Mojih pola sata: Jutarnja kava koju pijem sama sa sobom

Ukućani znaju da su ti momenti rezervirani samo za mene – mirna mama, mirna kuća!

Mene je moja majka naučila da uvijek nađem vremena za sebe. Tijekom mog odrastanja, pobrinula se da dobro zapamtim njene riječi:

“Svaka žena uvijek treba imati vremena da sama sa sobom popije kavu, da ode na sistematski jednom godišnje i kod frizera (makar) jednom mjesečno! Ovo je obavezno, a sve drugo je po volji!”

I sama živi po tom načelu, pa je nama, njenim kćerkama ostalo samo jedno: da živimo kako nas je naučila.

Moram naći vremena za svojih pola sata mira

Ovo njeno nepisano pravilo slijepo slijedim godinama, pa čak i sada kada sam i sama majka. Da li znate koliko je sada to teško? Pošto imam dva školarca koja treniraju po dva sporta, dan mi se sastoji od jurnjave od škole do sportske dvorane i tako svaki bogovetni dan!

Neki baner

Dodajte tome i školske obaveze, rođendane i ostale popratne aktivnosti i dobit ćete rezultat da, kao i većina majki, svoj život živim kao „muha bez glave“.

Netko bi rekao da je nemoguće u tom gustom rasporedu naći vremena za sebe, ali ja kažem da je sasvim izvedlivo.

Ja sam jednostavna žena i moji ukućani znaju da ću stići i nemoguće samo ako me puste da svako jutro sama, na miru, popijem svoju jutarnju kavu. Ako me ujutro ne diraju, neću ni ja dirati njih! Mirna mama, mirna kuća.

Tako ja svako jutro ustanem vrlo rano i dok svi još spavaju, stavim vodu za kavu. Zatim uzimam svoju omiljenu šalicu i u nju sipam vrelu, crnu tekučinu. Ima nešto posebno u toj jutarnjoj navici. To je ono što me smiruje, što mi daje vjeru da će dan biti dobar, jer je moja jutarnja kava dobra. Tada sjedam sama sa svojim mislima i sabirem i oduzimam sve što mi je život dao.

thoughtful woman drinking hot coffee at home
Photo by Sam Lion on Pexels.com

To nije lukszuz, to je potreba!

Dok sve lijepo izvažem, popijem i posljednji srk kave, prođe tu nekih pola sata. S druge strane, vikendom dozvolim sebi spavati malo duže i čekam da me muž probudi s tek skuhanom kavom koju popijemo uživajući u zajedničkom druženju i pravljenju planova za vikend koji je pred nama.

Ako me neko nekad bude pitao za recept za sreću, reći ću mu da je to mogućnost da svako jutro sam sa sobom, na miru, popiješ šalicu punu opojne arome, neponovljivog mirisa i ukusa, koja posloži misli i opusti tijelo, i da energiju potrebnu za sve što dan sa sobom nosi.

To nije luksuz, to je potreba! Toliko dugujemo sebi!

Izvor: stil

Neki baner