Svetica ili kurva? Sveprisutni rat protiv ženskog tijela

Muškarci, žensko tijelo nije tu da zadovoljava sve vaše seksualne hirove i perverzije. Žene, žensko tijelo nije tu da svoje s njenim uspoređujete i da izražavate svoju zavist ili možda olakšanje. Prestanimo voditi rat protiv ženskog tijela. Ono je izvor života a čini se da su stari patrijarsi i mi suvremeni ljudi zaboravili ovu vitalnu činjenicu.

Žensko tijelo je postalo objekt. Ono je postalo glavno oruđe za prodaju i kapitalizam i istovremeno je postalo glavno oružje za raspravu na društvenim mrežama.

Na žensko tijelo se bacaju koplja mržnje i kamenje osude. Zbog debljine, mršavosti, odjeće, dlakavosti, pjega, celulita, strija. Prigovori se upućuju za čedan, konzervativan i zatvoren izgled kao i za previše oskudan, provokativan i seksepilan.

Čednost ili vulgarnost

Antropološka i etnološka istraživanja pokazuju da je žensko tijelo simbol plodnosti i života. Njegova ljepota, kao i ženska moć se slavila a žene su bile obožavane. Bilo je doba matrijarhata. S dolaskom različitih religija dolazi i patrijarhalni ustroj koji je žensko tijelo stavio u okove.

Otišli su toliko daleko da su postali opsjednuti idejom da je žensko tijelo izvor požude, grijeha i generalno uzrok svih svjetskih zala i opačina. Jedino čedna žena koja se pokorava mužu i rađa mnogo djece je poželjna da bude i ispunjava svoj meli dio života u kojem dominiraju muškarci.

Neki baner

Ovakve ideje su dovele do posljedica da su se patrijarhat i konzumerizam udružili i porobili žene. Ovakve ideje su dovele do podjele žena na svetice i kurve, na Bogorodicu ili Mariju Magdalenu.

Uvrede za žensko tijelo postaju sve kreativnije

U muškoj, ali ženskoj percepciji došlo je do opasnih predrasuda koje proizvode negativne reakcije i govor mržnje svaki put kada se žena pojavi u javnosti.

Svaki put kada se govori o ženi skreće se pozornost na njen izgled. I slijede napadi da je plastična, da je izoperirana, da je posvuduša, sponzoruša. Da je svoju slavu stekla šireći noge moćnim muškarcima. Jer za narod nema drugog objašnjenja za ljepotu i uspjeh osim kurvarluka.

Ako žena postavi slobodne fotografije na društvene mreže , to ne znači da su muškarci slobodni slati nemoralne ponude sa slikama svojih spolovila u direct ili inbox. To ne znači da su žene dužne komentirati da se treba profinjenije obući, smršavit ili udebljati se.

Jednako se prozivaju dlakavi pazusi, plus size veličina, silikoni ali i hijab ili ‘boytoy’ odijevanje djevojaka. Ove druge će biti karakterizirane kao fanatične muslimanke muškobanjaste lezbijke.

Baš svaki izgled, oblik figure ili stil odijevanja ima svoju uvredu. Sramotno i ponižavajuće za naše društvo. Natječemo se u mržnji i preziru prema ženskom tijelu.

Svetica ili kurva
Photo by Garin Chadwick on Unsplash

Razarajuće posljedice

Ovakve uvrede stvaraju opasnost, otrov i mržnju. Možda ne razmišljate o tome ali svakom negativnom uvredom u svojim komentarima i riječima vi utječete na samopouzdanje, raspoloženje i percepciju žene o njoj samoj.

Vi ste ti koji sudjeluju u kreiranju iskrivljenih slika koje su glavni uzrok psihičkih bolesti. Vi ste ti koji imate moć da svojim podbadanjem donesite anoreksiju, bulimiju, napade panike, paranoje, bipolarne poremećaje.

Zbog vaših komentara neka se djevojčica reže u svom kupatilu. Ili plače u jastuk svoje sobe. Nalazi se na rubu samoubojstva. I ovo nije pretjerivanje, ovo je stvarnost. Prestanite dijeliti žene na svetice ili kurve. Prestanite nas stavljati u kalupe jer neće i ne može svatko izgledati onako kako je to odredio vaš iskompleksirani mozak.

Neki baner