S tobom odlazi i dio mene

Šetam po parku tražeći prazno mjesto. Jutro je već neko vrijeme bilo s nama, no Sunce se još uvijek svim silama trudilo da probije bedem od oblaka, a ja da razbijem bedem sjećanja.

Da li sam ga stvarno željela razbiti ili sam ga uporno postavljala oko sebe, ni sama nisam sigurna. No trenutno su mi bili jedina hrana.

Djeca su svojom bezbrižnošću stvarala buku, a ptice dodavale svoje popratne taktove. Na izgled, sve je bilo kao iz bajke, samo sam ja bila nepotpuna.

“Želim da pođeš sa mnom!”, još uvijek je odzvanjalo tvoje pitanje u mojoj glavi.

Da li si znao da je šutnja značila da bih najradije s tobom i na kraj svijeta ako treba ili te zaista nadjačala ljutnja, pa si čuo samo izgovorene riječi? Zar je moguće da si samo tako prestao da čitaš tišinu? Zar je moguće da me ne poznaješ iako sam pred tobom bila potpuno ogoljena?

Neki baner

“Da bar mogu…” dodala sam tužno, kao da tiše nisam mogla.

Trudila sam se zadržati snagu, no val emocije je krenuo iz dubine, ispustio uzdah, a jedna suza se gnijezdila u oku. Obrisala sam je prije nego je dobila svoj konačni oblik. Nisam željela da je vidiš, jer nisam željela da te na taj način zadržavam kraj sebe. Ti koji si imao svoje ciljeve, kako si tako lako mogao moje predstaviti nebitnima? Zar sam tvoju odlučnost trebala da poškropim svojom popustljivošću? Da li bi nas to zaista ostavilo u zagrljaju ili bi me pak tjeralo da ponavljam svoj postupak svaki put kad bi smatrao za potrebno? I da li me zbilja želiš takvu?

“Ali možeš”, dodao si. “Ako pravilno poredaš prioritete.”

“Ako pravilno poredam prioritete…”, ponovila sam s dozom ljutnje okrećući se prema tebi.

“Život je jednostavan, samo ga mi komplikujemo.”

“Bebo, nemoj sad da glumiš filozofa, molim te! Nije vrijeme i nemam snage. Molim te!”, izgovorila sam ne želeći da ponovo nabrajam sve razloge koji me vežu tu, sve započete stvari, sve obaveze i ciljeve. Uostalom, svi oni koje si znao bili su ti neznatni u poređenju s onim šta gubimo. Iste one ciljeve koje si nekada podržavao, želeći me takvu, ustrajnu. Takvu si me stvarao, ponovo i iznova, dajući mi snagu.

“Istina je, bebo. Možemo sve ispočetka.”

“A šta je sa tvojim prioritetima?”, dodala sam povređeno.

“Nisam željela da ti nabijam bilo kakav pritisak zato što si odlučio krenuti ponuđenim putevima, ali zar bih sad trebala sve svoje izbrisati?! Kako se to radi, bebo, pa da napokon pojednostavim taj život? Ti bi krenuo za sobom, a ja bih ostavila sebe da krenem s tobom!”

“Ti možeš nastaviti sve što si započela, a ja neću imati drugu priliku.”, izgovorio si pravdajući sebe.

“No prilika ti ni ovdje uopće nije loša, samo su ti snovi mnogo veći. I to je valjda ok, ali ja u njima nisam prioritet. Zašto mi onda otežavaš?”

“Ne mogu da vjerujem. Baš si našla vrijeme kad ćeš sebe da stavljaš na prvo mjesto!”

Zavladala je tišina. Razmišljala sam kako su ustvari svi moji životni promašaji bilo posljedice toga što sebe nisam znala da stavim na prvo mjesto.

“Otac mi je jako bolestan!”, izbacila sam iz sebe nakon duže stanke. Kroz glavu su mi prolazile samo misli kako bih jako lako mogla izgubiti svoja dva najbitnija muškarca. Nisam do sada željela da te opterećujem tim, htjela sam ti reći nekad kasnije, kad se sve smiri, jer sam znala šta i sam gubiš odlaskom. A gubio si mnogo.

Sad se suza nije mogla zaustaviti. Sva snaga koja je do sad gospodarila nestala je, kao što ćeš sutra nestati i ti, sa prvim jutarnjim avionom.

Neki baner

“Trebala si mi reći”, dodao si tiho i zagrlio me prislanjajući uz sebe.

“Ne bi ništa promjenilo.”, uspjela sam samo izgovoriti.

Neka nevidljiva tuga ispunila je sobu. Čuo se samo moj jecaj, dok sam se uvlačila u tvoj zagrljaj, želeći ga zadržati na sebi za dane kad te više tu ne bude.

Pipi

Neki baner