Rakete, jod, benzinske crpke & Rihannin goli trudnički trbuh

Dok se svijet nije ni oporavio od pandemijskih i svakakvih kriza; eno, svijet ratuje, letjelice se ruše na zagrebačko tlo, stojimo u kolonama na benzinskim crpkama, neinformirani kupuju jod i brašno kao ludi. Sirovina ponestaje, ali prodaja i kupovina straha je u cvatu. Svi smo, čini se, zaraženi.

Oduvijek je bilo da na jednom kraju svijeta netko uživa ispod palme, dok na drugom netko bježi od bomba i gladi. Ponekad se zaboravi i tko je na kojem kraju, pa histerija prevlada kolektivno. Kontrasti i suprotnosti na istoj planeti. Zašto? Ne znam. Sigurna sam da postoji razlog.

I, da većinski njegov dio leži u mentalitetu čovjeka. I, taj dio je onaj koji najviše plaši. Jesmo li išta naučili tijekom povijesti? Pa eto, sumnjam. I dalje, muški um željan monopola, u stanju je svesti broj kolateralnih žrtvi na bezbroj. Svjedočimo svijetu koji transparentno ukida ljudima moć izbora i promovira ništa drugo no diktaturu. 21. stoljeće, ali apsurdi naši svagdašnji.

Dan žena 2022.

Kad smo kod apsurda, u međuvremenu, prošao je i ovogodišnji Dan žena. To će mi zapravo biti fokus u tekstu koji slijedi. Da, još jedan Dan žena s hrpom beznačajnih čestitki, buketića, i ostalih besmislenih mrvica, koje na kraju dana ne donose značaj ni promjenu.

Prošao je dok u Hrvatskoj i dalje žene nemaju zakonito pravo odlučivati o svom tijelu, dok i dalje se upire prstima u žrtve dok agresori hodaju slobodno, dok i dalje na radnim mjestima plaće nisu spolno ujednačene, i tako dalje, i tako dalje. Dok i dalje, mlade žene trpe i nasljeđuju disfunkcionalne generacijske nizove svojih majki i očeva. Lošu povijest kao da volimo ponavljati na toliko razina. Očigledno.

Neki baner

Vrijeđa li nas goli trudnički trbuh?

I, dok se svijet zaista suočava sa skoro pa nevjerojatnim raspletima na svim svojim krajevima, dok ukrajinske majke rađaju uz zvuk granata, mediji i sitne duše i dalje su u stanju raspravljati o Rihanninom golom trbuhu. Da se u medijima voli lažno moralizirati, kao što se voli i razapinjati na križ koga god se stigne, nije ništa novo. Ali, možda je ipak vrhunac kad nas vrijeđa goli trudnički trbuh.

Dobro, možda nas ne vrijeđa baš svaki goli trudnički trbuh. Vrijeđa nas samo onaj koji se namjerno pokazuje i slavi. Onaj koji se moćno nosi. Onaj koji se sramom ne skriva. Definitivno je vrhunac kad nas vrijeđa ponosni goli trudnički trbuh. U kojem smo, podsjećam, svi, ali baš svi, jednom bili.

Ženska moć kao trn u oku

Oduvijek sam bila Rihannin fan. Osim njene glazbe, podržavam i njen aktualni rad u beauty industriji – koju mijenja na bolje svakim lansiranjem. Vjerujem da takvih žena nedostaje na sceni. Moćnih, beskompromisnih i hrabrih. Onih koje su trn u oku svakom tko želi od žena jedino žrtvu, sram i nedostatak samopouzdanja i vrijednosti. Njen brend Savage X Fenty donio je niz značajnih promjena standarda ljepote na svjetsku scenu.

Fenty modeli predstavljaju sve žene. Baš sve. Bogatstvo raznolikosti je očito. Rasprave oko Rihanninog golog trbuha i tragične izjave da će se dijete prehladiti i slično, dobro su me nasmijale. Najtragičnije što su takve izjave u stanju izgovoriti i same žene.

Uloga majke na balkanskom tlu

Uloga majke za svaku ženu vjerojatno znači nešto drugo. Netko se samo kroz tu ulogu i ostvari. I to je ok. Međutim, čini mi se na balkanskom tlu, da ulogu majke i dalje najviše poistovjećujemo s prekrivenom ili otkrivenom ulogom požrtvovnosti. Možda je onda iz tih razloga Balkan šokiran s Rihanninim fashionable golim trudničkim trbuhom. Gle, trudna je, ali živi Highlife. Gle, trudna je, a obukla se i osjeća se seksualno.

Gle, trudna je, a i dalje je žena. Svijet jednostavno vrijeđaju moćne žene. Beskompromisne žene. Samopouzdane žene. Žene koje rade promjenu i uzimaju stvar u svoje ruke. Poneki neinformirani dušobrižnici će lažnim moralom raspravljati o golotinji – čime će pokušati zasjeniti sve što je postignuto prvenstveno ženskim umom.

Crna žena s Barbadosa, skromnih korijena i porijekla, preokrenula je modnu industriju naglavačke. Ne svojim golim tijelom, već svojim hrabrim ženskim intelektom. Predivno golo tijelo je samo bonus. Ako se mene pita.
Nježnost nije alibi za žrtvu

Na Balkanu se često podmeće pojam žrtve i miješa s nježnošću i lažnom definicijom ženstvenosti. Nježnost ne može biti alibi za žrtvu. Nježnost žene trebala bi biti usidrena u njenu snagu. A, njena snaga ne bi trebala biti izjednačena s tim koliko može izdržati. Već s time na što pristaje, a na što ne. Svojim izborima. A što se tiče ženstvenosti, neka svaka žena za sebe odluči što je za nju ženstveno. Nekima su to široke boyfriend hlače, a nekima koktel haljina ili suknja s točkicama. Hoćemo li se prestati međusobno osuđivati? Ikad?

Man down.mp3

Svima kojima smeta Rihannin goli trudnički trbuh, podsjetite se od kud ste došli na ovaj svijet. Svima koji misle da trudnoćom prestaje život kakav je bio, preispitajte svoja uvjerenja. I ostanite žena. Ne žrtva, nego žena.

Svima koji su ugroženi pred golim ženskim tijelom, preispitajte svoje misli, komplekse i nagone. Nije stvar u golotinji, stvar je u vašim umnim pretincima kad vidite golotinju. Svima koje smetaju i vrijeđaju moćne žene, podsjetite se da i vi možete biti jedna od njih.

Koliko god vam okolina tupila suprotno. Svima koji vide profil majke pun žrtve i milosti – wake up call. Dok tako vidimo žene, pridonosimo nejednakostima i činjenici da jedan muški um u 21.stoljeću preokreće čitav svijet svojim monopolom. Za istog, u iščekivanju novog Ririnog albuma, odvrćem dobar, stari hit – Man down.mp3.

Foto: Instagram

Neki baner