Žene shvatite: vaše dijete nije sredstvo za osvetu bivšem

“Mali, volim te kao da si moj”, najradije bih mu rekla,
“I znam da i ti voliš mene. Znam i da tvoja mama ne voli kad se družimo, ali to nema nikakve veze s tobom i sa mnom, nego s njom i tvojim tatom.”

No, ne govorim ništa. Maknem se tiho sa scene. Djeca su uvijek kolateralne žrtve rata koji se vodi između njihovih roditelja. Nije pošteno.

Žene, niste fer.

Ta ista djeca nisu tražila da budu rođena. Vi ste to željele. Nisu sami birali svoje očeve. Vi ste ih, drage gospođe, izabrale, za sebe i za njih. U jednom trenutku voljeli ste ga. Željeli ste jedno drugo. Tog istog muškarca kojega danas očima ne možete vidjeti. Kojega bi najradije zadavile golim rukama i lansirale ga na Mjesec.

Ta čežnja koju ste nekada osjećale prema njemu, bila je tolika da se iz nje izrodilo čudo. Život. Vaše dijete.

Čekale ste nestrpljivo da ga vidite, radovale se svakom udarcu u stomaku devet mjeseci, osluškivale sa zebnjom kuca li malo srce, napipavale izbočine na trbuhu i pokušavale detektirati je li u pitanju bebin lakat ili možda nožica. Rezane ste, šivane, umirale satima u trudovima da ga dobijete na ruke. Čekale ste da zaplače, da dobije apgar deset, da mu prebrojite prstiće i molile se danonoćno da s njim sve bude u redu.

Neki baner

Zamišljale ste kako će izgledati, čije oči će imati, šalile se na račun genetike s očeve strane i satima birale benkice, igračke i dekice. Prepirale ste se kako će se zvati. Željele ste za njega samo najbolje. Mijenjale ste usrane pelene i trčale povraćati u wc. Padale ste s nogu od umora, živjele ste za svoje dijete.

A sada ratujete s njegovim ocem.

Preko leđa tog istog, najvoljenijeg djeteta.

Više ga ne vidite.
Ne vidite kako se osjeća.
Ne čujete što vam govori.
Ne dotiču vas njegove suze.

Nije važno što su mu oči sada crvene od neprekidnog plača. Što ste mu iskidale malo nevino srce na milijun komadića. Važno je samo povrijediti bivšeg. Cijena koju dijete plaća, nevažna vam je.

Djeca pate, ona ne razumiju vaše razloge za svađe

Razilazak roditelja je prestrašan stres s kojim se dijete ne zna samo nositi. Čak i kad mu pomognete, čak i kad učinite sve u svojoj moći da mu olakšate, čak i kad ostanete u dobrim odnosima s njegovim ocem isključivo zbog njegove dobrobiti, čak i onda mu je teško.

Zamislite kako mu je tek kad međusobno ratujete. Kad vrijeđate njegovog oca. Kad se pred njim svađate. Kad ga iskorištavate da njime ucjenjujete njegovog tatu. Kad mu ne date da ga vidi. Da bude s njim. Da osjeti da ga tata i dalje voli, bez obzira na to što više ne voli vas.

Kad ga bezrazložno odvojite od tate na dug period. Kad mu ne date da upozna svoju polubraću i da provodi vrijeme s njima. Kad mislite da možete djetetu uskratiti susrete s ocem, jer ovaj ne plaća alimentaciju, pa imate na to pravo.

Ne, nemate.

Ne kažnjavate vi tako njega. Kažnjavate svoje dijete koje ništa nije skrivilo. Dijete koje volite. Za koje bi dali sve. Stavljate ga u nemoguću poziciju. Tražite od njega da izabere stranu. Vašu. Nije fer. Voli vas oboje. Ne tjerajte ga na to. Ne koristite ružne riječi za tatu s kojim se dijete još donedavno možda poistovjećivalo. Za njegovog tatu kojeg voli i s kojim zbog vas više ne može živjeti.

Žene shvatite
Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash

BUdi majka svom djetetu a ne maćeha

Posebno ako imate onaj gadan sindrom ostavljene žene. Na tom ispitu popadale su mnoge. Razmislite. Budite prije svega majka. Ona majka koja voli svoje dijete. Koja će ljubav prema djetetu nesebično staviti ispred povrijeđenog ponosa.

Ispred glupog ega.
Ispred propalog braka.
Ispred besmisla života.
Ispred straha od budućnosti.
Ispred očaja ostavljene žene.
Ispred mržnje i osvete bivšem. Ispred ljubomore prema njegovoj bivšoj ženi.
Ispred ljubomore prema njegovoj budućoj ženi.
Prema djeci koja nisu vaša.

Budite svome djetetu majka, a ne maćeha.

Potičite ga da se viđa s ocem. S rodbinom s očeve strane.

Nemojte da kod tate odlazi s grčem u stomaku zbog vaših propovijedi.

Neki baner

I budite sretne ako je vaš bivši u moru nakaza koje ne vole ni svoju vlastitu djecu, imao dovoljno sreće da naleti ženu koja će iskreno voljeti vaše dijete.


*Napomena uredništva: Stavovi izneseni u kolumnama i člancima objavljenim na portalu Amazonke.com izričiti su stav autora te nisu nužno i stav redakcije portala.

Neki baner