Suha ili dehidrirana koža – koja je razlika?

Kada je koža u pitanju mnogi misle da su suha i dehidrirana koža isto, ali nije tako. Kako biste odredili najbolju rutinu za vašu kožu važno je odrediti tip kože, a to znači prepoznati imate li suhu ili dehidriranu.

Što znači suha koža?

Suha koža je nedostatak ulja ili lipida u koži, kada vaša koža nema dovoljno vlage. Koža se tada može perutati, djelovati suho i na sam pogled, ali i biti gruba na dodir. Suha koža je uzrokovana narušenom barijerom gdje nedostaju lipidi koji su potrebni za zadržavanje vlage. Bez lipida u koži, ona postaje suha.

Kod ovog tipa kože važno je da ga hidrirate i ujutro i navečer. Hidratantne maske te također pomoći. Suha koža je tip koji ljudi imaju cijeli život ili dugi period života.

Suha ili dehidrirana koža

Foto: Canva

Kakva je dehidrirana koža?

Dehidrirana koža može biti uzrokovana raznim vanjskim faktorima s kojima ste svakodnevno u doticaju. To uključuje sunce, nisku vlažnost, grijanje i zatvoreni prostor, klimatizacija ili jednostavno – nedovoljno pijenje vode.

Neki baner

Kako biste kožu održali hidriranom važno je piti puno vode tijekom dana ili dodati u prehranu povrće i voće bogato vodom kao što je celer, krastavci ili lubenica. Kada birate proizvode za njegu kože u ovom slučaju odaberite hijaluronsku kiselinu jer ona daje vlažnost koži. Dehidriranu kožu može svatko iskusiti, ali privremeno.

Neki baner