Manipulativna prijateljstva, zvuči poznato?

U svijetu brze hrane, brzih automobila i sporog neta riječ manipulacija i manipulator svima nam zvuče poznate.

Sve je više onih koji bi, u skladu sa životom, da brzo stignu do svojih ciljeva, pritom, u nedostatku empatije, ne pazeći mnogo na žrtve koje će zgaziti na putu. A šta kad shvatiš da tvoje prijateljstvo ustvari to nije i da si sve vrijeme bila žrtva osobe koja poznaje samo svoje ciljeve i osjećaje, drugi kao da ne postoje? Šta kad shvatiš da si ustvari sve vrijeme tu za osobu koja nije u stanju niti da sasluša druge, izuzev onoliko koliko su ti drugi samo i isključivo sredstvo preko kojih stiže do cilja?

“Nije to ništa, ja preživljavam stvarne probleme.”

Imaš prijateljicu koja na svaki pomen bilo kakvog tvog emotivnog rasula, problema, umora… kao utjehu tebi sebe stavlja u centar svake rasprave? Jer pobogu zašto ti misliš da si bitna?! Da možeš imati loš dan!? Tvoj problem ma koliko velik da izgledao ustvari je neznatno mali, gotovo neprimjetan, jer preuveličavanje i paničarenje je osobina manipulatora, kao da su sami junaci narodnih pjesama, a za amatersku glumu su već nominirani za par Oskara.

Neki baner

Nepripremljena za te vrhunski izbrušene osobine, jer svaka osoba druge gleda kroz sebe, upadaš u ralje emotivnog upijača koji na slamku pije svu tvoju snagu. Osjećaš se jadno svaki put kad kažeš da ti ponestaje snage, jer ispadaš zlobnica koja nije u stanju da vidi kroz kakve probleme prolazi tvoja prijateljica pa u društvu takve osobe, koja ne cijeni ni tebe, ni tvoje postupke, sama sebi padaš na vrijednosnoj skali koju si godinama gradila. Zanemariš je, jer pored sve te histerije nisi u stanju ni ne vidiš ništa drugo.

“Nije bitno, kako ti želiš.”

Kad čujem ovu rečenicu uvijek mi padne na pamet moja baka koja je imala naviku da kaže: “Svejedno je i nije bitno kćeri jedino s koje strane ćeš zagristi govno, sve ostalo je bitno!” I istina je, jer shvatiš vremenom da je onima koji uvijek ponavljaju kako nije bitno ustvari najbitnije. Neodređenost je način da lakše stignu do onoga što žele, a ne možeš da ih optužiš kako je uvijek po njihovom. Riječima sakrivaju misli, s vještinom koju posjeduju vjeverice dok traže mjesto za skriti svoji ulovljeni žir. Ali su ih na kraju sakrili toliko da su i zaboravili gdje se tačno koji krije.

Pa ako ih pozorno pratiš uvidjet ćeš kontradikciju u pričama i kako se ona nikada ne poklapa sa djelovanjem dotične osobe.

A ako to nekada u razgovoru i napomeneš dobit ćeš kritiku kako nisi u stanju niti da ih saslušaš, a oni su svu svoju pažnju usmjerili na tebe. Pa kao prave žrtve svoju gorku sudbinu poškrope sa par suza i ti si već u kandžama grabljivice, koja te više ne namjerava pustiti. Jednom plijen – uvijek plijen.

“Šta ćeš s njim/njom, on/ona je….!?”

Da, da, znam da zvuči poznato, jer osoba koja želi da manipuliše tobom često koristi ovu rečenicu. U svijetu ljudi samo ona može odisati savršenstvom, svi ostali su obični smrtnici, puni grešaka pa su stoga podložni kritici, i to baš njenoj. Niko nije dovoljno dobar, a ona kao svetica s božanskog pijedestala ima pravo da te kazni, kao i da to kaže svima. A pošto je svetica ne podlaže greškama pa stoga ne podnosi kritiku. Savršeno baratanje argumentima, na suptilan način zamagli ti oči toliko da počneš da gledaš kroz njene, crno – bijele, naočare. Ukoliko odlučiš da gledaš svojim očima, iako kroz maglu, ona vješto oblači kostim žrtve, optužuje te za emotivnu izdaju i nabija osjećaj krivnje, pa imaš potrebu da se kao svaki kršitelj principa, moralnih prije svega, iskupiš i priznaš krivicu tu pred svima.

“Nije da ti laskam, ali savršeno…”

Svakako da ti laska i svakako da zna da nije savršeno. No jedini način da te stavi pod svoju kontrolu jeste da te uvjeri u svoju ljubav, poštovanje i svakako ispravnost tvojih odluka. Jer sve dok budeš mislila da se slaže s tobom ona ima način da ti nametne svoje mišljenje. Osoba koja u tvom prisustvu kritikuje sve druge osim tebe isto postupa sa svima, jer maska je glavni rekvizit svakog glumca.

Na kraju emotivno, fizički i psihički iscrpljen upadaš u depresivne faze misleći da je do tebe i uvijek sve radiš krivo, ni ne shvatajući da svaka bliska veza treba da oslobađa, a ne da na tvoja leđa stavlja sizifovski težak i besmislen teret.

Manipulacija je vješta psihološka igra, ali se mudrost krije u učenju iz tuđih grešaka. Pa jesi li mudrac ili naivac?

Pipi

Neki baner
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.