I tebe familija ne kuži?

„Sretan bi bio kad ne bi lutao!“

A u lutanju je oslobađanje.

„Zadovoljnija bi bila da ne gubiš vrijeme!“

A u gubljenju vremena dobivaju se odgovori.

Neki baner

„Ispunjeniji bi bio da nisi od toga odustao!“

A možda nije trebalo ni započinjati.

Tuđa briga i nerazumijevanje

I mnoga ostala pitanja s kojima vas šamara tuđa briga, bila ona iz straha  ili iz znatiželje, iz brige ili iz naslade, iz potrebe kontrole ili iz potrebe samoutjehe.

Ima nešto neobično u toj brizi koja niče iz ljubavi, a stvara korov nerazumijevanja.  

Ponekad te razumije baš netko tko ti zapravo nije toliko blizak. Ne nameće ti preporuke, ne servira ti durenje, ne postane nezadovoljan zbog nečega što tebi zapravo odgovara. Nemaš osjećaj dugovanja opravdanja prema takvome.

Takav netko ti olakša jer mu je vjerojatno isto kao i tebi, a u trenutku tvojeg iznošenja stavova, neće istresati svoje vidike i probleme koji se vežu uz te vidike pa će ispasti da te savršeno shvaća, a što će napraviti s tvojom ispoviješću tko zna…

Dok netko tko se trudio da te pripremi na letenje van ograde, sad te svojim mišljenjem opominje i tako te udaljava od sebe, a ne vidi da to radi. Pomalo zastraniš. Na obiteljskim okupljanjima, na bliskosti, na raspoloženjima.

Okružen svojima s zapravo strancima

Postaneš neznanac među svojima, a s niti jedne strane to nije želja. U kulminaciji pritiska čak ćeš i pomisliti da poklekneš jer pritisak postaje nepodnošljiv, a ti nekako sve manje prihvaćen. Zaslijepljen tuđim negodovanjima koja te stavljaju u kut napravit ćeš i suprotno od svoje želje kako bi udaljenost između tebe i onih koji vode brigu nestala.

No ako te tuđa nametanja i pravila guše, kako bi te tek gušilo da zaista postupaš po tim nametanjima? A kad bi oni koji ti nameću određene pravce vidjeli da si nesretan, nastalo bi obostrano kajanje.

Iz tog razloga tvoj način ne treba predstavljati tebi problem pa onda zašto tvoj način netko uzima kao svoj problem. Pitaj njih i smiri ih jer znaš što je najbolje za tebe.

Čega se bojiš ti ako ja lutam, a ti ostaješ?

Zašto si nervozan ako ja gubim svoje vrijeme, a ne tvoje?

Zašto si nesretan što sam odustao, a možda sam se spasio?

Nemoj me brigom gušiti. Ako je ona i dalje u tebi prisutna, znaš da si me dovoljno pripremio za ovaj let u tebi nepoznato, a meni željeno.

Neki baner