Smjena generacija

Velikom se brzinom približava vrijeme od kojeg strepe sve učiteljice četvrtaša. Ispratit će svoje piliće u predmetnu nastavu, sa zebnjom u srcu i strahom da nisu do kraja automatizirali dijeljenje dvoznamenkastim brojem ili kakvu drugu važnu radnju ili činjenicu. Kod mene putuju skroz u drugi hodnik, a njihova će mjesta naslijediti jato novih. Nova smjena generacija.

U mom se selu već osjeća uzbuđenje. Svi iščekuju onaj famozni poziv za posjet liječnici i pokušavaju od djece sakriti da će ih tamo i cijepiti. Kad ih već dovedu, neće biti vremena za bijeg, misle oni. To je tek prva prepreka koju treba preskočiti.

Nadobudni roditelji

Na brzinu se uči napisati vlastito ime, a oni nadobudniji krenuli su i u brzinsko učenje slova. Nema veze što im stalno govorimo da je to naš posao i da je puno teže ispravljati ono što je naučeno pogrešno, nego naučiti pravilno po prvi put.

Klinci mi hodaju po ulici i sami sa sobom razgovaraju i odgovaraju na pitanja koja će im na upisu u školu vjerojatno postaviti, pa se pripremaju. Recitiraju napamet adrese, članove obitelji, broje do 10 unaprijed i unatrag. Svako toliko čujem s prozora neku majku koja neposlušnom čedu objašnjava da će vidjeti svoga Boga kad dođe u školu. Ma, vidjet će on svoju učiteljicu!

Želje učiteljice

Iako bih ja da mi u školu dođu potpuno nepripremljeni što se abecede tiče, ali s druge strane spremni izdržati prva dva sata bez suza za mamom, teško to ide. Voljela bih, na primjer da prije škole nauče oguliti bananu ili otvoriti poklopac jogurta.

Neki baner

Rado bih da nauče da trebaju čekati red i da nikako nije moguće ni po jednom zakonu fizike da svi istovremeno budu prvi u redu. Da nauče vezati žnirance i odjenuti (ili barem prepoznati) svoju jaknu na vješalici. Da znaju izgubiti u igri, a da mi se ne izgube u prvoj šetnji. Možda bih mogla organizirati kakav kratki tečaj pripreme za školu u našem lokalnom Vatrogasnom domu? Nije to tako loša ideja.

Učiteljica ili babaroga?

Uz to, budući da popujem u vlastitom selu, odjednom sam postala tema lokalnih tračeva. Svi iz pouzdanih izvora točno znaju koliko zadajem domaće zadaće, kakva sam u ispravljanju kontrolnih i koliko često podižem glas.

Smjena generacija

diligent small girl drawing on paper in light living room at home
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Znaju da sam stroga/blaga, totalno cool/živčana i važu moje kvalitete s kolegicom paralelkom. Iako nikad nisu bili na nastavi ni njoj ni meni. Ona ima dužu kosu, a ja sam deblja. I mogu puno više pojesti. Ako to može ikome pomoći u odluci. Osjećam se k’o na biralištu.

U šetnji s Fifijem primjećujem da roditelji koji drže za ruku dijete vodeći ga iz vrtića prstom pokazuju prema meni. I milo mi se osmjehuju. Vidim da se pomnije prate i moje modne (ne)kombinacije, pa sad pazim da ne izlazim u pidžami na dvorište. Dobro, ne baš uvijek. Ponekad.

Neki baner