Srele smo ih, bile smo im meta i ti i ja – Žene koje mrze žene

Jučer mi na Fejsu iskoči komentar neke nepoznate gospođe koja je ljutito pisala kako želi da je “Facebook prestane silovati glupostima” na objavu kako je Aleksandra Prijović dala intervju povodom pet rasprodanih Arena, dok ispod toga na feedu izlazi članak o “kazni” za silovatelje iz Splita, koji su za napastovanje četrnaestogodišnjakinje dobili kazne koje to nisu. Jedan je dobio uvjetno, a drugi godinu i po zatvora, sve skupa su “odležali” mjesec dana.

Žao mi je stanovite gospođe koju Fejs “siluje” glupostima, ali se pitam kad će nam prisjesti pravi problemi? Kad ćemo konačno biti glasni, jasni i konkretni po pitanju stvarnih problema koje kao nacija imamo?

Nekoliko sati nakon ovog, dok sam odgovarala na vaše upite vezane uz moj novi Online program i grupu “Best me” o kojima ću pričati malo kasnije u tekstu, iskočila mi je još jedna zanimljiva objava, gdje je stanovita kolumnistica opisala pojavu “Fejsbuk revolucionara” koji viču “Aleluja” jer je eto pravosuđe po pitanju huligana iz Osijeka reagiralo instant pa se tu “Nešto poduzima”.

Umjesto da se utabaju putevi da se svakojako huliganstvo, nasilje, silovanja i općenito ljudsko zlo, rješavaju promptno, mi se svi skupa iščuđavamo kao pure dreku jer se nešto poduzelo.

Jer hej, nismo navikli. Nismo navikli da netko tko radi nered, prijeti, mlati, posjeduje oružje bez dozvole, ili s druge strane siluje, ubije pa ostavi sestru 20 godina u škrinji ili baci svoju maloljetnu djecu s balkona u smrt, ekšli bude sankcioniran po sili zakona.

Neki baner

Navikli smo da takvi prolaze lišo. I da im se plješće za njihove govnarije.

Žene koje mrze žene

Tako je i spomenuta gospođa koja je vikala kako je Fejs siluje, također svojevrsna online revolucionarka i pitala bih je da mogu – Gdje je ona?

Gdje je kad netko pretuče neko dijete ili ga siluje?

Gdje je ona kad neka žena pokupi batine od “poznatog” muža?

Gdje je ona kad se ljude lihvari i kad im se prijeti?

Kad netko ne dobije pravodobno odgovarajući zdravstvenu skrb?

Gdje je ona?

Gdje su sve takve “ugrožene” muzikom?

Na Fejsu su.

Tu su glasne.

Tu se bore protiv neke “zle” pjevačice čiju pjesmu u životu nisu čule i vjerojatno neće. Koja niti ih dira, niti uznemirava, koja će otpjevati svoj repertoar tih par dana za redom, zabaviti svoju publiku a onda otići svojim putem i koja ni na koji način neće ugroziti ili omalovažiti, apsolutno nikoga u našoj zemlji.

Protiv jedne glazbenice sto protesta, silni komentari, tekstovi, debilane.

Ali protiv nasilnika i njihovih nepostojećih kazni – NIŠTA.

Protiv zlostavljanja – NIŠTA.

Samo protiv žena – SVE!

Neki baner

Bilo da pjevaju, bilo da prijave nasilje.

Samo po drugim ženama drvlje i kamenje.

Drage moje žene, zapitajte se. Protresite te svoje čudne postavke uma i duha i dobrano ih resetirajte, jer nešto nije u redu. Negdje je zapelo.

Ljudska zločestoća

Često mi muškarci pišu da sam zlobna i da sam pristrana, da samo po njima “Lupam”. Ali to nije istina, jer ja “Lupam” po svemu neljudskom, lošem i iskvarenom. A ovaj put je to ženska zloba, iskvarenost, ona čista neljudska zločestoća kojom se mnoge žene oko nas hrane i koja je sveprisutna.

Eno je, šeta u liku susjede koja jedva čeka da nekog “počasti” svojim jezikom i tračevima. Eno je u zlobnim komentarima. Eno je u prozivkama. Eno je i među tetkama, sestričnama, prijateljicama s “dobronamjernim” kritikama poput “A jesi se nešto usukala, šta si bolesna?” dok mjerkaju jadnu ženu od glave do pete, kao da je kuga a ne osoba.

Eno je među punicama i svekrvama kojima snahe i zetovi nikad nisu dovoljno dobri.

Tu je. Maže usne crvenim ružem pa ih puči za jednu “online” pusu. Odijeva svoju novu opravicu, stavlja malo parfema i kreće u svijet.

Danas treba nekog malo olajavati, nekoga sprdati, nekoga omalovažiti da bi sve te žene koje jal u sebi nose zapravo nahranile svoja prazna njedra, iz kojih izvire samo frustracija.

Još će danima drndati i mlatiti jezikom po pjevačici za koju do jučer nisu znale, jer ih svrbi jad i ljubomora. Aleks je zapravo sve što one nisu. Lijepa, mlada i uspješna.

I to uspješna jer pjeva.

Protestirale bi one i da pjeva nešto drugo. Odavno znamo da nije do muzike.

Zlo nam nije urođeno, ono se uči

Osobno ne slušam baš folk, ni srodne žanrove ali mi nijedan ne smeta. Ne smatram ih ni ružnim, ni lošim, niti bi ih zabranila. Ne ugrožavaju me mlade, lijepe i uspješne žene, jer sam fokusirana na svoj život i svoje ciljeve. Dapače, volim vidjeti tuđi uspjeh. To mi govori da za sve nas ima mjesta, ma čime da se bavimo. Bilo to pisanje, pjevanje, plesanje, šivanje, slikanje, ma nastavite niz…

Može se, ako zapneš i radiš.

Ako tu svoju silnu energiju usmjeriš na nešto konstruktivno.

Ako imaš namjeru stvarati bolji svijet, počevši sama od sebe.

Ne kažem da ti se sve mora sviđati samo zato što se sviđa nekom drugom, dapače, zadrži svoj stav. Ali te molim da počneš učiti prihvaćati različitosti i drugačije ukuse.

Molim te da svoj glas podižeš za ono što je važno, što vrijedi. Za pozitivne promjene, za napredak, za sigurnost naše djece i mladih. Za veća prava svih onih čija su prava ugrožena, koji su zanemareni i preslabi da ih se čuje i uvaži.

Molim te da budeš bolja. Prije svega sebi.

I da pružiš ruku kome zatreba, ne da osuđuješ i upireš prstom.

Jer znam da možeš. Iako ti to nitko nikad nije rekao jer nitko nije vjerovao u tebe. Jer su te izložili zlobi i navikli te na nju, pa misliš da svi tako funkcioniraju. Ali to nije istina.

Žene nisu tu da te obezvrijede i umanje, već da te grle.

Žena je nježnost i razumijevanje, ne zloba i osuda

Postoje divne žene, majke, sestre, kćerke, prijateljice i kolegice koje pružaju ruku i pomažu. Koje te ne mjerkaju. Kojima nije važna etiketa tvoje haljine ni kako izgleda tvoj Instagram profil.

Žene koje isijavaju dobrotom, nježnošću i razumijevanjem jer to je istinska priroda svake od nas.

Sve ono loše što prevladava u modernim ženama, je naučeno, stečeno. Nije urođeno, jer dijete kad dođe na ovaj svijet – ne mrzi. Ono gleda zadivljeno i začuđeno i upija što mu odrasli nude.

Možeš biti bolja. Možeš živjeti sretniji, ispunjeniji život. Možeš donositi drugačije, zrelije odluke i možeš se zauzimati za ono u što vjeruješ. Možeš.

Ali ne znam da li vjeruješ u to?

Duologija Beskraj

Strah od promjene

Za kraj, reći ću samo da sam se pišući ovo, sjetila jedne “zgode” od prije desetak godina kad se kćerka jedne moje poznanice rastajala od svog prvog muža, koji ju je tukao i kako se svom silinom ta majka borila protiv te rastave. Sjećam se kako ju kao žena nisam mogla razumjeti, jer mi je nepojmljivo bilo da jedna majka drži stranu nekog tko je podigao, opetovano, ruku na njeno dijete? I da prisiljava svoju kćerku da ostane u braku s tim nasilnikom, jer eto se “bojala sramote”. I jer joj je taj “prvi zet” kako ga i dan danas zove, bio jako drag.

Sjećam se kako sam se pitala dokle može dosezati ljudska glupost i sljepoća? Dokle možeš zatvarati oči i živjeti u svom balonu od sapunice?

I kako te srce zbog toga ne boli?

Tada sam prvi put shvatila da nema goreg slijepca od onog koji ne želi vidjeti i da se ljudi boje promjena. Boje se toliko jako da su spremni gutati govna i tjerati ljude oko sebe da gutaju ta ista govna, samo kako bi zadržali status quo. Iako boli.

A ne mora boljeti.

Samo treba imati volje progledati.

To je po meni – najteži korak.

S ljubavlju,

M.

Online program i grupa “Best me”

Dakle, za sve one koji su došli do ovog dijela, slijedi mala najava a to je Online program i grupa “Best me” koja će startati kroz nekoliko dana i za koju se drage moje čitateljice, možete prijaviti tijekom ovog tjedna.

Radi se o grupnom coachingu na teme odnosa i osobnog razvoja, program traje godinu dana, ali možete sudjelovati onoliko dugo koliko vam odgovara, pa makar to bilo samo mjesec dana, koliko traje jedan ciklus. Cijena mjesečnog ciklusa / programa je 15 € a detalji su dostupni ovdje. Veselim se vašim prijavama i radu s vama.


Kako biti žena sa stavom, prepoznati toksične obrasce ponašanja, vlastite nesigurnosti i izgraditi zdrave temelje vlastite ličnosti, opisala sam u svojim knjigama – Duologiji Beskraj: Tama i Svjetlo. Ove knjige i milijuni savjeta u njima pisanih iz osobnog iskustva, dat će ti odgovore na pitanja kako više nikad ne završiti u nekoj ljubavnoj zavrzlami.

Prijave za individualni coaching na temu odnosa putem maila [email protected] a detalji o coachingu, temama i cijenama putem weba marijaklasicek.comTrenutno aktualne seminare i izazove pogledaj na lionmedia.hr

Neki baner