Kako počinje kultura femicida

I sama je bila dijete kada su joj u ruke gurnuli ćelavu bebu jer su htjeli da vježba biti mama. Bila je nesvjesna dok su joj davali male pegle i kuhače kao igračke i pripremali je da doživotno kuha i sprema. Čitali su joj bajke o nemoćnim princezama koje treba spasiti i tako su je željeli emotivno osakatiti. Zavisnost o njemu umjesto slobode i prava na izbor.

Njen mrak

Uvjerili su je da treba paziti na težinu, ali ne radi njenog zdravlja već da bi bila poželjna njemu dok su s druge strane upozoravali da joj je dekolte prevelik a odsjaj njene kose možda ipak previše izazovan. Rekli su joj da uči i studira, ali da ne pokazuje da je pametnija od njega. Ako pokaže desetke u indeksu, nikad se neću udati. Previše pameti znači zvocanje, a od toga njega boli glava.

Bila je zbunjena kada su je uvjerili da je crveni ruž etiketira kao kurvu, a crni kao sotonisticu. Rekli su joj da njena kratka suknja provocira muške nagone. Dok je bila malena, plašila se mraka i čudovišta iz ormara. Sada joj govore da treba da se boji mraka i silovatelja koji vrebaju, zapovijedaju joj da ne razgovara sa strancima.

Mladenka u okovima

Govore joj da se ne suprotstavlja muškom autoritetu jer pravo na mišljenje i stav njima znači drskost. Govore joj da ne širi noge i čuva himen jer jedino tako može zablistati u bijeloj vjenčanici. Bijelo znači da se sačuvala za svog gospodara. Otac je predaje mužu, dok na svadbi plaćaju novcima i podrugljivo viču „izađi mlada!“. Propada u zemlju od srama dok on zabija glavu ispod vjenčanice i skida joj podvezicu. Ona je stvar, ona je objekt.

Kada je tuče, kažu joj da mora šutjeti i daju joj savjete da mu ugodi. Mora mu vjerovati kada, poslije silnih udaraca on plače i kune se da je voli. Zakleli su se u dobru i zlu. Mada je više zla nego dobra, mada joj je zdravlje ugroženo zbog njegove dobrobiti. Ali ona je ta koja se žrtvuje i daje do kraja. Jer su je tako naučili.

Neki baner

Rekli su joj da odustane od svojih snova jer ako nađe njega, on je ostvarenje njenog sna. Uvjerili su je da je vizija o princu iz bajke njen jedini credo. Ne postoji druga istina osim one o moralnoj obitelji. Ako je u toj obitelji on sretan, ona i djeca su sporedni.

Kada dođe s posla, kažu joj šuti pola sata, posluži ručak i čekaj da se on sabere jer ako ga pitaš nešto, nemoj se iznenaditi ako dobiješ šamar, on je ipak bio umoran.

Rezultati patrijarhata

Mislite da pretjerujem?

Mrtva ženska tijela su rezultat ovoga, rezultat pokušaja prilagodbe na mušku agresiju i dominaciju. Ako ga je napustila, ubijena je, ako je dugo trpjela, ubijena je, ako se odupirala silovanju, ubijena je.

Ma što to sada bijesne feministkinje hoće, neku ravnopravnost, prave se važne a ne znaju promijeniti žarulju i prave se da su dame u nevolji? One samo žele dobar seks, provod, novac, putovanja. Žele također brak i sigurnost. One se samo pretvaraju jer zapravo imaju sve što zažele. Brane se oni da je u ovom nakaradnom svijetu muško izgubilo svako pravo da bude muško.


kultura femicida
živim, back view photo of woman in white sleeveless shirt running her fingers through her hair
Photo by Helena Ije on Pexels.com

Osveta je krvava

I zato oni, da ženama pokažu gdje je njihovo mjesto, zlostavljaju, tuku, muče, ucjenjuju, prijete, uzimaju sve. Kada sve to nije dovoljno, daju si za pravo da ubiju ženu i počine femicid. Zatim se bune zašto se to zove femicid, jer prema njihovu mišljenju, to je ubojstvo tamo neke niže rangirane osobe, beznačajne žene koja je učena da udovoljava muškarcima.

Nažalost, nije uspjela, teret patrijarhata je bio pretežak. Zbog toga je jedina pravedna kazna, po mišljenju mizoginih predatora, oduzimanje njenog života. Znaju oni dobro da društvo veliča i glorificira nasilje nad ženama, znaju da će biti poznati i predstavljeni kao novi nasljednici Andrew Tatea i ostalih. Oni znaju da ćete im vi opraštati i to će raditi i dalje. Dok se zaista, ne pobunimo.

Napomena: Stavovi izneseni u člancima i kolumnama objavljenima na portalu Amazonke.com, izričiti su stav autora, te nisu nužno i stav redakcije portala.

Neki baner