Maša Kolanović: “Poštovani kukci”

Procijenjeno vrijeme čitanja: 2 minutes

Ova jezivo dobra zbirka pripovjedaka Maše Kolanović “Poštovani kukci” počinje portretom bivšeg i sadašnjeg Dubrovnika, kroz, jedinstvenu priču skoro pa bivših stanovnika – kukaca i sadašnjih – zmajoljubaca. Maša na maestralan način slika obrise grada Dubrovnika kakav je nekada bio i portret društva u koji smo se sada pretvorili; senzacionalistički, potrošački i ne tako životni.

Takav je svijet koji mi sada živimo, a koji nam ova mlada, talentirana spisateljica bez patetike, ironično i duhovito predstavlja, što donekle ublažava gorčinu naše svakodnevice.

U jednoj Mašinoj priči se iz simbolične škrinje davno preminule majke bude sjećanja i mirisi davnašnje kreativnosti spram današnje uniformiranosti i nedostatka ideja, utopljenosti u masu jednakih.

Strašno mi je bilo to kako smo postali gadljivi i nesuosjećajni pred tuđom nesrećom i ljudima koji tragaju za boljim životom, kao da se to isto nije dogodilo nama prije samo nekog vremena. Kako smo od ljudi koji se gledaju u oči, drže za ruke, razmjenjuju kolače i posuđuju potrepštine po susjedstvu, postali kukci koji gledaju u lutke u izlozima, kupuju “bolje” živote, okreću glave od poznanika i drže zaključana vrata, kao da smo i sami štetočine koje se plaše da će biti istrebljene.

Neki baner
Maša Kolanović: "Poštovani kukci"

Izgubljeno društvo

Kako smo postali društvo koje se najbolje osjeća kada kupuje u Konzumu i dm-u koje Maša provlači kroz svaku svoju priču isto tako neizostavno kao što su, nažalost, postali dio naše svakodnevice i rutine življenja. Kako smo postali publika kod koje bolje prolazi crna kronika, nego feljtoni iz kulture. I kako su banke postale sablasne crne rupe naših opustošenih zemalja koje prijete sa svakog ćoška ne bi li usisale u sebe još ono malo životnosti koje dostojanstveno čuvamo.

Uistinu veliko ime na našoj književnoj sceni. Divila sam se Mašinoj vještini i umijeću pisanja ovako snažnih priča koje nas gađaju u srce i dušu maljem apsurda i ironije naše stvarnosti.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

Neki baner