Čitamo klasike: Lav Nikolajevič Tolstoj – “Ana Karenjina”

Kada se spomene ruska književnost, jedno od prvih djela koje se obično ističe je “Ana Karenjina” Lea Tolstoja. Tolstoj je s ovim remek-djelom upečatljivo oslikao društvo i ljudske sudbine 19. stoljeća, ostavljajući neizbrisiv trag u književnosti i kulturi općenito.

“Ana Karenjina” nije samo roman, već živa slika vremena, duboko emocionalna studija likova i njihovih sukoba s društvenim normama i vlastitim unutarnjim demonima.

Glavni zaplet prati život Ane Karenjine, žene visokog društva, koja zapada u strastvenu aferu s Vronskim, čime narušava svoj brak s uglednim državnim službenikom Karenjinom. No, “Ana Karenjina” je mnogo više od priče o preljubu. Tolstojeva vještina leži u tome što duboko analizira psihologiju svojih likova te stavlja pod povećalo njihove unutarnje sukobe, želje i moralne dileme. Kroz različite likove i njihove priče, Tolstoj iscrtava kompleksnu sliku društva, obitelji i individue.

Nevjerojatna jasnoća i dubina likova

Jedan od ključnih elemenata romana je jasnoća i dubina likova. Ana Karenjina nije samo preljubnica, već kompleksna žena koja se bori s vlastitim osjećajima, društvenim pritiscima i moralnim kodeksom. Vronski nije samo ljubavnik, već čovjek koji se suočava s posljedicama svojih postupaka.

Karenjin nije samo povrijeđeni muž, već čovjek koji se trudi pronaći smisao u svom životu. Svaki lik je izvanredno napisan, s bogatom unutarnjom monologijom koja čitatelja tjera na introspekciju i empatiju.

Neki baner
Ana Karenjina

Foto: Canva

Tolstojeva sposobnost opisivanja društvenih normi i običaja također je izvanredna. Kroz priču o Ani Karenjinoj, Tolstoj ne samo da oslikava rusko društvo tog doba, već postavlja i pitanja o moralu, slobodi, religiji i smislu života. Kroz likove poput Konstantina Dmitrijeviča Levin i njegovih filozofskih razmišljanja, Tolstoj nudi duboku refleksiju o životu i ljubavi.

Stil pisanja Lea Tolstoja je još jedan element koji čini ovaj roman nezaboravnim. Njegova precizna upotreba jezika omogućuje mu da prenese duboke emocije i kompleksnost ljudske psihe. Opisi prirode, društvenih okolnosti i unutarnjih monologa likova stvaraju sliku koja oživljava pred očima čitatelja, uranjajući ga u svijet 19. stoljeća Rusije.

Ana Karenjina – spomenik književnosti

U konačnici, “Ana Karenjina” Lea Tolstoja ostaje neizbrisiv spomenik književnosti. Kroz svoje duboke likove, kompleksnu priču i izvanredan stil pisanja, Tolstoj nas vodi na put introspekcije i razumijevanja ljudskih sudbina. Ovaj roman nije samo književno remek-djelo, već i vodič kroz ljudsku dušu i društvene dinamike koje oblikuju naš svijet.

Neki baner