Socijalna i emotivna izolacija

Napomena autorice: Nikad nisam rekla da je loše biti sam, već da ima nekih žena koje si lažu da su sretne same. 🙂

No o čemu se radi? Moj zadnji tekst Zašto si neke žene lažu da su sretne same? podigao je baš buru jer se iz naslova naslućuje tek djelomična poanta ženskog samovanja.

No ovaj put sam u samu tematiku odlučila ući dublje. Zašto? Jer smatram da živimo u vremenu kad je samozavaravanje na vrhuncu. Nikada nam ništa nije bilo toliko dostupno a istovremeno ljudskost i bliskost toliko daleke.

Jednim klikom možeš na drugi kraj svijeta, pa zapravo svi živimo “online”.

Ali može li nas istinski ugrijati virtualni hug (zagrljaj)?

Neki baner

Drage moje…

Zaista ste sretne što svaku kavu pijete same nakon još jednog buđenja i spoznaje da je jastuk do vašeg hladan?

Većina će vas viknuti hrabro – da!

No… lako je biti hrabra meni, ovdje, u komentarima.

Biti iskrena prema sebi, nešto je sasvim drugo.

Ima žena koje uživaju u svojoj neovisnosti, koje vole svoju snagu i svoju slobodu. Ima ih koje su izašle iz ružnih veza i loših brakova i dosta im je da im netko skače po glavi. No isto tako ima žena koje na van pričaju kako je sve super, ali zapravo noću ophode stranice za online dating, u želji da možda ipak nekog pronađu. Bar za razgovor.

Jer tužno je vječno držati monologe. I sasvim je prirodno željeti toplu riječ, zagrljaj, ručak u dvoje, seks, a ponekad i dobru svađu!

Umijeće je znati se dobro posvaditi.

Svima nam trebaju druga ljudska bića. Ne samo u romantičnom smislu, treba nam interakcija jer čovjek koji se socijalno i emotivno izolira, zapravo pati.

Ta velika emotivna izolacija toliko je zadnjih godina uzela maha, da ljudi zbilja vjeruju kako u eri interneta i društvenih mreža, zbilja više ne moraju izlaziti iz kuće! Sve se može naručiti online, računi se mogu platiti online, raditi se može od kuće, cvijeće i bilje uzgajati na balkonu, kava popiti uz live chat s tetkom, a za seks tu su kojekakve igračke isto dostupne online! Pa kome više treba drugi čovjek?

No je li to dobro? Je li to zdravo? Je li, usudit ću se pitati, to normalno?

A želja za potomstvom?

Ili ćemo i bebe uskoro naručivati preko interneta?

Socijalna i emotivna izolacija

Još jedna potpuno pogrešno usađena ideja je da se iza 35-e više ne može pronaći partner, pa se neke žene više ni ne trude, a neke rekla bih ni ne usude, osobito one koje iza sebe imaju brak i djecu.

Okolina ih uvijek nekako gleda s povećalom i osuđuje, kao da je taj razvod neka tako strašna stvar. Još gore mi bude što se na razvedene žene gleda kao na oštećenu robu, kao na one koje su spremne pošto poto zgrabiti frajera.

Zove ih se žderačicama muškaraca i brakolomkama, no istina je zapravo takva da ih se većina uopće boji pomisliti na nov odnos. Što zbog okoline, što zbog reakcije njihove djece.

Zbog toga je laž da su mnoge žene sretne same. Laž je, jer iza lijepog osmjeha stoji tisuću nijansi života, boli, razočarenja, strahova, želja i trauma.

Stoji srce koje treba ljubav.

Hoće li je pronaći kroz prijateljstva, hobije, igru s djecom i ljubimcima ili u romantičnom odnosu, nije važno. Važno je da je u dubini duše svaka žena zaista pomirena i sretna sa svojom odlukom.

Neki baner

Izvor: Marija Klasiček

Neki baner