Bolno uho: Kako si pomoći kod kuće

Bol u uhu može biti neugodan i ometajući problem koji može uzrokovati nelagodu i iritaciju. Nekoliko različitih stanja može rezultirati bolom u uhu, uključujući infekcije uha, upale, ili čak samo nakupljanje voska. Srećom, postoje neke jednostavne mjere koje možete poduzeti kod kuće kako biste ublažili bol i ubrzali proces ozdravljenja.

  1. Toplina

Toplina može biti izuzetno učinkovita u ublažavanju boli u uhu. Možete koristiti grijač za bocu s toplom vodom, grijač za vrat ili pak jednostavno obloge s toplom vodom na bolno uho. Toplina pomaže opuštanju mišića oko uha i može smanjiti upalu.

  1. Kapljice za uho

Kapljice za uho dostupne su u ljekarnama i mogu pomoći u ublažavanju boli i nelagode uzrokovane nakupljanjem voska ili laganim iritacijama u uhu. Prije upotrebe kapljica, uvjerite se da nemate perforiran bubnjić ili neko drugo ozbiljnije stanje u uhu, te uvijek slijedite upute na pakiranju.

  1. Odmor i ležanje na strani

Odmor i ležanje na strani na kojoj boli mogu pomoći smanjiti pritisak i nelagodu u uhu. Ponekad samo promjena položaja može pružiti olakšanje.

  1. Paracetamol ili ibuprofen

Ako osjećate jaku bol, možete uzeti paracetamol ili ibuprofen kako biste ublažili nelagodu. Međutim, uvijek se pridržavajte preporučenih doza i konzultirajte se s liječnikom ako imate bilo kakvih nedoumica ili ako uzimate druge lijekove.

Neki baner
  1. Vlažni ručnik

Stavite vlažan ručnik na bolno uho i držite ga tamo nekoliko minuta. Vlažnost može pomoći ublažiti iritaciju i osjećaj pritiska.

Bolno uho

Kada potražiti medicinsku pomoć

Ako bol u uhu ne prolazi ili se pogoršava, ili ako primijetite druge simptome poput gubitka sluha, vrtoglavice ili groznice, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će moći pravilno dijagnosticirati uzrok boli u uhu i preporučiti odgovarajući tretman.

Zaključak

Bolno uho može biti izuzetno neugodno, ali postoje koraci koje možete poduzeti kod kuće kako biste ublažili nelagodu i potaknuli proces ozdravljenja. Toplina, kapljice za uho, odmor i neki lijekovi mogu biti korisni u ublažavanju boli. Međutim, važno je biti oprezan i obratiti se liječniku ako bol ne prolazi ili ako primijetite bilo kakve druge simptome.

Neki baner