Čitamo klasike! Emily Bronte: Orkanski visovi

“Orkanski visovi” roman je britanske spisateljice Emily Bronte, objavljen 1847. godine. Knjiga prati život Catherine Earnshaw i Heathcliffa, dvoje mladih ljudi, isprepletenih sudbina koji su odgajani zajedno u udaljenoj engleskoj palači nazvanoj Wuthering Heights. Radnja se odvija u 18. i 19. stoljeću, a opisuje turbulentnu vezu između dvoje protagonista i njihovu nezdravu opsesiju jedno drugim.

Knjiga je poznata po svom mračnom tonu, kao i po slojevitim i kompleksnim likovima. Heathcliff je karakter koji izaziva osjećaje ljubavi i mržnje u čitatelja, a njegova priča postala je jedna od najpoznatijih u engleskoj književnosti. Kroz opisivanje ljudske strasti i tragedije, Bronte uspijeva stvoriti potresan portret ljudske prirode.

Knjiga se bavi mnogim temama, uključujući ljubav, gubitak, tugu, mržnju i zlobu. Iako se radnja odvija u ruralnom okruženju, knjiga se bavi univerzalnim temama koje se tiču svakog čitatelja. Bronte se bavi pitanjima društvene hijerarhije, klase i obiteljskih odnosa, čime ukazuje na razlike i konflikte između ljudi koji su postojali i danas postoje.

Smatramo da su “Orkanski visovi” izvanredan roman, koji zaslužuje mjesto u kanonu engleske književnosti. Bronte uspijeva stvoriti duboke i slojevite likove, te kroz njihove priče prikazati složene probleme ljudske prirode. Knjiga je potresna i čitatelj ostaje snažno pogođen njezinim završetkom. Preporučujemo je svim ljubiteljima književnosti koji traže duboke i kompleksne priče o ljudskoj prirodi.

Volim te iz dna duše, ali zato te želim mučiti do kraja života.

Emily Bronte

Ovaj citat opisuje Heathcliffov karakter i njegovu nezdravu opsesiju prema Catherine. On voli Catherine iz dubine svog srca, ali istovremeno ima i mračnu i zlobnu stranu koja mu nalaže da joj nanosi bol. Ovaj citat savršeno prikazuje slojevitost Heathcliffove osobnosti i unutarnje konflikte koje on prolazi.

Neki baner

O glavnoj junakinji

Glavna junakinja “Orkanskih visova” je Catherine Earnshaw, karakter koji je slojevit i kompleksan. Catherine se prvi put pojavljuje kao mlada djevojka u romanu, koja se sprijatelji s Heathcliffom, siročetom koje je njezin otac pronašao na ulici i odgojio u Wuthering Heightsu. Catherine je inteligentna, ambiciozna i neustrašiva, no istovremeno je i sebična i impulzivna.

Jedna od ključnih karakteristika Catherine kao glavnog lika, je njezina strastvena priroda. Ona je vrlo osjećajna i često se vodi svojim emocijama, bez obzira na posljedice. Catherine je također vrlo neovisna, što se može vidjeti u njezinom ponašanju u odnosu na društvene norme i konvencije.

Međutim, unatoč svojim pozitivnim karakteristikama, Catherine ima i tamniju stranu. Ona je pohlepna i sebična, što se najviše može vidjeti u njezinom odnosu s Heathcliffom. Iako je duboko zaljubljena u njega, ona se odlučuje udati za Edgara Lintona, bogatog i uglednog mladića, zbog njegovog društvenog statusa i novca. Njezina želja za bogatstvom i statusom dovodi do lančane reakcije događaja koji na kraju rezultiraju njezinom tragičnom sudbinom.

Emily Bronte: Orkanski visovi
Photo by Ron Lach

Sve u svemu, Catherine Earnshaw je slojevit i kompleksan lik koji se suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim konfliktima. Njezina strastvena i neovisna priroda daje joj snagu da se suoči sa životnim izazovima, no njezina pohlepa i sebičnost dovode do njezinog pada. Ona je lik koji čitatelje natjera da se zapitaju o ljudskoj prirodi i kompleksnosti ljudskih odnosa.

Bila je jača, ali je on bio snažniji. Njena želja za životom bila je življa, ali je njegova bila dublja i veća.

Emily Bronte: Orkanski visovi

Ovaj citat opisuje odnos između Catherine i Heathcliffa i njihovu nezdravu opsesiju jedno drugim. Oni se ne mogu odvojiti jedno od drugoga, ali istovremeno imaju suprotne želje i potrebe. Ovaj citat lijepo opisuje konflikt između dviju snažnih osobnosti i njihovu borbu za kontrolu u odnosu.

Čitajmo zajedno – prošlotjedna preporuka – Jane Austen: Ponos i predrasude

Neki baner