Emotivna ovisnost je najopasnija: Da biste sačuvali dostojanstvo i sreću, neka vrata je najbolje zauvijek zatvoriti!

Ljubav je lijepa, ali nikako ne smije biti izgovor za gaženje preko vlastitog dostojanstva.

Da li vam je poznato ono stanje patnje nakon prekida? Isto se dešava i kada pokušavamo prekinuti neku lošu vezu, ali se ne usuđujemo presjeći, pa se to pretvara u pravu agoniju.

Kada ne zalupite vrata jednom za svagda nego ih ostavljate na pola otvorena, nadajući se da će se stvari popraviti, to je isto kao da šetate s otvorenom ranom ne radeći ništa da zacijeli.

Kada odlučite otići od nekog, onda to uradite jednom zauvijek jer u protivnom samo pravite agoniju i produžavate period patnje.

Odlazak znači imati dovoljno hrabrosti i ljubavi prema sebi. Prekid lošeg odnosa je bolja opcija od ostajanja u takvom toksičnom okruženju. Ponekad je bolje biti sam nego s bilo kim samo da biste imali partnera.

Neki baner

Ponekad se dešava da nismo u stanju sagledati realnu situaciju i to koliko nam je veza narušila samopoštovanje i sreću.

Emotivna ovisnost uništava sve, uključujući i vlastitu osobnost. Radi se o poštovanju, ljubavi i brizi o sebi. U redu je voljeti nekoga, ali se ponekada damo i previše. Fraze poput: “Volim te više od sebe”, mogu biti destruktivne za srce.

Kada smo emotivno ovisni, kada ne volimo sebe, tada postajemo marionete toksičnih odnosa i partnera.

Zašto ostajemo u toksičnim vezama?

Dešava se često da se ljudi koji se nađu u toksičnim vezama nisu spremni suočiti s problemima i posljedicama radikalnih odluka, pa tako radije biraju ostati u lošim vezama samo da ne bi bili sami. Nespremnost na rješavanje problema je uglavnom poricanje.

Usamljenost, tuga, čežnja, priznanje da ljubav nije izgovor za sve što ste doživjeli neizbježne su posljedice koje je potrebno iskusiti da biste nastavili dalje.

Emotivna ovisnost je najopasnija

Stoga, neki ljudi, umjesto da razvijaju samoljublje, ostaju u teškim odnosima koji štete njihovom duševnom miru. Radije biraju trpjeti emotivnu bol, nego zalupiti vratima i prekinuti odnose koji im čine toliko štete.

Na pola otvorena vrata čine da postanete ovisni i potpuno slijepi za sve probleme. Za izlaz iz toksičnih odnosa potrebne su radikalne odluke. Ne plašite se zalupiti vratima za sobom kada odlazite, jer jednom kada odlučite otići, naučit ćete puno i postati mnogo jača osoba koja cijeni sebe, a to je najbitnije.

Izvor: Stil

Neki baner