Impostor sindrom – kad se osjećaš kao da ne zaslužuješ svoj uspjeh

“Impostor sindrom” je fenomen koji je postao sveprisutan u današnjem društvu, posebno među uspješnim ženama. Ovaj sindrom karakterizira osjećaj nesigurnosti, sumnje u vlastite sposobnosti i osjećaj lažnog predstavljanja, unatoč dokazanim kompetencijama i uspjesima. Iako se može pojaviti kod oba spola, žene su često posebno podložne ovom izazovu zbog društvenih i kulturoloških normi koje nameću visoke standarde i očekivanja.

Jedan od glavnih faktora koji doprinose “Impostor sindromu” kod žena je društveni pritisak i stereotipi koji ih marginaliziraju ili podcjenjuju u profesionalnom okruženju.

Iako su žene sve više zastupljene u različitim područjima i postižu izvanredne uspjehe, često se suočavaju s predrasudama i sumnjama u svoje sposobnosti. Očekuje se da se dokazuju više od svojih muških kolega, što može izazvati osjećaj da su njihovi uspjesi slučajni ili nezasluženi.

Preispitivanje i unutarnje sumnje

Osim društvenih faktora, “Impostor sindrom” kod žena može biti posljedica unutarnjih sumnji i nedostatka samopouzdanja. Mnoge žene sklonije su samokritici i perfekcionizmu, što ih čini osjetljivijima na osjećaj da nikada nisu dovoljno dobre ili dovoljno kompetentne. Često se usredotoče na svoje nedostatke umjesto na svoje uspjehe, što dodatno pojačava osjećaj lažnog predstavljanja.

Važno je prepoznati da “Impostor sindrom” nije znak stvarne nedostatnosti ili nekompetencije, već je to mentalni obrambeni mehanizam koji se javlja kao odgovor na vanjske i unutarnje pritiske.

Neki baner

Impostor sindrom i negativne posljedice po psihu

Prepoznavanje ovog sindroma ključno je za prevladavanje njegovih negativnih posljedica i osnaživanje žena da prepoznaju svoju vrijednost i samopouzdanje.

Impostor sindrom

Foto: Canva

Postoji nekoliko strategija koje žene mogu primijeniti kako bi prevladale “Impostor sindrom” i osjećaj lažnog predstavljanja. To uključuje rad na razvijanju pozitivnog samopoštovanja i samopouzdanja.

Ali i poticanje međusobne podrške i mentorstva, postavljanje realnih očekivanja i ciljeva. I usvajanje zdravijih načina suočavanja sa samokritikom i perfekcionizmom.

U konačnici, važno je shvatiti da uspjeh žena ne treba biti pravdan ili osporavan. Svaka žena zaslužuje priznanje za svoje napore i postignuća, bez obzira na osjećaje sumnje ili nesigurnosti. Prepoznavanje i suočavanje s “Impostor sindromom” ključno je za osnaživanje žena da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti. Ali i da se suoče s izazovima s povjerenjem i samopouzdanjem.

Neki baner