Best frendovi koji nikad nisu postali partneri i koje nikad nismo prežalili

Jeste li ikada požalili što vam frend nije postao dečkom. Na društvenim mrežama se često vode diskusije o tome mogu li opstati muško-ženska prijateljstva. Ovaj put ova prožvakana tema nije u fokusu kolumne. Možda je tek uzrok nečega što ili jednu ili drugu stranu dovodi do emocionalnog sloma, ljubomore pa i prekida prijateljstva.

Baš poput američkih sladunjavih sapunica dogodi se tako da u životu imamo nekog tko nam je uvijek tu, kraj nas, kad ga/je trebamo. Rame za plakanje, partner/ica u zločinu pri prejedanju sladoledom, čokoladom ili bjesomučnom gledanju epizoda serije koju smo gledali s voljen/om/im.

Gledaš to savršeno biće kraj sebe. Uzimaš ga zdravo za gotovo, jer, ono je uvijek tu. I onda, to biće željno ljubavi, pronalazi nekog u svom životu koje mu znači sve.

Best frendovi
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Bestie, where did you go?

Često se dogodi da se zbog nove veze to savršeno biće udalji i posveti u potpunosti drugoj strani. Ej, drugoj strani! Naravno, više nismo na prvom mjestu. Ono je rezervirano za nekog tko je daleko ispred nas. Kako to da smo izgubili najboljeg frend/a/icu? Gdje je nestao čovjek?

Obrat u posljednjoj minuti. Sumrak odnosa. Više nemamo nekog na kog smo mogli uvijek, ali uvijek računati. Nema one stalne prisutnosti, povezanosti, oslonca ali i povjerljivosti. Izgubili smo svoje najdraže biće koje se nepovratno udaljilo od nas.

Neki baner

U toj praznini tek kauzalno shvaćamo dimenziju propuštene prilike za idealnom vezom s partner/om/icom koj/i/a zna sve o nama, svaki detalj, s kojim smo nagi u svakoj svojoj emociji, strahu ili povrijeđenosti.

Cijenimo tek kad izgubimo?

Prijateljica mi je jednom rekla da muškarci postanu svjesni njene privlačnosti, vrijednosti, kvalitete tek kad ode i nađe neku novu ljubav. Odnos definiran kao prijateljstvo kolabirao je kod prve agregatne promjene emocija.

Ako smo požalili za propuštenom prilikom ulaska u vezu s našim savršenim bićem, jesmo li svoj odnos uistinu temeljili na prijateljstvu? Postajemo li licemjernima jer smo kroz egidu prijateljstva štopali nekog za kog smo osjećali više od te prelijepe iskonske povezanosti?

Ne, ne treba baš sve tako crno gledati jer mnoga duga, iskrena i bezuvjetna prijateljstva prerastala su u ljubavne veze. Sretne i plodonosne veze.

Većina naših muško-ženskih prijateljstava s dugom ”tradicijom” odnosa su uistinu prijateljstva. U svom izvornom kodu postavljena su tako da se veselimo nečijoj uspješnoj vezi i potpunosti u odnosu.

Tko smo mi zapravo i kakva smo osoba?

Prijateljstva u kojima žalimo što mi nismo dio te lijepe priče u svojoj osnovi proizašla su iz neke nedefinirane, zbunjujuće, pa i prešućene privlačnosti iz straha da ćemo ostati odbijeni. Ako i budemo, barem smo dali priliku sebi i savršenom biću da ne žalimo za upitnikom koji bi ostao vječno visjeti nad glavom. Dobivenim odgovorom ili postajemo još boljim prijateljima ili to prijateljstvo puca. Tada više nemamo pravo na žaljenje.

Best frendovi
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Bez obzira na odgovor dobili smo odgovor na neka svoja unutarnja stanja. Tko smo uistinu i što možemo očekivati od sebe, svojih reakcija, svojih odnosa. Neki će se složiti neki će negodovati jer svatko ima svoju točku gledišta i okidač na ovu temu.

Žalili ili ne, frend/ica je bi/la/o tu kad nam je naviše trebalo. Ako ništa drugo barem da naučimo biti zahvalni na svemu lijepom što nam je dano od strane savršenog bića.

Neki baner