Kardio zona…

Danas ćemo pričati malo o kardio treningu.

Kardio vježba je svaka vježba koja podiže puls srca između 60 do 85 posto maksimalnog broja otkucaja.

Pomaže u sagorijevanju masnih naslaga, utiče na naš metabolizam i generalno potiče balans u organizmu. U prvim minutima kardio treninga trošimo šećer, pa vodu, pa tek onda zalihe koje tijelo skladišti i prepoznaje kao masti. Zato je važno nakon aktivnosti unijeti prosti šećer, vodu i protein za obnavljanje i regeneraciju mišićnih vlakana.

Trčanje je osnovna kardio aktivnost za koju vam ne trebaju apsolutno nikakvi rekviziti. Važno je pronaći svoju kardio zonu bezbijednosti i ostati u njoj oko dvadeset minuta. Lagano trčanje kod rekreativaca sporije podiže puls i zato se kaže da topljenje masti počinje nakon dvadeset minuta.

Masti se počinju oslobadjati u odnosu na frekfenciju srca, odnosno puls, a ne na minutažu i trajanje aktivnosti.

Neki baner

Za početak možete početi sa jutarnjim brzim hodom ukoliko uspijete ubrzati puls do kardio zone imaćete isti efekat kao i od trčanja.

Dvadesetominutni jutarnji kardio trening dokazano utiče na sve oblasti našeg zdravlja. Oni koji ne vole trčanje , mogu koristi biciklo, preskakanje vijače, brzi hod ili aerobne vježbe intezivnije nego inače.

Najbolje vrijeme za oslobadjanje najvećeg broja kalorija kardio treningom je ujutro, nakon buđenja. Organizam pripremljen za dan pokreće zalihe masti koje je uskladištio, kako se “brani” od napora koji mu priredite ujutro oslobadja zalihe jer nije dobio dovoljnu količinu rezerve za taj dan.

Postoji veliki broj aplikacija koje možete imati u vašem pametnom telefonu, koje broje korake i na taj način svakog dana ispuniti dnevni potreban broj koraka koji pokreće vaš organizam na rad. Izbjegavajte liftove, koristite stepenice. Počnite malim koracima mijenjati pogled na stvari. Trudite se da u toku jednog dana napravite što više koraka, jer vaše tijelo “radi” i nakon treninga cijeli dan. U svakom momentu možete izabrati da sagorite koju kaloriju.

Pijte vodu. Budite srećni u svom tijelu. To je jedina kuća koja je stvarno vaša.

Vaša Jo ❤

Neki baner