Emocionalni lockdown

Pandemija Covida 19 je stavila na veliku kušnju naše emocije i reakcije na mjere, izolaciju i brojna ograničenja. Mnogi su osjetili posljedice na vlastitoj koži i unutar vlastite pameti.

Razdire nas osjećaj osamljenosti i praznine, u grlu se nakuplja nepodnošljiv osjećaj koji želi iskočiti u obliku napada panike. Tu su još plač, tuga, potištenost i brojni valovi i sojevi depresije iz dana u dana. Raspadamo se iznutra. A to se vidi i na našem vanjskom izgledu. Blijed ten, podočnjaci gubitak težine nas odaju da smo pokleknuli pred strahom. Strahom za budućnost, strahom za vlastitu egzistenciju, Ne usudimo se više kovati planove, živimo od danas do sutra.

Strah i neizvjesnost

Bojimo se. A neki od nas se boje priznati da ih je strah. Stavili su na sebe maske hrabrosti, snage i neustrašivosti. Nažalost, i najjači pokleknu.

Zato je najgore emocije potiskivati i skrivati svoje osjećaje. Ne smijemo dopustiti da nas izolacija i socijalna isključenost dovedu do ruba ludila. Razgovarajmo sa svojim prijateljima, bračnim partnerima o onome što proživljavamo. Pitajmo jedni druge Bojiš li se ti? Možemo jedni drugima priznati sve što nosimo na duši. Terete i križeve je lakše podnijeti uz podršku drugih.

Psiholozi – njegovatelji duše

Ako osjetimo da ne možemo kontrolirati emocije i da su naše reakcije čudne, nepromišljene, ako nam dolaze prisilne i mračne misli, ako gubimo volju za obavljanjem osnovnih životnih funkcija, otiđimo psihologu.

Neki baner

Ova pandemija je konačno razbila tabue o ljudima koji posjećuju psihologa. Predrasude prestanu kada ti, odjednom, na vlastitoj koži osjetiš da si na dnu i da ne možeš više. Pandemija Covida 19 je stavila anksioznost, depresiju i psihoterapiju u svakodnevni diskurs.

Otključajmo emocije

Otvorimo se . Ne sputavajmo se još više i ne pretvarajmo da se sami možemo nositi sa svim problemima i emocijama kao posljedicama tih problema. Svi smo krvavi ispod kože i to je uredu , To je ok sve dok ne postanemo tupi i imuni na ljudsku patnju i bol.

Kada prestanemo reagirati. Tek tada ćemo biti u velikoj nevolji iz koje ćemo se teško izvući. Zato ne zaključavajmo naše osjećaje u škrinje mraka i lažne sigurnosti. Otvorimo prozore i vrata i prozračimo našu nutrinu potporom,i razgovorom. Za naše i tuđe dobro.

Neki baner