Vile i Viljak

Malo tko nije čuo za vile, zar ne? U modernoj kulturi najčešće su zapamćene kao lijepe mlade žene s krilima leptira ili vilinkonjica. Kao djeci nam je takva slika urezana najviše kroz lik Zvončice iz popularnog Petra Pana.

No, jeste li znali da se vile mogu pojaviti u raznim oblicima i s raznim namjerama? Kao i u svemu ostalome, i vile možemo podijeliti na dobre i zle.

Za sam početak, objasnit ću što su to vile. One su mitološka stvorenja i iako smrtne, njihov je životni vijek znatno duži od ljudskog. Govori se da se rađaju iz kapljica rose ili iz pupoljaka crvenog cvijeća poput maka. One žive u oblacima, na livadama, potocima, u šumama. Dakle, usko su povezane uz prirodu i njezine elemente. Vile navodno utječu na vremenske neprilike; pa tako dobre vile rastjeruju tuču, a zle ju mogu izazvati. Zaslužne su za obilne žetve ili pak sušu.

Možemo ih pronaći u raznim obličjima jer su mnoge od njih mjenjoliki. Neke vile pretvaraju se u zmije, neke pak u labude. Govori se čak i da ih je moguće zateći u obličjima u kojima svoj oblik ne mijenjaju u potpunosti, pa se tako spominju i vile nalik sirenama u kojima zadržavaju riblji rep, ali gornji dio tijela ostaje u obliku žene. Ili se pojavljuju u obliku lijepe žene s nogama labuda.

Neki baner
Vile i Viljak

Vile najčešće bivaju zapažene po predivnoj pjesmi i vilinskome kolu koje najčešće plešu uz jezera i ušća rijeka. Nerijetko možemo naići na priče u kojima se vile sprijateljuju s junacima i pomažu im. U prošlosti su tako vile često pomagale ljudima u nevolji i liječile im rane ukoliko bi se ranjeni našli u opasnosti.

No, jeste li znali da su se vile na našim područjima i rađale? Danas vam upravo donosimo jednu od takvih predaja. Legenda o lijepoj vilinskoj princezi Zori i muškarcu Jagoru ostavila je tolik trag da je u srcu Hrvatskog zagorja jedno brdo dobilo naziv upravo zbog njih. Ako vas zanima priča koja stoji iza brda nazvanog Viljak, zavirite u video u prilogu.

Neki baner