Razgovor sa spisateljicom Razijom Čolaković

„Ovo naše društvo ne oprašta hrabrost jedne žene! Ovo naše društvo osuđuje žrtvu, umjesto nasilnika.“

Razija Čolaković (Razo)

Razija Čolaković (Razo) privukla je pozornost publike svojim britkim tekstovima u kojima problematizira muško ženske odnose, patrijarhalni odnos društva prema ženama i stereotipe na svojoj Facebook stranici „Muhabet s Razom“. Otvoreno piše o svom djetinjstvu, mladosti, braku, majčinstvu i obrazovanju. Njeni savjeti bude svijest ženama i potiču ih da budu samostalne i odvažne. Razija je posebna, autentična, iskrena, piše iz vlastitog iskustva s kojim se mogu poistovjetiti brojne žene.

Do sada je objavila tri knjige “Leptir” i Razotkrivanje” i „ Svekrvin sin“ a trenutno piše i četvrtu knjigu koja otkriva jednu bolnu priču, ali priču koja oslikava život pa skoro 90% žena s Balkana. To je priča o psihičkom, fizičkom, ekonomskom i seksualnom zlostavljanju žene, Razine majke.

Svestrana kolumnistica, komunikologija, pjesnikinja, spisateljica za naš portal je podijelila svoja iskustva iz bolne prošlosti koja su je promijenila i utjecala na njen identitet.

Priča o zlostavljanju

„Ključni momenat za donošenje odluke o pisanju ove knjige nije se desio odjednom. Nego kroz moje obrazovanje i rast, shvatila sam da svaka istina, ma kako surova i teška bila, oslobađa i na kraju pomaže. Već sam pišući svoje prethodne tri knjige upoznala ljude (publika koja mene prati) o svom odrastanju, djetinjstvu i uopće načinu života od malih nogu, do današnjeg dana.“ – govori autorica.

Neki baner

Naglašava da je pisanje svake rečenice, teksta, poezije ili proze gotovo uvijek lijek za onog koji piše, ali isto tako i za onog koji te redove čita.

„Pisac svakom svojom rečenicom proživljava ponovo uspomene, lijepe ili manje lijepe, ali ih proživljava i tako liječi i oslobađa svoju dušu. Sada kao odrasla, obrazovana, svjesna i savjesna žena osjećam veliku snagu, volju i hrabrost da govorim o nasilju u porodici, o trajnoj štetnosti nasilja, ne samo po ženu nad kojom se najčešće vrši nasilje, nego i po djecu i cijelu porodicu.

Društvo me je doživjelo i osjetilo upravo onako kako sam i željela: kao borbenu ženu koja živi definiciju slobode uma i slobode postojanja. A znamo da su slobodni ljudi samo oni koji znaju i vladaju sa sobom. Djelovati i žrtvovati sebe u isto vrijeme znači preuzeti odgovornost i sazrijevati. Sloboda je u stvari konstantno razvijanje i oplemenjivanje duše“- ističe Razija.

Razgovor sa spisateljicom Razijom Čolaković
Foto: privatna arhiva

Uspomene na majku

Razija je veoma ponosna na svoju majku, koja je umrla prije skoro tri godine i kaže da je na nju mnogo je utjecalo mišljenje društva, tj društvene zajednice u kojoj je živjela.

„To ne čudi nimalo, s obzirom na to da je bila potpuno nepismena i patrijarhalno odgajana. A patrijarhat je uništio mnoge živote, doslovno. Danas se čini kako je društvo izašlo iz ovog toksičnog načina života, međutim istina je da patrijarhat i dalje živi kod velikog broja ljudi, te im otežava živote. Naravno tad ne smijete pričati o nasilju u porodici, jer je na vrhu takve porodice muškarac, koji je i najodgovorniji. Često muškarac patrijarhalno odgajan odraste u nesigurnu osobu, s oklopom od čelika koji mu je stavljen na leđa protiv njegove volje. A to znači: muško si, moraš biti glavni i sve izdržati!“ – poručuje spisateljica.

„Ne sjećam se da mi je majka ikada pričala da je prijavila moga oca za nasilje! Zaista se ne sjećam, što znači da vrlo moguće i nije, jer bih sigurno taj detalj zapamtila. A nije prijavila, zato što to ni u snu nije smjela pomisliti, jer tek bi onda „dobila svoje“ i od mog oca, ali i od društva. Ovo naše društvo ne oprašta hrabrost jedne žene! Ovo naše društvo osuđuje žrtvu, umjesto nasilnika.

I sama sam se susretala s tim, kada pišem na ovu temu, dovoljno je pročitati komentar: Fuj, kakva si ti kćerka, kad tako o ocu pišeš?! Bio on otac, brat, muž ili neko deseti nasilnik ima samo jedno ime: Nasilnik! Sada zamislite jednu ženu koja niti je obrazovana, niti ima podršku roditelja, niti bilo kakve materijalne mogućnosti da ode, da progovori o nasilju muža ili da prijavi, kako bi podnijela osudu društva? Nikako. Često nažalost završi i suicidom.“ – ističe Raza.

Ostvarenje ciljeva kao pobjeda

Zbog svojih postala je inspirativna za mnoge žene koje je prate. Razija se iskreno razveseli njihovim porukama u kojima one kažu da željno čekaju nove knjige jer su motivirane njenom hrabrošću Posebno oduševljava njena želja za usavršavanjem i obrazovanjem, Naime, nedavno je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, komunikologiju i žurnalistiku, a sljedeći cilj je postdiplomski studij (magistarski).

Razgovor sa spisateljicom Razijom Čolaković
Foto: privatna arhiva

„Ja sam danas sretna i ostvarena žena. Od svojih roditelja sam naučila šta ljubav nije, šta brak nije, šta život nije. I kad dođem u dilemu da ne znam šta hoću, znam šta neću i prema tome postupim, i nikada ne pogriješim. Naučila sam da imam ciljeve u životu. Postavljam jedan po jedan, i na tom ostvarenju radim Želim dalje raditi na sebi, izgrađivati se, pomagati drugima a posebno ženama, i što više učiti, jer „znanje je moć“- kaže Razija,

Neki baner