Uvijek je vrijeme za dobra djela, ne samo u vrijeme blagdana

Živimo u turbulentnom vremenu, u vremenu promjena i novih stilova življenja, zahtjevnom vremenu također, jer nismo svi spremni za promjene i usvajanje novih obrazaca življenja i djelovanja.

Ali živimo u idealno vrijeme za pokazivanje svoje dobrote kroz vlastita djela, u vremenu gdje za dobra djela nikada kao sad nije bila toliko velika potreba.

Pokažimo drugima da ih nismo zaboravili

Idealno vrijeme za pokazivanje empatije prema sebi i drugima, razumijevanje svojih slabosti a time i razumijevanje tuđih djela i djelovanja.

Ovo je također idealno vrijeme za razumijevanje drugih bez da ih osuđujemo i ponižavamo zato što djeluju i misle drugačije.

Pokušajmo se „staviti u njihove cipele“, tada ćemo razumjeti i osjetiti svu težinu koraka i htijenje i stremljenje ka boljemu. Sve ćemo tada razumjeti i samo htjeti pomoći samo ako dovoljno želimo. A trebali bismo najviše željeti baš tada.

Trebali bismo podržati i pogurati svaki pokušaj da se ide naprijed, da se mijenjanjem sebe usvajaju nova i bolja znanja a sve s ciljem oplemenjivanja vlastitog života a i života naših najbližih pa i svih ostalih s kojima dođemo u kontakt. Zar promjene i usvajanje novih obrazaca ponašanja i djelovanja ne bi trebali biti bolji od ovih koje smo ranije usvojili i po kojima živimo?!.

Vidimo da su to tek otrcana pravila koja sa stvarnom srećom i zadovoljstvom u životu nemaju baš neke velike veze.

Odbacimo stare (ne)vrijednosti, nisu oplemenile nikoga nego su nas unazadile i otuđile

Naprotiv, sebičnosti, samodostatnosti, neempatija, neodgovornost, nepoštovanje…sve su to dosadašnji obrasci koji su se pod krinkom dobrih podvaljivali i proglašavali vrednotama koje su nas i dovele do nereda kakav imamo i živimo danas.


10 pravila kako živjeti sreću… ili?

Ne budite naivni, ne postoje takva pravila! Bombastični naslovi služe samo za privlačenje pažnje, a u istu svrhu stavljamo na sebe i pomodne krpice, sve čudnijeg izgleda i sve upitnije funkcije.


Sjetimo se vlastitih nemoći i okrenimo se drugome u potrebi

Kad se uspijemo prisjetiti vlastitih slabosti i izazova,u kojima smo gotovo uvijek naišli na slamku spasa jer da nismo danas ne bismo bili ovdje, zahvalimo se na tim darovanim spasonosnim ljudima i situacijama i prihvatimo ih i kod drugim.

Pomažući njima širimo dragocjeno svjetlo nade drugima, baš onako kako je i nama učinjeno od strane drugih kad smo bili u potrebi.

Ne smijemo se zaboraviti, ne smijemo zaboraviti jedni druge, oslanjamo se jedni na druge, moramo to moći i znati.Moramo se truditi biti čovjek drugome čovjeku.

Prestanimo s gledanjem vlastitih interesa, nitko nama ne treba ništa učiniti zbog ovoga ili onoga, prestanimo se gledati kroz različite interese.

Jer to nije smisao ljudskih odnosa i života.

Trebamo biti spremni da si pružimo ruku baš zato što smo jedni drugima bliski, najvažniji, jedno s drugima.

Baš onako kako želimo sebi, trebali bismo željeti i drugima. Trebamo konačno to spoznati i naučiti, jer sve što činimo, činimo sebi i sve situacije koje nam se dogode su za naše dobro.

Nemojmo oklijevati i preispitivati se, reagirajmo sa srcem i pustimo da nas vodi.

Nekome će to izgledati, naivno, mladenački i previše spontano.

Ali baš takav i treba da vodimo život, pun odluka i želja iz srca. Ono nikada ne vara, ne kalkulira i oslanja se na istinu.

Vodimo se svi tim osjećajima i život će nam svima biti bolji, ljepši i jednostavniji a što je najvažnije znat ćemo da svi imamo jedni druge u svakom trenutku.

I nikada se više nećemo osjećati napušteni i zaboravljeni a samo življenje će poprimiti boje sreće, zadovoljstva i nade.

Neki baner