Žene! Postavite svoje granice na vrijeme!

Mnoge osobe upoznamo tijekom svog života. Taksisti, vodoinstalateri, poštari, konobari, službenici u banci, slučajni prolaznici a tu su onda i bliski odnosi; prijatelji, kolege, poznanici, obitelj.

Ovdje je riječ o konfliktu u koji ponekad dođemo, konfliktu između osjećaja da bi trebala biti pristojna i osjećaja da bi trebala voditi računa o svojoj sigurnosti i dobrobiti, blagostanju, o onome što ja želim (glas zdravog razuma).

Često, posebno žene, imaju osjećaj da duguju svijetu svoju ljubaznost, pristojnost, zato što su žene, jer se to od njih jednostavno očekuje…

Ne moram biti pristojna samo zato što se to od mene očekuje!

I djeca su često odgajana da budu pristojna, možda više pred 40-tak godina nego sad.

To što smo većinom osobe dobrog i otvorenog srca ne bi nas trebalo oslijepiti za činjenicu da nema svatko dobre namjere, da po svijetu hodaju milijuni osoba koji imaju simptome narcisoidnog poremećaja osobnosti, sociopati i psihopati, osobe s graničnim poremećajima osobnosti koji nisu u ustanovama, već su prilično često dobro zamaskirani dobročinitelji i ponekad mogu obavljati čak i moćne uloge u društvenoj zajednici.

Neki baner

Nije rečeno da ćemo svaki put naletjeti na takvu osobu, no, ako naletimo, znat ćemo to po tome što će takva osoba, kad se postavimo za sebe, možda nastaviti raditi tako da zadovolji samo svoje potrebe.

Žene! Postavite svoje granice na vrijeme!

Ignorirat će nas, nazvat će nas uvredljivim nazivom, postati otvoreno ili prikriveno osvetoljubiva i nastojat će nas zavarati s riječima: pogrešno si to shvatila, preosjetljiva si, nije se to tako dogodilo, već tako i tako kako ja kažem… itd. (to rade jer žele da mi počnemo sumnjati u svoju procjenu, intuiciju i odluku, koriste taktiku zbunjivanja).

Žene postavite granice na vrijeme

Osobe koje nas navode da potiskujemo svoje osjećaje, da zanemarimo svoju percepciju realnosti, nisu dobre za nas i ne zaslužuju pristojnost.

Davati nekome nešto što ne zaslužuje, isto je kao krasti od nekoga ono što nije naše. Nije dobro ni za nas, ni za tu drugu osobu da joj damo za pravo da se ponaša bez poštovanja, zato što onda nitko ništa neće naučiti iz takvog odnosa.

Jedan od najboljih GPS sustava za kretanje kroz život, posebno nove odnose nosimo u sebi a to je naša intuicija i osjećaji u našem tijelu. Ako nam nešto govori da (u bilo kojem odnosu s bilo kime) „tu nešto smrdi“ ili da „tu nešto nije ok„ najbolje što možemo napraviti je poslušati svoj glas i uskladiti svoje ponašanje prema tome.

Postaviti granice na vrijeme je vrlo važno. U slučaju da se osjećamo dobro u nekom odnosu, granice možda neće biti ni potrebne.

Važno je slušati taj glas u nama koji nam kaže: Napravi tako, to je ok! A ovo nije ok!

Ako nam nešto u nama govori da se događa nešto što nije ok, poslušajmo to. Djelujmo u skladu s time i postavimo te važne granice!

Nigdje ne piše da smo mi žene dužne žrtvovati svoju sigurnost, dobrobit i zdrav razum na račun ljubaznosti. I to prema osobi koja to najvjerojatnije i ne zaslužuje.

Samo o nama ovisi, hoćemo li zbog neslušanja svojeg unutarnjeg GPS-a na vrijeme i znakova koji nam se pokazuju po putu, lekciju platiti par kuna i 5 minuta svog dragocjenog vremena, ili ćemo platiti puno višu cijenu.

Žene! Odluke donesimo vođene svojom intuicijom, svojom procjenom, slušajmo sebe! Postavimo svoje granice na vrijeme, slušajmo svoj unutarnji GPS, postupajmo prema svojoj intuiciji. Vrijedi i za muškarce. Ja ne moram biti pristojna! Ja biram biti pristojna, zato što ta osoba u ovom trenutku to zaslužuje, jer me poštuje. I točka!

Lejla Hejja / Alternativa

Neki baner