Da ili ne, znam da nije lako

Donijeti odluku često nije lagan proces. Pogotvo ako biramo između više stvari. Pogotvo ukoliko je mnogo toga na kocki. No, što to možemo zaribati?

Život nema reprizu, život se živi samo jednom, stoga se svi trudimo da ga učinimo najboljim. Da bude spektakularan. I onda često u toj potrebi da sve ispadne savršeno, zapravo nismo u stanju donijeti odluku, pogotovo ako se se premišljamo oko nekih životno važnih akcija.

Što kada bi bilo dovoljno samo živjeti? Kada bi praćenje osjećaja koji nas vodi iznutra bilo dovoljno da nam život ima smisla? Što ako je slušanje sebe jedino što ima smisla u životu uopće?

Čega je nas to strah?

Pogrešaka! Strah od pogrešaka, strah od pogrešnog života je ono što nas sprječava da se konačno odvažimo i otisnemo u to nemirno more.

Uglavnom biramo opcije koje su za nas korisne, ali biramo li one koje su nam potrebne kako bi naša duša ispunila svoju pravu svrhu? Jedini način da zaista biramo takve okolnosti jest da stvarno slušamo sebe.

Ima ona fora sa novčićem. Izabereš dvije opcije i koja god na pismu ili glavi ispadne, pogledaš kako se osjećaš prilikom te donešene odluke. Često nam je to pravi odgovor. I tim bolje ukoliko netko drugi umjesto nas baca novčić. Na taj način postajemo prisutiniji u tijelu i u doticaju smo sa samima sobom, što nam daje pravi uvid u naše istinske želje, konstantno prekirvane utjecajima društva i okoline.

Neki baner

Ponekad i nije potrebno donijeti odluku, već asemblirati i ukomponirati sve to čega smo se dotaknuli. No, donošenje odluke i izabiranje jednog smjera čini se mnogo lakše. Ili pak ne?

Je li zbog same težine donošenja odluke upravo fokusirana radnja ono što rijetki izabiru? Kao da smo skloniji prepuštanju životu i onome kako bude, dok su rijetki oni koji kažu da žele upravo to i to i za time idu. Takvima sam se uvijek divila. Takvima koji su sa sigurnošću spremni reći da je nešto za njih i toga se držati cijeli ili barem većinu života.

Jedan mi je prijatelj rekao: samo izaberi.

Ako si već takva da si se sremna prilagoditi, u čemu god da se zatekneš, tebi će ionako biti svejedno. Stoga je svejedno koji put ćeš odabrati. Nekad će neki od njih biti teži, ali ne mora nužno značiti da neće biti bolji i kvalitetniji za tebe. Stoga, što god izabrala, u redu je.

Postoji još jedna vrsta odluke koju sam primijetila u svom životu. I vezana je isključivo za unutarnje stanje. To je odluka da ti bude dobro. Jer realno, ukoliko osoba nema ozbiljnijih zdravstvenih problema, stvar sreće je stvar izbora.

Da, naravno da nije lako iskobeljati se iz ralja nezadovoljstva i samosažaljenja, ali imamo izbor. Već s malom dozom zahvalnosti cijeli se naš unutarnji sklop mijenja. Već promjenom rutine i navika, dolazimo do boljih rezultata. Stoga, što ćeš danas izabrati?

Neki baner