Mario Huljev: Oči sudbine


Vizionarskim okom Walt Disney uvidio je kako „budućnost nije rezultat jednog od putova koje nudi sadašnjost – ona je mjesto najprije stvoreno u mislima i volji, a potom u djelovanju“.

Viđenje budućnosti želja je mnogih.

Većinu nas, svjesno ili nesvjesno, golica pomisao na našu budućnost. Što nas čeka? Što nam je suđeno? Jedni budućnost predaju u ruke Višnjega, drugi o njoj ne razmišljaju, treći je pak žele spoznati i doznati što leži iza onoga nespoznatoga, skrivenoga, iza maglovite zavjese koja dijeli ovozemaljsko i mistično.

Mario Huljev bio je jedan od onih koji su tragali za spoznajom pa je na svojemu putu upoznao Violetu, najmlađu europsku vidovnjakinju. Knjigu „Oči sudbine“ Huljev je posvetio „svim agentima ljubavi i neustrašivim sanjarima“, izbjegavajući ikakvo svrstavanje pojedinca u skupine koje ga ograničavaju u pronalaženju odgovora.

Njegovo svjedočanstvo o Violeti autobiografsko je viđenje djelovanja mlade beogradske vidovnjakinje čiji se skriveni dar svijetu otkrio kad je bila šestogodišnja djevojčica. Ova sposobnost bila je nasljeđe koje joj je prenijela njezina baka, također žena čudesnih obilježja.

Mario Huljev: Oči sudbine

Pripovjedač govori o vlastitim traganjima za odgovorima koje je tražio u Crkvi i u svijetu oko sebe. Zaintrigiran paranormalnim aktivnostima i sumnjom u isto (kako kaže, na sve takve aktivnosti gledao je kao na „plod ljudske mašte i Hollywooda“) igrom slučaja susreće vidovnjakinju Violetu koja vidi budućnost pogledom u oči svog sugovornika. Opisuje je kao toplu i nježnu osobu u čijemu prisustvu nije osjećao nelagodu, dapače, osjećao je prijateljsku povezanost.

Neki baner

Osim vlastitog iskustva, pripovjedač u knjizi donosi i doživljaje drugih ljudi kojima je Violeta prorekla budućnost.

Ova knjiga ujedno je najava dvanaestodijenoga serijala „Razgovori s povodom“ koji slijedi, a u kojemu će Huljev i Violeta (koja je, unatoč autorovoj mladenačkoj averziji prema pisanju, znala kako će upravo on pisati njezinu priču) govoriti o onomu što društvu predstoji, stvarati dijalog sa svojim čitateljima i razmišljati o svijetu budućnosti.

Budućnosti koja danas i sutra čini udaljenostima odijeljenima tek jednim izlaskom sunca, jednim korakom, jednim udisajem i treptajem oka…

M. M.
Neki baner