Taj prvi put

Svaka od nas se sjeća svog prvog puta, da budem preciznija prvog seksualnog odnosa. Neki to romantično zovu i vođenje ljubavi, a imaju pravo to tako nazvati ako su stvarno doživjele onaj level emotivne, fizičke i duhovne konekcije s wow efektom, ako su u potpunosti vjerovale toj osobi i ako su se predale do kraja i uživale.

Neke su imale neprijatna, bolna, neočekivana iskustva. Neke su se sramile vlastitog tijela, neke su bile pijane a neke su, na veliku žalost bile prisiljene. Ucjenama, prijetnjama da će ih onaj gospodin savršeni ostaviti ili su bile pod pritiskom društva i stigme da su jedine kaluđerice u društvu, da to trebaju obaviti što prije.

Ne postoji dobna granica

Evo malo informacija za one koji prolaze kroz pripremu za prvi ljubavni odnos. Istina je da nitko ne može na sasvim kompetentan način reći djevojci kada i u kojoj dobi bi trebala imati prvi seks. To ovisi i od čimbenika zrelosti, npr. neki tinejdžeri i tinejdžerice su mnogo zreli, samostalni i odgovorni dok se neki muškarci i žene u kasnim dvadesetima ponašaju nezrelo u stilu samo da povalim tu djevojku/ dečka. Bez obzira na posljedice. Kao da sutra ne postoji. Oni i one imaju taj ležeran pristup seksu uz minimum odgovornosti.

Ono što je puno važnije od toga jest osjećaj spremnosti u kontekstu da je žena i njen partner budu potpuno informirani i jednako odgovorni o kontracepciji i svim rizicima koje donosi prvi seksualni odnos. Stoga je tu neizostavna komunikacija i informiranje sa svih mogućih strana.

I to je danas otežano jer, kao što sam mnogo puta ponovila, ljudi i žene na našim područjima su razapeti između dvije krajnosti a to je ona čedna, patrijarhalna sfera koja potiče žene da se suzdržavaju od seksualnih odnosa da bude fine, dobre, blage povučene.

Neki baner

A s druge strane tu su mediji i entertainment industrija koja naređuje ženama da budu seks bombe jer njihovi muškarci imaju velika očekivanja. Tu u sredini nalazi se ono najvažnije, a to je briga i njega naše seksualnosti i reproduktivno zdravlje. Ne smijemo zaboraviti konzultirati se s ginekolozima, voditi računa o našem menstrualnom ciklusu i izabrati najbolju i našem tijelu najbolju zaštitu od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Što ako?

Razmišljanje o svim ovim segmentima i dimenzijama zna dovesti do blokade, stresa i panike. Lijek za sve to je komunikacija s partnerom i stjecanje povjerenja. Najvažnije je da te on ne pritišće i da sama sebe ne pritišćeš i ne postavljaš sebi neke rokove ili ultimatume.

Ovo bi trebalo biti lijepo iskustvo a ne stresno kao prije važnog ispita, razgovora za posao. Na kraju krajeva, seks bi trebao biti rehabilitacija protiv stresa.

Stoga je potrebno naći neku zlatnu sredinu između previše analize i pretjerane opuštenosti. Seks nije obveza, to je jedna viša razina komunikacije dvoje partnera koji su zaljubljeni i koji si međusobno vjeruju.

To je nešto što ćeš cijeloga života pamtiti, taj trenutak, to mjesto, tog partnera. Slušati svoju intuiciju može pomoći da taj prvi put bude zaista nezaboravan u pozitivnom smislu. Ali i da ostala iskustva budu još bolja,

Taj prvi put

couple of half naked man and elegant woman
Photo by Vitaliy Izonin on Pexels.com

Ako nije bilo lijepo, ono svakako može biti poučno i otvoriti oči za prepoznavanje manipulacija, laži i jeftinih igrica. Može biti korisna lekcija za donošenje važnih odluka i pripremu za njih. Previše žurimo s prvim seksom.

Onda i s definiranjem veze, zarukama, brakom i onda završimo u začaranom krugu, razvedemo se, patimo. Mnogo toga ovisi i od te razine pritiska koja nam je nametnuta. Osluškuj sebe, svoje emocije, upoznaj sebe, preispitaj sebe Jer nigdje nećeš zakasniti a onaj pravi će te uvijek čekati.

Neki baner