Srpski youtuber Nixa Zizu koji je zgrozio regiju: Ti trebaš reći muškarcu “Jest, sve si ti u pravu.”

Nažalost, naletila sam na snimku jedne emisije srpske televizije Hype TV u kojoj je gostovao balkanski youtuber. Nikad čula za njega do tad. Nasreću da nisam. I nažalost da onda jesam. A sad ću i vama ispričati tu nakaradnu priču. Pojedinac ima više od 600 000 pretplatnika na YouTube-u i preko 200 000 na Instagramu. Dao si je maha pričati o svačemu. Pa i o tome zašto se događa nasilje nad ženama.

Nema tu ne.

Jedna od voditeljica istaknula je svoje mišljenje, i ujedno ultimativnu istinu: ako si obučena bilo kako, i da hodaš gola ulicom – nitko nema pravo seksualno te zlostavljati. Čak ni riječima, a kamo li nečim drugim. Ti imaš osnovna ljudska prava.

To što imaš ili nemaš prava, ne znači da ti nisi kriva.  – komentar je youtuber-a. Kad ti dođeš kod muškarca, ti trebaš znati, ako mu ne daš ono što on hoće, ti si već u velikom problemu. Ti si slabiji spol i slabija si od njega.

Voditeljica pita: Kad ti netko kaže ne, shvatiš li ti da je to ne? Čak i tvoja djevojka ti može reći ne u nekom trenutku i to se treba poštovati.  Nema tu ne. – njegov je komentar.

Još nekoliko trenutaka, voditeljice su se trudile civilizirano voditi razgovor. Međutim, ubrzo su napustile studio nakon što je rekao jednoj da sve to što priča, ako je pametna, neka zadrži za sebe pred nekim muškarcem. Ti trebaš reći muškarcu: Jest, sve si ti u pravu.

Neki baner

Medijski prostor za umni genocid

Misli i stavovi ovog pojedinca dijele još mnogi drugi. Regija se digla na noge, ali ovaj sitan um i dalje ima više od 600 000 pretplatnika. Djeca, tinejđeri, ljudi ga prate. I to je najstrašnije u cijeloj priči. Što takvi pojedinci imaju medijski prostor.

Ne volim nazivati živa bića pogrdnim imenima. Ali za ovog, kao jedna žena, ja nemam drugi termin. Pružanje medijskog prostora ovakvima i njihovim istomišljenicima trebalo bi biti zakonom zabranjeno i kažnjivo na brojne načine. Ali, bojim se da za to, gle čuda, ne postoji primjenjivi zakon.

Tiha bolest našeg društva

Ovo je samo jedan od primjera oduzimanja ženskog glasa, ponižavanja i spolnog degradiranja. Samo jedan od primjera neopravdanog muškog monopola i tiranije temeljene na izmišljenim mjerenjima ljestvice jakost-slabost.

Da su doslovno govna izlazila iz njegovih usta, ljepše bi zvučao. Još žalosnije od svega jest to što je on rekao naglas stvarnost koju pati previše žena. Koje i dalje u tišini žive podređeno muškoj tiraniji. Muževa, očeva, poslodavaca.

Žene se ušutkavaju na razne načine i razne prilike. Ne uvijek ovako jasno i glasno kao u emisiji. Što ne znači da nije jednako važno.

Emisija s youtuber-om samo je jedan glasni i transparentni prikaz onog što se događa u mnogim domovima. Na mnogim poslovima. U mnogim životima. Samo je glasni prizor onome što tiho kruži u našem društvu. I u svijetu.

Slabiji spol #myass

Ježim se na bilo koju vrstu diskriminacije, ali ovu shvaćam osobno. Valjda jer sam i sama žena. Nadam se da svaku od vas isto. Osvijestite jeste li na ikoji način ušutkane ili umanjene. I nemojte trpiti. Nikada. Ni za koga.

Počevši osobno, radimo promjenu. Svaki ovakav razgovor i priča dirne me i upali svu svjetsku silu otpora u meni. Nakon što sam pogledala video isječak, prolazile su mi razne mentalne slike i scenariji… Ne bi uopće bilo loše da se voditeljica skinula gola i svojom slabijom i slabom ručicom u studiju zavrnula međunožje dotičnog. Kad su mu umni pretinci već nedodirljivi, nek se potrebna destrukcija dogodi bar na međunožju.

U svijetu u kojem vlada vidljivi i nevidljivi monopol muškog roda, u redu je pokazati agresivnost i otpor. Ženstvenost i nježnost ne znače slabost. Otpor i agresivnost nisu nedostatak ženstvenosti i nježnosti. Već su potrebna snaga u većini situacija u kojima se nađe žena.

Muškarci nikad nisu birali sredstva kad su im se, u rijetkim slučajevima, ugrozila osnovna ljudska prava. Ne vidim zašto ne bismo i mi? Bile bi trenutno krive? A ne, čekaj. Krive smo ionako.

Oni koji žele i ako baš moraju, spomenutu emisiju mogu pogledati ovdje.

Neki baner