Čitamo klasike! Jane Austen: Ponos i predrasude

“Ponos i predrasude” je klasično djelo engleske književnosti napisano 1813. godine od strane Jane Austen. Radnja se odvija u Engleskoj u vrijeme izraženih klasnih podjela i s istaknutom važnosti aristokracije. Glavna protagonistica je Elizabeth Bennet, druga najstarija kćer gospodina i gospođe Bennet, koja se susreće s mnogim izazovima dok se bori protiv društvenih predrasuda i nastoji pronaći pravu ljubav.

Roman počinje kada bogati gospodin Bingley dođe živjeti u obližnju kuću i održi bal. Prekrasni, raskošni bal na kojem se Elizabeth sretne sa njegovim prijateljem, gospodinom Darcyem. Iako je on bogat i ugledan, Elizabeth smatra da je previše ponosan i odbojan. U međuvremenu, Elizabethina najstarija sestra Jane počinje razvijati osjećaje prema gospodinu Bingleyu, dok se Elizabethina druga sestra, Lydia, udaje za muškarca koji pripada višem sloju društva, ali nema dovoljno novca ni ugleda da bi se smatrao prikladnim za nju.

Dok se priča razvija, Elizabeth i gospodin Darcy polako počinju shvaćati da su jedno za drugo i u konačnici se vjenčaju, a Jane i gospodin Bingley također se odluče vjenčati nakon nekoliko poteškoća. Roman se bavi temama poput društvenih predrasuda, obiteljskih vrijednosti, braka, novca i društvenih normi. Kroz živopisne likove i intrigantnu radnju, Jane Austen uspijeva dočarati život engleskog društva u to vrijeme.

“Ponos i predrasude” smatra se jednim od najboljih primjera engleske književnosti. Postao je klasik koji je preživio više od dva stoljeća. Djelo je inspiriralo mnoge filmove, serije, televizijske emisije i druge umjetničke radove, a Elizabeth Bennet postala je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih književnih likova u povijesti. Roman se i danas čita i istražuje širom svijeta, a Jane Austen smatra se jednom od najvećih književnica svih vremena.

Toliko smo puta prošli kroz isti krug ljubavi i mržnje, da mi se čini, nema li stvarno, osim budalaština, neke druge emocije.

Jane Austen: Ponos i predrasude

Glavna junakinja kao bezvremenska heroina

Glavna junakinja priče je strastvena i karizmatična Elizabeth Bennet. Ona je druga najstarija kćer gospodina i gospođe Bennet, inteligentna i odlučna žena koja se ne boji boriti protiv društvenih predrasuda i tradicionalnih uloga žena u društvu. Elizabeth je neustrašiva i puna života. Njezina duhovitost i sarkazam često su isticali kako je posebna među ženama svog društva.

Neki baner

Elizabeth se izdvaja od drugih žena svojim neovisnim duhom i svojim principima. To ju često dovodi u sukobe s drugim likovima u romanu. Ona odbija društvene norme koje zahtijevaju od nje da se uda samo zbog bogatstva i ugleda, umjesto ljubavi. Nustrašivo izražava svoje mišljenje, čak i kada to znači da će se suprotstaviti ljudima višeg društvenog položaja.

Jane Austen: Ponos i predrasude
Izdanje: Mozaik knjiga

Karakterizacija njenog lika jedna je od najznačajnijih u književnosti. Austen prikazuje ženu koja se usprkos društvenim ograničenjima bori za svoje pravo na slobodu i neovisnost. Njezina hrabrost i snaga u izražavanju svojih uvjerenja učinili su je jednim od najpopularnijih književnih likova u povijesti. I danas predstavljaju inspiraciju za mnoge žene koje se bore za svoja prava i jednakost u društvu.

Jedan od najupečatljivih citata iz romana:

Nema ništa što bi me natjeralo da se udajem protiv svoje volje. Želim se samo udavati zbog ljubavi. Novac mi je potreban, naravno, ali ljubav je neophodna

Jane Austen: Ponos i predrasude

Moćna poruka romana koja vrijedi i danas

Glavna poruka romana “Ponos i predrasude” je da ljubav treba biti temelj braka, a ne bogatstvo ili društveni status. Autorica kritizira društvene norme svojeg vremena. Norme koje su nametale ženama da se udaju isključivo iz materijalnih razloga, a ne zbog ljubavi. Kroz likove poput Elizabeth Bennet i njezinog udvarača Fitzwilliama Darcyja, Austen prikazuje kako prava ljubav može premostiti društvene razlike i predrasude te dovesti do sretnog braka.

Također, roman naglašava važnost karaktera i osobnosti u odabiru partnera. Elizabeth i Darcy su dva lika s jakom osobnošću, ali koji kroz različite događaje u romanu nauče cijeniti i poštivati jedno drugo te se zaljube. Austen poručuje da je važno poznavati i cijeniti karakter osobe s kojom se planira provesti ostatak života. Nije važan samo, ako i uopće, njen materijalni status ili društveni položaj.

Kad sumiramo, “Ponos i predrasude” je roman koji slavi ljubav. No, istovremeno kritizira društvene norme koje guše njezinu slobodu i mogućnost izbora. Roman ostaje relevantan i danas jer je poruka univerzalna i podsjeća nas da je ljubav važnija od novca, moći i društvenog statusa.

Neki baner