Ideš li na sve ili ništa?

Shvaćaš li, u ovome životu zaista ništa ne moraš, a možeš učiniti sve? Oni koji ti uporno govore kako postoje stvari koje su nemoguće, žive u velikoj zabludi omotani vlastitim strahovima. Strah je njihov vjerni  prijatelj, strah je razlog radi kojega su njihova usta puna izlika a mozak nedoumica.

Znaš li, njima je sve teško, čak i disati.

Njima je svaki dan ružan, bez obzira koliko lijepim sitnicama on bio prožet. Oni i kada je sve bijelo, vide ono najcrnje, najtamnije. Ne, s njima se ne možeš boriti, jer nikada neće istini u oči pogledati. A istina je, ne vole i ne poznaju sebe dovoljno, da bi se imali za što boriti, da bi naučili pobijediti strah i ujedno sebe..

Zaista, lakše je kroz život prolaziti bezbrižno, ne mareći za ono bolje sutra hoće li doći, ne mareći za to jesi li istinski ispunjen i sretan i živiš li svoju svrhu. Skrivaju se, nevješto, krate Bogu dane misleći da su rođeni samo da rade i egzistiraju. Ne, nisi. Ni ti, ni oni, ni ja.

Rođeni smo da živimo život punim plućima, da na tome putu otkrivamo sve svoje nijanse i melodiju naše duše. Rođeni smo da bismo spoznali istinu i naučili dijeliti svoju radost i darove s drugima. Čovjek osjeti itekakvu slobodu, shvativši da zaista može sve, a ne mora ništa. I mnogima, nažalost, ta rečenica služi kako bi se provlačili kroz život.

Neki baner

Provlačiš li se i ti kroz život?

Psuješ li posao koji ne voliš obavljati, ispunjavaš li svoje dane prazninom i tugom, depresijom i sanjarenjem o onom boljem? Većina nas psuje i negoduje na sve ono čime nismo zadovoljni.

A činjenica je da samo nekolicina nauči djelovati u vlastitu korist i za svoj boljitak. Samo ta nekolicina odvažnih sprema se u pohod za bolje sutra. Hvata se ukoštac s problemima i svojim nezadovoljstvima. Trude se pronaći ono lijepo u svakome iskustvu i danu.

Trude se naučiti nešto novo, kako bi odmaknuli od posla kojim nisu zadovoljni. Trude se biti dobri prema ljudima koji njih uzimaju zdravo za gotovo, a kada vide da odnosi ne funkcioniraju tako, oni odlaze uzdignute glave. Zašto? Zato što znaju da su dali sve od sebe, da su pokušali i iscrpili sve svoje opcije.

Ideš li na sve ili ništa?,  unrecognizable female athlete with mug of hot drink near fence
Photo by Munbaik Cycling Clothing on Pexels.com

I bitno je znati da si dao sve od sebe, kako za druge, tako i za sebe.

Jer ti si taj koji nosi svoju istinu, ti si taj koji mora znati sačuvati vlastiti obraz radi sebe. Nipošto radi drugih. Ljepše je živjeti znajući da si učinio sve što je u tvojoj moći, bio dosljedan svom karakteru.

Nemoj biti jedan od beskičmenjaka, onih koji kroz život prolaze za badava, skrivajući se pred drugima, klanjajući se lažnima jer nemaju svoj stav. Nemoj biti jedan od onih koji mogu sve, a ne žele se pokrenuti.

Jedino što trebaš učiniti jest pokrenuti se. Napraviti taj prvi tako malen, a opet tako velik korak. Kasnije sve ide kao podmazano, već viđeno i napravljeno, bez straha. I zašto bi pustio da godine lete a život prolazi pokraj tebe, kada možeš sve? Kada si stvoren da uživaš sve obilje i da budeš sretan time što jesi, što postojiš..

Da shvatiš kako si dobio na dar nešto sasvim drukčije od svih drugih, da se naše različitosti međusobno stapaju u nekim sličnostima, ali ne umanjuju ni tebe ni njih.. Lijepo je ništa ne morati, zaista. Ali ljepše je moći sve i napraviti sve.

Jer, ti si taj koji piše stranice vlastitog života

Nemoj samo započeti jednu rečenicu te ju ostaviti nedovršenom. Napiši knjigu, toliko veselu, avanturu toliko hrabru, da ćeš s vremenom i privlačiti samo one odvažne poput sebe. Napiši sva poglavlja s ljubavlju, odvažnošću i srećom, neka se pretapaju u osmjesima i iskrenoj povezanosti sa sobom i svijetom.

Jer ti, zaista možeš sve, sve ono što zamisliš.

Pitanje je samo, želiš li sve ili ništa? Ostaješ li sjediti na mjestu jer ne moraš ništa, osim umrijeti?

Raširi ruke i zagrli život!

Neki baner