Lepa žena je zdrava žena

Kako izgleda lepa žena i koje su to osobine koje žena treba da bi ima da bi se smatrala lepoticom menjalo se kroz istoriju čovečanstva. Crnokose, plave, zgodne, sa oblinama, sa mnogo ili malo šminke, svetlog tena ili tamnije puti, toliko je različitih „uslova“ za status lepotice bilo da postavlja pitanje: može li se odrediti jedan univerzalan princip i model ženske lepote.

Ipak, iz generacije u generaciju, iz epohe u epohu, trend po trend, jedno je oduvek ostalo isto, a to je: zdravlje. Jedini pravi preduslov za lepu ženu uvek će biti taj da ona bude zdrava.

Može li žena biti lepa ako nije zdrava?

U haotičnom savremenom svetu gde je sve instant i za Instagram, brzina i tempo maratonskog trkača kroz život nameću neke svoje zahteve i uslove. Žena je često na meti u društvu: ukoliko je mršava, onda je premršava. Ukoliko je uspešna u poslu, zapostavila je porodicu. Ako je majka koja je odabrala da ostane kod kuće sa decom, onda je bez ambicija i karijere. Sama – niko je neće. Udata – zarobila se. Punija – zapustila se. Modni trendovi su tu da istaknu i osvetle još neke prednosti i nedostatke ženskog tela. Sve je usmereno na lepotu kao imperativ.

Žena često žrtvuje svoje zdravlje zbog posla.U toj brzini i mehaničkom izvršavanju obaveza lako je zaboraviti zdravlje. Toga se setimo na godišnjem sistematskom pregledu, ako ga ne preskočimo. Ili kad nas konstantan umor ipak odvede lekaru.

Neki baner

Anemija nije u modi

Jedan od vodećih problema sa kojim se susreće savremena žena jeste anemija. Anemičnost se, uz stres, nametnula kao vodeći problem mladih, ali i starijih žena. Dolazi kao posledica nezdravog i brzog načina života, loše ishrane i nedovoljno sna. Sama po sebi teška, anemija može biti znak i nekih drugih, ozbiljnijih zdravstvenih problema. Poznata još i kao malokrvnost, anemija je stanje koje se karakteriše smanjenim nivoom hemoglobina u krvi i smanjenim brojem eritrocita. Eritrociti su crvena krvna zrnca i njihova glavna uloga u organizmu je prenos kiseonika do svih organa. Laičkim jezikom rečeno, zbog anemije vaše telo ne diše kako treba.

Pored umora, malaksalosti i vrtoglavica, kao karakterističan simptom javlja se i bledilo. Iako je bleda koža bila broj jedan kriterijum lepote u doba Elizabete I, danas bleda žena sa dijagnozom anemije neće biti baš toliko privlačna. Svaki hematolog će vam reći da anemiju prati zamaranje, tahikardije i krhki i lomljivi nokti.

Jeste li videli negde lepu ženu koja ne brine o svom zdravlju?

bleda-devojka
Foto: Unsplash.com

Da li je lepota zdravlje ili je zdravlje lepota

Lepota je u tanjiru zdrave hrane, u onim namirnicama koje hrane vašu kožu, vaše mišiće, svaku vašu ćeliju. Nemoguće je odvojiti lepotu od zdravlja i zbog toga je važno da svaka žena koja drži do sebe brine pre svega o tome koliko su njeno telo i njena duša zdravi. Može se reći da lepota leži u jednoj harmoniji, gde se telo i duša kontantno hrane svim onim sastojcima koji će održavati taj balans. Žena mora brinuti o svojoj koži, o svim promenama koje se jave. Iako je starenje neminovno, moguće ga je usporiti, upravo aekvatnom ishranom i odgovarajućim kremama i hidratantnim losionima.

Uz negu tela, najpre vidljivog dela: kože, mišića i razvijanju idealne figure, svaka žena bi trebalo da mari za to kako njeni organi funkcionišu. Krvna slika, srce, pluća, zubi, želudac – sve i uvek mora biti na pameti kao polazne tačke i temelj zdravlja, odnosno lepote.

Šta ima veze, nećemo živeti večno

Nemarnost i nehajnost se često uvuku u parole o tome kako se ne živi večno i kako nije baš toliko bitno da se pazimo u svakom trenutku. Ipak, ukoliko treba da birate između zdravog života u kome blistate kao lepa žena, baš zato što ste zdravi i lepi, i života u kome vas malo malo nešto boli, žiga i smeta, bez obzira na to koliko ti i takvi životi traju – šta ćete izabrati? Imamo li opravdanja kada nismo zahvalni prema zdravlju sa kojim se rodimo? Da li je stvarno svejedno da li žena ima 30 kilograma viška, štitnu žlezdu sa oslabljenom funkcijom ili izraslinu pod pazuhom koju nije proverila kod ginekologa – jer „sigurno nije ništa“?

Proverite svoje zdravlje. Ni najskuplje i najelegantnije krpice ne mogu zameniti želudac koji ne boli, zub koji je ispao ili odmorna i mekana stopala. Možete očešljati kosu poput princeze, ali ako je ona prljava ili oštećena džaba vam kruna.

Lepo je videti doteranu i naminkanu devojku, ali da li ima išta lepše od aktivne, zdrave, energijom ispunjene žene?

lepa-zdrava-žena
Foto: Unsplash.com

Zar nije šminka ono što ističe lepotu

Otkad je sveta i veka, žene se šminkaju da bi istakle one delove svog lica koje smatraju najlepšim. U zavisnosti od svoje fizinomije, ali i modnih trendova šminka je bila jača ili slabija. Poslednjih godina u prvi plan sve više izlazi takozvani „prirodni izgled“. Žene se šminkaju tako da izgleda kao da nisu našminkane, a upravo ta „nepostojeća“, odnosno  prirodna šminka prikazuje novi model savremene lepotice. Može se reći da se ovaj trend sve više razvija, i to pod parolom da je svaka žena lepa i da joj je malo potrebno da tu lepotu i pokaže. Otmenija, svečanija, sa manje ili više pudera, slojevita ili ne, šminka je oduvek u službi lepote žena.

Međutim, ona je prijatelj ženskog lica, samo kada je dozirana i kada se do poslednjeg milimetra sa lica očisti, ne bi li koža disala preko noći. Iako se često dešava da se zaboravi ili da devojke i žene nemaju izgrađenu naviku redovnog skidanja šminke, o posledicama retko koja misli sve dok ne stigne u neke poznije godine. Tada se poput bumeranga loše navike vrate u obliku bora, ispucale i naborane kože, koju je nemoguće regenerisati i osvežiti. Nemar zbog umora ili nekih drugih razloga čini da zaboravimo bitnu stvar. To je da negom kože mi ne čuvamo samo svoju lepotu, već i naš zaštitni omotač. Koža je najveći organ ljudskog tela i brani nas od sveta.

Kako se čuva lepota

Stres je neprestani pratilac savremene žene. Nije lako održavati hormonsku, društvenu i sve druge ravnoteže i biti zadovoljna, lepa, uspešna i zdrava žena. Ipak, ne sme se zaboraviti to da se, bez obzira na stres i stresne situacije, život ipak ne sastoji samo od problema. U narodu se zadržala ona izreka o željama zdravog i bolesnog čoveka: zdrav čovek ih ima hiljadu, a bolestan samo jednu – da je zdrav. Upravo zbog tog ubrzanog ritma života, zbog želja koje se umnožavaju i ima ih sve više, neretko ta jedna, glavna ostane zapostavljena. Ne ispunimo sebi želju i obavezu da budemo zdravi.

Zdravlje ne mora nužno biti izvajano telo u teretani ili broj srčanih otkucaja kao po udžbeniku. Zdravlje bi valjalo da je po meri svakog čoveka, odnosno žene. Volite svoje telo, ono diktira kako ćete se osećati i kako ćete izgledati. Zbog toga će ona žena koja čuva svoje zdravlje zadugo sačuvati i svoju lepotu.

Neki baner
1 Comment

Comments are closed