KARNEVAL U VENECIJI

Današnje putovanje će biti malo drugačije. Eh, ta moja zaljubljenost u promjene. Udobno se smjestite, jer se vozimo u pravcu zemlje snova vašeg turističkog vodiča. Idemo u Italiju! <3 Na sam pomen riječi Italija oči mi zasjaje jače nego uglancan češki kristal. Ah, ta zemlja vina, vinograda, kulture, muzike, opera, arhitekture, filmova, bajkovitih predjela, polja suncokreta, u kojoj se govori taj melodični jezik… Otopih se kao Snješko u proljeće.

Dok se malo vaš turistički vodič vrati iz zanesenosti, vi nađite udoban položaj, spremite sokiće i grickalice, jer vas ovaj put vodimo u Veneciju na Karneval! Da li to čujemo hip hip hura?! 😀

Putujemo ne samo kroz prostor, već i kroz vrijeme. Istražićemo zajedno odakle nam je dolepršala riječ karneval, otkad se održava u Veneciji, izučavaćemo maske i za kraj trešnjica na torti – zanimljivosti, koje možda jeste, a možda niste znali o Veneciji.

Materijala ima koliko hoćete i sve vam to želim tako rado ispričati, pa da lagano krenemo.

Karneval u Veneciji (Carnevale di Venezia) se dešava upravo ovih dana (za slučaj da je nekome nepoznata ta informacija), a sam početak i kraj Karnevala su usko povezani sa Uskrsom. Karneval traje više od 15 dana i uvijek završava 40 dana prije Uskrsa, odnosno na praznik Martedi Grasso.

Riječ karneval ima svoje korijene u latinskom jeziku i to ‘carne vale’, što znači ‘zbogom meso’. Prema pričama, početak Karnevala se veže za dvanaesti vijek i pobjedu Venecijanske republike nad akvilejskim patrijarhom, kad su se građani okupili na trgu Svetog Marka i počeli da slave. Pretpostavlja se da je Karneval počeo u ovom periodu, iako je ozvaničen tek u doba Renesanse. Najstariji dokument koji pominje korištenje maski u Veneciji je od  2. maja 1268. godine.

Neki baner

Dolazimo dalje do pojma Masquerades. Pitate se ko je to? To su mladići, koji su se družili u grupama, koje su prozvane “čarapa grupe”, jer su nosili višebojne čarape. Ovakvih grupa je u jednom periodu bilo čak 23, a njihov zadatak je bio pripremanje zabave i programa za Karneval.

Ostavljamo „čarapiće“ i krećemo se u pravcu kazni. 1608. godine je Mletačko Vijeće desetorice izdalo odredbu, kojom je zabranjeno nošenje maski tokom cijele godine,  izuzev za vrijeme Karnevala i na službenim prijemima. Kazne za nepridržavanje ovog pravila su bile sljedeće: muškarci su dobijali dvije godine zatvora, 18 mjeseci veslanja u mletačkim galijama i 500 lira, koje bi trebali uplatiti Vijeću, dok su žene tukli na putu od Mosta Riato do Trga Svetog Marka, gdje bi ih javno ismijavali, a zatim bi zabranili ulazak na teritoriju Mletačke Republike u trajanju od 4 godine i plaćanje kazne od 500 lira.

Putujemo dalje kroz vrijeme. Sad smo u 1776. godini, kad je uvedeno pravilo zaštite „porodične časti“, kojim je ženama zabranjen odlazak u pozorište bez maske i plašta.

U jednom periodu je Karneval bio zabranjen (1797.godine je austrijski car zabranio organizovanje ove manifestacije, kao i nošenje maski). No, ova manifestacija je ipak obnovljena 1979. godine.

Iako Karneval svake godine ima različitu temu, program je dobro poznat i tu dolazi do minimalnih izmjena. Karneval počinje ceremonijom otvaranja, koja biva reprizirana narednog dana, a zatim slijedi povorka Marija (u kojoj učestvuju dvanaest mladih venecijanskih djevojaka), iščekivanje i „Let anđela“. Karneval završava, tako što se na Trgu Svetog Marka „kruniše Marija“, koja je najljepša djevojka, te se nastavlja paljenjem lutaka, kako bi se prema starim običajima otjerali zli duhovi. Zvonima sa crkve San Francesco della Vigna se oglašava kraj Karnevala i početak korizme.

Tokom Karnevala se održavaju izložbe, koncerti, smotra gondola, ali se takođe organizuju i raskošni balovi pod maskama.

Kad su u pitanju same maske, tri su najpoznatije: bauta, moretta i larva (volto). Prije nego što ih pojasnim, pomenućemo ljude, koji su zaslužni za izradu maski. Oni su se zvali maschereri, koji su pripadali slikarskom cehu i za vrijeme vladavine dužda Foscarija, tačnije 1436. godine su dobili svoj statut.

A sad da se vratimo na maske! Bauta je maska koja uglavnom pokriva cijelo lice, nema rupu za usta i ima puno pozlata, no postoji varijanta gdje prekriva samo gornji dio lica, kako bi se moglo razgovarati. Moretta je ovalna maska sa crnim baršunom i velom, koju su nosile isključivo žene. Potiče zapravo iz Francuske, ali je postala popularna u Veneciji i tako ostala. Tipično venecijanska maska je Larva, nosi se najčešće uz trorubi šešir i plašt. Izrađene su od voska i fine tkanine, ne prekrivaju cijelo lice i smatrane su sjajnima za ples i koketiranje. Hm, zanimljivo?!

 

Privuklo mi je pažnju, dok pisah ovaj tekst naziv „Let anđela“. Zapitah se, koji je to vragec, odakle potiče pojam? I pronađoh sljedeći podatak. Priča ide ovako…Jedan mladi turski akrobata je sredinom šesnaestog vijeka u Veneciji izvodio vratolomije, tako što se spuštao niz konopac, koji je povezivao brod usidren u Rivi degli Schiavoni i zvonik crkve sv. Marka. Narednih godina se “Let od Turaka” promijenio, tj.preciziran je. Sastojao se od tri koraka, pri tome je akrobata nosio krila i tako je nastao naziv “Let anđela”. Nakon što se 1759.godine desila nesreća, ovaj običaj je napušten, te su drveni golubovi posipali cvijećem i konfetama publiku, pa je novi naziv bio „Let od golubova“. No, od 2001. godine je u glavnoj ulozi opet akrobata i vratio se naziv „Let anđela“.

Kad su u pitanju zanimljivosti u vezi sa Venecijom. Evo nekoliko…

Znamo svi da je Venecija poznata kao grad mostova, ima ih ukupno 417, od toga su 72 privatna, te mostovi nemaju stepenice. Čuveni Most uzdaha je izgrađen kako bi povezao stari zatvor u Duždovoj palati sa novim, koji se nalazio preko rijeke. Jedan od rijetkih zatvorenika, koji je uspio pobjeći je Giacomo Casanova.

Najuža ulica u Veneciji je široka samo 53 centimetra i zove se Calletta Varasico.

Lav je jedan od najupečatljivijih simbola Venecije, svi znamo za Filmski festival u Veneciji i zlatnog lava. Pored lava ono što vezujemo uz Veneciju su gondole. Gondole su u prosjeku duge 11 metara, teške blizu 600 kilograma, u samom gradu ih ima oko 350, obavezno moraju biti crne i tradicija nalaže da se par, koji se vozi u gondoli treba poljubiti ispod svakoga mosta, kako bi vječno bili zaljubljeni.

Haj’te da im vjerujemo! 😀 I ima još hrpa podataka, koju pronađoh na ovu temu, no da ne ostanemo samo na teoriji… 😉

Voljela bih da sam vas uspjela zainteresovati, da posjetite Veneciju i Karneval, ako već niste i da uživate u svojoj ljubavi i iskrenosti. A maske? Maske su tu samo kao dio običaja za Karneval, ne za Život. A Venecija? Venecija je grad ljubavi i mostova. Ljubav je svagdje, gdje stanuju ljudi koji Vole, koji povezuju svoje živote, kao mostovi Veneciju.

Do sljedećeg putovanja, ostajte mi dobri i Volite… Silno i odistinski Volite, jer…

„Da nije Ljubavi, ne bi svita bilo…“ *:)

Bojana Knežević

Neki baner