Marko Tomasović: Pjesma mora imati dušu

Jedan od najuspješnijih hrvatskih skladatelja Marko Tomasović poručuje mladim glazbenicima da ostanu vjerni sebi i radom na svojoj virtualnoj promociji sami nametnu trend.

Marko Tomasović je višestruko nagrađivani hrvatski skladatelj i tekstopisac koji je do sada skladao više od 800 izvođenih pjesama za različite glazbene izvođače. Od brojnih nagrada  osvojio je nagradu za životno  djelo  koje  je  dobio u Makedoniji 2015. za sveukupan doprinos balkanskoj glazbi.

Njegova ljubav prema glazbi je počela u ranom djetinjstvu dok je pohađao osnovnu školu kada su ga profesori glazbenog Eduard Fučkar i Zdravko Lončarić usmjeravali prema skladanju jer je Marko neprestano pjevušio.

Marko ističe  da su Zdenka Kovačiček i Boris Šuput bile dvije ključne osobe koje su vjerovale u njega na početku karijere. Prisjetio se i  Marine Tomašević koja mu je prva dala šansu u svijetu zabavne glazbe, Emilije Kokić, Emine Arapović. Trenutno surađuje s glazbenicom Androm Kadić za koju je napisao 4 pjesme i priprema petu. 

Pjesma treba imati dušu

„Želio sam uvijek biti drugačiji i ići prvenstveno entuzijastički, ali i usput gledajući da ta pjesma pjevaču može otvoriti veću publiku i dugoročnu nepotrošivost, da ima dušu.“ – poručuje talentirani kompozitor koji ima nepresušnu inspiraciju za nove pjesme.

Neki baner

Markovu karijeru su obilježile suradnje s brojnim glazbenim legendama poput Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Jasne Zlokić, Tomislava Braića, Ibrice Jusića, Zdenke Kovačiček i brojne pjesme u različitim glazbenim žanrovima.

„Najviše pamtim kad mi je Oliver sam prišao na sprovodu pokojnog Mate Došena i pitao me “je li ti se sviđa kako je Remi napravija aranžman za našu pismu?”. On institucija mene malog Marka pita za mišljenje. Nikad ga neću zaboraviti, kao ni Matu i Remija Kazinotija, to su bili svevremenski producenti i majstori.“- prisjetio se najdražih uspomena.

Mladima pjevačima nedostaje strasti

Marko Tomasović

Za razliku od suradnje s glazbeni, velikanima Tomasović priznaje da je situacija danas mnogo drugačija i da mladim glazbenicima nedostaje entuzijazma i strasti za glazbom te da je većina njih usredotočena na samopromociju.

„To je dio koji smatram svojim porazom, većini nisam uspio ubrizgati svoj svakodnevni entuzijazam za promoviranjem pjesama“- kaže Marko koji s velikom dozom profesionalizma i odgovornosti pristupa radu s mladim ljudima i nastoji biti dobar mentor i uzor.

Uspješni skladatelj naglašava da bi mladi glazbenici trebali iskoristiti brojne prilike koje danas pruža moderna tehnologija.

„Realnost je za mlade talente sjajna. Prije si morao imati vreću novaca i malo sluha da bi plaćenim “silovanjem” preko par kanala nametnuo bilo kakvu glupost do publike. Danas je to nemoguće, danas moraš biti talentiran, inteligentan, uporan i lukav“- upozorava.

Što se novih glazbenika tiče smatra da će u novom virtualnom svijetu najdalje će otići onaj koji bude birao najpametnije pjesme za sebe i tko se bude najupornije samopromovirao, odnosno onaj tko bude imao najviše vjere u sebe. Stoga poručuje mladim nadama „Da ostanu vjerni sebi i radom na svojoj virtualnoj promociji sami nametnu trend.“

Vjerna publika

Marko kaže da ga je publika uvijek mazila svojom naklonošću njegovim pjesmama za razliku od urednika i pjevača i na tome je veoma zahvalan. Vjeruje u ukus i procjenu publike za kvalitetnu glazbu jer publika ima dušu i može osjetiti emocije koje se žele prenijeti putem pjesme.

Svestrani skladatelj nema neostvarenih želja i nastoji raditi sa što više glazbenika van područja bivše Jugoslavije jer mu to ispunjava srce. Ne sumnjamo da će iz Markove glazbene riznice doći mnogo novih hitova.

Neki baner