Što učiniti kada nam se raspada život?

Iznenadna bolest, poslovni izazovi, teška tuga, nemoguće situacije… Kada je u pitanju život, nitko nije imun na mnoge njegove udarce. Svi smo doživjeli poneke grozne situacije – neki puno više od drugih. No, što je to što trebate učiniti kada se čini da je sve u vašem životu loše?

Bez obzira na to koliko se jakima možemo smatrati, s vremena na vrijeme svi se mi suočavamo s teškim situacijama, zbog kojih se možemo osjećati izgubljeno.

Možda ste u sličnoj situaciji upravo sada? Osjećate se ranjivo i ne možete naći svoj put iz naizgled mračnog scenarija.

Ako je to slučaj, onda za početak – znajte da niste sami. Svi izgubimo naš put s vremena na vrijeme. Ako je ovo vaša trenutna situacija, onda se trebate obratiti bliskim ljudima.

Neki baner

Nikad se ne zna, možda i osobe u vašem bliskom krugu prolaze kroz slično iskustvo. Možda se trenutno osjećate bespomoćno,  ali u stvari, istina je daleko od toga.

Kada se čini da se sve raspada, razmislite o ovim jednostavnim strategijama koje vas mogu spasiti i ponovno dovesti u normalu.

1. “Ponekad se dobre stvari raspadnu da bi se bolje mogle sastaviti.“

Zapamtite ove predivne mudre riječi koje je izrekla ikona ljepote, Marilyn Monroe.

Kada doživite nešto ‘loše’, jeste li ikada zastali i zapitali se što dobro može izaći iz toga? Iako u takvim vremenima možda ne osjećamo tako, svemir nam ponekad uzima stvari da bi se napravilo mjesto za veće, bolje stvari.

U svakoj nesreći, brzo ćete uvidjeti kako postoji razlog da se osjećate sretnije nego što ste bili prije. To bi se moglo pojaviti u obliku vrijedne životne lekcije, osobnog  rasta i novog odnosa/mogućnosti/uspjeha …

“Sve se događa s razlogom” – to može biti najveći klišej, ali to je klišej vrijedan pamćenja!

2. “Bol je neizbježna, patnja je opcija“

U životu je bol neizbježna. Međutim, kao što je Haruki Murakami rekao “Bol je neizbježna, ali  patnja je opcija“.

Bol je dio ljudskog bića; međutim, našu sreću određuje način na koji odlučimo razmišljati i djelovati za vrijeme bolnog iskustva i nakon tog bolnog iskustva. Puno ljudi čini grešku – kriju svoju svoj bol; jer se boje osjetiti bol. Iako je to sasvim prirodno, to samo produžuje to iskustvo i na kraju, rezultira opet patnjom.

Naučite prihvatiti svoje osjećaje – procesuirajte ih. Zatim, kada za to dođe vrijeme, morate napraviti izbor – “Patim – prihvatit ću to i pokušat ću krenuti naprijed sa svojim životom ili ću ostati pri tome i dopustiti sebi da patim?” To nije uvijek lako, ali znate što morate učiniti.

3. ‘Jučer je povijest, sutra je misterija, a danas …’

Uvijek ponavljamo – nema većeg dara od ovdje i sada.

Osjećate se izgubljeno? Obratite pažnju na sebe upravo sada, u sadašnjem trenutku. Dišete li? Kuca li vam srce? Ako je odgovor “da!” – onda vam super ide. Kad vam život servira nešto loše, vaš jedini problem bi trebao biti ovdje i sada. Podijelite stvari na dijelove kojima ćete se postepeno baviti, iz trenutka u trenutak, malo po malo.

Kad se osjećamo izgubljeno, tjeskobno i kada ne možemo naći svoj put – korijen problema je obično krivnja iz prošlosti i strah od budućnosti. Kada osjećate kao da je sve izvan vaše kontrole, uvijek znajte da postoji jedna stvar u koju možete vjerovati – sadašnji trenutak.

4. “Ako vam se nešto ne sviđa, promijenite to. Ako ne možete promijeniti, promijenite svoj stav”

Ova izreka Maye Angelou može se činiti oštra, ali razmislite malo o tome. Ako ste kreator svog života, onda morate preuzeti odgovornost za svoje osjećaje. U svijetu u kojem su mnoge stvari naizgled izvan naše kontrole, važno je imati na umu da postoji jedna stvar koju uvijek možemo kontrolirati – naše  riječi.

Riječi koje stvaraju naše misli, riječi koje govore našu priču … priču koju možemo pričati sami sebi kako bi diktirali sebi kako se osjećamo. Ako ste zbog nečega nesretni  – promijenite to svojim riječima. Ispričajte sebi sretniju, lakšu, oslobađajuću priču o tome kako stvari stoje. Čak i najmanji pomak u stavu može rezultirati najvećim otkrićem.

Dakle – kada se sve čini loše, svakako imajte na umu ove četiri jednostavne strategije za pozitivno djelovanje.

Neki baner

Ako je sve već u redu u vašem životu, onda je to super! No, ipak zapamtite sve ovo i čuvajte te informacije negdje u  u pozadini vašeg uma, u okviru „razbij u slučaju opasnosti“.

Učinite to i sljedeći put kada se budete osjećali pomalo izgubljeno – možete biti sigurni da ćete se vrlo brzo vratiti na pravi put!

Izvor: thelawofattraction / prijevod i obrada APortal

Neki baner