slično. U glavi se nekada rodi ideja da su one upravo stvorene da bi promijenile toga narcisa, donijele konačno iscjeljenje i stvorile savršenu zajednicu za njih dvoje.

Međutim, to je sve zamka patetike. Zato je potrebno osloboditi se njenih okova i slobodno disati uživajući u ostalim životnim prednostima. Jednostavno pustiti, sa svijesti da se neke stvari ne mogu promijeniti.

Zdravlje na prvom mjestu

Mi žene se previše sekiramo. Brinemo oko sitnica i životnih detalja pa sve do budućnosti, planova i obiteljske egzistencije. Brinemo se oko školovanja, intenzivnije proživljavamo ispitne rokove, u strahu smo od pogrešaka. Ako zacrtamo neke ciljeve, uložimo maksimalan trud da ih ostvarimo. Nažalost, ostvarenje našeg truda je neizbježno bez stresa.

U najranijom mladosti smo zabrinute oko tuđeg mišljenja i nametanja određenih standarda koje moramo poštovati. Izložene smo različitim mjerilima kako trebamo izgledati i do koje dobi se trebamo udati.

Srećom, s tridesetima, raste naše samopouzdanje, emancipacija i dolazi do rehabilitacije od svih nepotrebnih ovisnosti i sekiranja. U nadi da će sve to jednom proći. Jednostavno, mora proći. Nekada je dobro intenzivno proživjeti sve emocije i izbaciti sve iz sebe, No ne smijemo zaboraviti, da moramo poštedjeti i naše tijelo i našu dušu od konstantnog uzrujavanja. Moramo to učiniti za dobrobit našeg zdravlja.

Neki baner