Izgubljena bitka sa standardima ljepote

Priča se, da su žene, zbog ljepote spremne prodati dušu vragu. Žene će pokušati i isprobati sve opcije koje će ih učiniti dugotrajno mladima, privlačnima, poželjnima svom ogledalu, drugim ljudima, ali i publici koja odobrava ili osuđuje njihov izgled. To su pratitelji na društvenim mrežama koji svojim lajkovima, komentarima (pozitivnim i negativnim ) utječu na samopouzdanje jedne žene.

Zahtjev trendova

Društvene mreže su kreirale marketing koji na sve strane promovira nove dijete, čajeve, prahove za brzo mršavljenje. Nasmiješene influencerice se kunu da su pomoću tih sredstava izgubile desetak kilograma za tjedan dana. Žene lako povjeruju.

Razumljivo je, pored svakodnevnog stresa, životnih razočaranja, na kraju dana ugledaju tu reklamu i odluče kupiti taj proizvod. I sama sam, nekoliko puta pokleknula i kupila neke proizvode. No, priča ide dalje od masovnog promoviranja kozmetologije, estetske kirurgije i palete različitih zahvata koja odstranjuje masne naslage i celulit.

Celulit

O njemu bi se mogla napisati Biblija. Više od 95 % žena ga ima, međutim, mediji su educirali žene da ga se srame, Ako imaju celulit, ne smiju obući kratku suknju, šorc, kupaći kostim i tako izlagati svoje tijelo izrugivanju i sramoti. Prije ljeta se moraju izgladnjivati, provesti pola dana u teretani, dobiti upalu mišića jer sve to znači da su se trudile. Njihovi treneri će im napisati opsežne kritike s referencama i pozivnim bilješkama ako su nešto pogrešno napravile.

Javno će kritizirati njihova tijela dok će vlasnice salona za maderoterapiju javno pozivati da se fotografiraju stražnjice i bedra koja imaju najviše celulita. Neće se prozivati žene zbog nekulturnog ponašanja, vrijeđanja, ostavljanja smeća iza sebe, svađanja, sukoba, pijanstva, nekontrolirane vožnje, nego zbog celulita. Celulit je njihov najveći grijeh i zbog toga su zaslužile javni linč i sramotu.

Neki baner

Lice

Bore, proširene pore, pjege, akne, fleke, madeži, sve to treba ukloniti s lica. Lice treba biti glatko, mekano, nježno, stoga je važno koristiti sve moguće kreme, maske, losione,SP faktore, podlogu za šminku. A više ni prirodan izgled odnosno konstrukcija lica nije poželjna. Potrebno je dodavati, ubrizgavati filere. Obvezno je imati pune usne, pod svaku cijenu.

To je vidljivo i na ženama koje nisu javne ličnosti, influencerice, jednostavno pune usne su postale dio kulture i ako ih nemaš, nisi u trendu. Izolirana si i dođeš doma, patiš ili potrošiš ušteđevinu na novi zahvat. Mnoge žene idu na operaciju nosa jer žele tanak i uzak nos, podižu obrve, uklanjaju suvišne kapke, podižu jagodice.

Nesigurnost

Žene se osjećaju nesigurno, nedovoljno dobro za standarde ljepote koje zahtijeva društvo. I to nije samo od medija, nego od naših ukućana, milijun puta me je mama kritizirala ako izađem bez šminke, ako mi se pojave akne ili ožiljci od uboda komaraca. Često nas prijateljice kritiziraju ako nemamo neke nove proizvode, ako nismo kosu osvježile pramenovima, ako smo „neuredne“.

Čime da se pravdamo? Siromašne smo, to je realnost, kako će tinejdžerice u školi objasniti da su njihove škole osigurale besplatne uloške u školskim zahodima? Ako nemaju za uloške, kako će imati novac za francusku manikuru, pogotovo za nešto više. A na Instagramu gledaju Kylie Jenner koja je s estetskim zahvatima počela od svoje petnaeste godine.

Izgubljena bitka

woman applying face cream
Photo by Ron Lach on Pexels.com

Ovo je sve čudno, konfuzno, kaotično. Vidimo posljedice, mlade djevojke sjede u čekaonicama pored psiholoških ordinacija. Lijep izgled, ispunjeni standardi prema Instagramu nisu garancija za sretan i ispunjen život. Stoga je utrka sa zahvatima unaprijed izgubljena.

Neki baner