Spektakl ili debakl jakih žena

Ono što je po mom mišljenju vrijedno pomena i poštovanja su svakako emotivni muškarci i jake žene. I za jedno i za drugo je u današnjem vremenu potrebno imati hrabrosti.

Ko su jake žene bile kroz istoriju, kako su se ljudi odnosili prema njima, a kako one prema društvu?

Prva društva, koja su nastala su bila slika uokvirena u ram matrijarhata. Sjetimo li se Amazonki, za koje tvrde da su samo dio legendi, o kojima u kratkim crtama kažu sljedeće…Prema jednom izvoru one su bile žene ratnice, beskrajno surove i gajile su ne biljke, već mržnju prema muškarcima. Zašto? Ne znamo. Da li je to istina? Ni to ne znamo. Dalje, sjajno su se snalazile sa kopljem i odlično gađale strijelom. Međutim neobičan su boj bile. Kad bi ih drugi napali, one bi bježale i tek ako ih je protivnik pratio napadale ga u neočekivanom trenutku.

Idemo dalje kroz istoriju, dolazimo do žene koju već pominjah u jednom od svojih tekstova. Justinijanova žena Teodora, koju je Paul Wellman u svojoj knjizi opisao kao sjajnu, promućurnu, jaku ženu sa stavom i karakterom. No, detalj iz knjige koji je meni ostao urezan u sjećanje je način na koji je riješila pobunu dvije vodeće stranke (plavih i zelenih), kakvu je strategiju osmislila i koliko je hrabrosti trebalo da se odigra takva partija. I ono što je fascinantno je put koji je prošla da bi postala carica.

Neki baner

A zatim lagano plovimo u srednji vijek, u kome ćemo se prisjetiti jedne neobične žene, koja je takođe bila smjela. Lady Godiva, koja je imala smjelosti u tom periodu sa tim nivoem svijesti da projaše gola na konju zaogrnuta samo svojom kosom. Tvrde da je u više navrata tražila od muža da ukine porez ili da ga barem smanji. S obzirom na to da je on na kraju pristao da to učini, uz uslov da ona projaše gola na konju, vjerujući da će je time spriječiti da to uradi, jer je bila izrazito pobožna. No, račun mu je dao drugi rezultat. Pojedini izvori tvrde da nije uradila postupak koji joj se pripisuje, već da je to samo legenda. Teško povjerovati? Možda.

Ako je to bilo nedovoljno realno, da se prisjetimo Ivane Orleanske (Jovanke Orleanke), koja je zapamćena kao francuski vojskovođa, pratila je svoju viziju i završila na lomači, kao i većina žena tog perioda koje su pokazale smjelost.

Putujući vremeplovom dolazimo do feminističkog pokreta, koji se fokusirao na to da se dozvoli pravo glasa ženama na izborima i da postoji ravnopravnost u primanju plate. Da bi dalje išli preko ravnopravnost polova, dok je najnovija ideja negiranje polnih razlika. Zvuči vam kao igra riječima, ali nije ni najmanje.

Ovdje ne smijemo zaboraviti ni sufražetkinje (ime su dobile od suffragettes, tj. iz latinskog suffragium – crjepić kojim se glasalo u to vrijeme), one su se u anglosaksonskim državama zalagale za pravo glasa.

I tako su kroz istoriju se žene borile za svoja prava, da bi došli u sadašnjost, gdje su pojedine žene više maskote za Svjetsko prvenstvo, gdje nemaju svog stava, ili su princezice koje jašu magarca/e, umjesto da hodaju samostalno. Ako im ne kažete da su lijepe, skakaće vam ispred nosa dok ne dobiju to po šta su došle. Na prvi pogled kad vidite minimalno odjeće, koju nabace na sebe još uz dezene koje nose pitate se da li su to upravo ubile neku divlju životinju i uzele kožu da se jadne ne smrznu. A onda shvatite da je nemoguće da su to uradile, jer im se nije osušio lak ili bi nadograđeni nokti mogli pući. Čime se hvale, vrijeđaju čitav ženski rod i inteligenciju cjelokupnog čovječanstva. Imaju pravo glasa, ali bolje bi bilo da im se oduzme da ne izgovore količinu gluposti, za koju se zapitam da li do ušiju dopire to što ta usta izgovore. O tome da im je bonton nepoznanica i ne umiju shvatiti da ne mogu istovremeno nositi mini suknju zajedno sa dekoltiranom odjećom i slične ideje, ne vrijedi objašnjavati. Imate osjećaj kad im tako nešto kažete da bi vas prije zid poslušao.

Osmijeh, stav, samostalnost, blagost, smirenost – to kupuje ljude (pri tom ne mislim samo na muškarce) i izaziva poštovanje. Golo tijelo, dostupnost i tlapnje koje izgovaraju ih prodaju kao kratkoročni kredit. Upravo su na sebe stavile natpis SNIŽENO (svima dostupno za razgledanje i prebiranje).

Uzalud su grube i odbojne (mačke, ribe ili kako već se nazivaju), ako iz stava ne proizilazi da su jake žene, koje tačno znaju što hoće i dovoljno je ćutanje ponekad. Ne dobijaju se sve bitke na mišiće i galamom.

Jaka žena iz mog ugla je žena, koja je spremna da prihvati okolnosti i događaje koji joj se nađu na putu, koja ne bježi u naručje ili se sakrije, već gleda kako da riješi izazov koji se našao pred njom. Ne ide na izazov odmah napadački, već brzo i dobro promisli te uvidi da nije možda loše poneki izazov i preskočiti, skloniti se u stranu i sačekati da ofanziva ludosti prođe.

Jaka žena se ne buni bez razloga, još manje sukobljava, ona ima svoj stav i spremna je da ga iznese (ne nametne) u svakom trenutku, svjesna takođe koje posljedice taj stav donosi sa sobom. Jaka žena nema vremena za praznu priču, ogovaranje i dogovaranje, koje ide u nedogled. Ona već danas, najkasnije sutra želi da zna što može da očekuje od vas i isto tako će reći, čemu se vi možete nadati od nje.

Jaka žena nije nježna i pažljiva na onaj tzv. tipičan način, no to ne znači da u njoj nema suosjećanja i empatije, da nije brižna, ali ona emocije ispoljava drugačije. Nju nemate potrebu često zagrliti, prije želite da ona vas zagrli.

Jaku ženu ćete prepoznati po smijehu i naravni: ona se ne plaši da li joj se šminka razmazala, da li joj je čarapa pukla, otkačila se bretela ili sto ludih situacija koje se dese. Ona te situacije prihvata ležerno i pokušava da ih otkloni bez velikog napora. Ona na svijet ne gleda površno. Naprotiv, zanima je što svaka osoba ima da joj ponudi i traži u ljudima najbolje, možda čak nešto što su i oni sami zaboravili da posjeduju, neka dragulj osobina, samo njoj vidljiva.

Jaka žena je spremna da svakoga dana ustane s mišlju da o životu i sebi ne zna ništa. Spremna je da uči i da uvijek proba iznova. Novo i nepoznato je ne plaši, naprotiv to je adrenalin koji je pokreće.

Rijetko će se naći u ljubavnom trouglu, jer nju uzbuđuju slobodni, nepokoreni muškarci, naravno inteligentni s kojima može satima da priča o svemu. Interesuje je muškarac, koji može da je prati, razumije i bude prije svega prijatelj s kojim ima isti mentalni “klik”, oslobođen nekih prizemnih ideja. Za nju su muškarci sjajni sugovornici i češće će biti okružena njima. Naći ćete je kako strastveno navija, dok gleda neku utakmicu.

Jaka žena ima viziju koju prati, ma koliko drugima bila nevidljiva. Sve je podložno promjenama, svijet, vi, ona, ali njena vizija i vjera u život se ne mijenjaju.

Neki baner

Evo, gotovo je ovo naše putovanje kroz istoriju, gdje smo držali za ruke sa jakim ženama. Koga ćemo sad uzeti za ruku, osvrnuvši se lijevo – desno? Nježnost skrivenu u snazi ili glupost sa mašnom kvazi bespomoćnosti.

Bojana Knežević

Neki baner
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.