Muškarci koji poklanjaju cvijeće…

Muškarcima koji poklanjaju cvijeće treba podići spomenik, napraviti skulpturu livenu u bronci ili zlatu. Neka krasi neki trg ili park njima u čast. Neka stoji kao podsjetnik kako gesta poklanjanja cvijeća nikada nije i neće izaći iz mode. Zato vrijedi podsjetiti na taj običaj koji su neki zaboravili i smatraju ga nebitnim ili bezveznim.

Previše je djevojaka i žena koje se ne sjećaju kada su zadnji puta dobile buket cvijeća. Neke ga nisu dobile nikada. Njihove snažnije polovice smatraju da je to njonjavo i patetično. Misle da se cvijeće kupuje valjda samo za svadbe, sprovode ili velika događanja. Na sreću, ima puno onih koji znaju da se cvijeće smije pokloniti bez ikakvog povoda. Tek tako jer se želi nekome uljepšati dan. A sigurno hoće.

Kada bi fotografi uslikali lica žena u trenutku kada dobiju cvijeće, bili bi to uhvaćeni najnježniji i najljepši izrazi lica. Kome je to patetika, možda samo ne zna što je romantika. I to ne ona isforsirana i pretjerana, nego ona taman, kako treba. U savršenoj dozi. Cvijeće se može poklanjati i prijateljima, kolegama, članovima obitelji. Nije rezervirano samo za ljubavne parove i slobodno, poput hipija, možemo širiti flower power i tako dati svijetu više poleta, boja i vedrine.

Neki baner

Ne trebaju to biti skupocjeni buketi ili egzotični cvjetovi kojima ne znamo izgovoriti ime, već ubrano livadsko cvijeće. Oni koji se žele potruditi, saznat će i simboliku cvijeća. Znat će kojim cvijetom, kojom bojom pa čak i brojem cvjetova u buketu, šalju određenu poruku. Postoji tajni govor cvijeća i svi znamo da se crvene ruže poklanjaju onome kome se izjavljuje ljubav. Crvene ruže simbol su strasne i bezuvjetne ljubavi. Zanimljivo je da se bijele lale poklanjaju kada se traži oprost, posebno nakon ljubavne svađe. Lala ima u svim bojama pa tako i svaka boja nosi svoju posebnost. Crvene lale predstavljaju povjerenje, žute divljenje, a ljubičaste dostojanstvo. Tu su i predivne orhideje, kojih ima u raznim bojama. Njima će se većina žena posebno razveseliti. Orhideja predstavlja romantiku, erotiku, želju za intimom, plodnost i ljepotu. Jasmin je cvijet odanosti, a ciklama znači pomirenje i iskrene osjećaje. Gardenija je simbol tajne ljubavi. Mimoze, simbolično, predstavljaju nježnost, spokoj i srdačnost. Ljiljani su cvijeće nevinosti i duhovne ljepote. Cvjetovi ljubičaste boje znače sreću, a žute laži i obmane.

Postoje još neke smjernice po pitanju poklanjanja cvijeća. Recimo, buket crvenih ruža muškarac bi trebao poklanjati samo svojoj ženi. Buket crvenih ruža i karanfila trebali bi biti rezervirani za damu, koju se voli. Ljiljane i krizanteme nije poželjno poklanjati za rođendane jer je to cvijeće koje se najčešće viđa na sprovodima i kao dar za rođendan ima simboliku loše sreće. Ako se ide u goste, muškarac je taj koji slavljeniku ili slavljenici uručuje buket cvijeća.

Kome se ne da proučavati simbolika, a postoji želja da se nekome pokloni cvijet, sigurno neće pogriješiti ako se pokloni bilo kakav cvijet ili biljka jer najbitnija je namjera. Uostalom, uz cvijet se lako umetne poruka i neće biti višak ako se ubaci nešto čokoladno. To je nepisano pravilo, ali ovo nije čokoladna priča već cvjetna pa da se držim teme…

Mnogi stari dnevnici i rokovnici čuvaju isprešano cvijeće koje stoji i po dvadeset, trideset, pedeset i više godina. Iako uvelo i suho, uvijek izgleda živo, kao i uspomena koju nosi. Neki ga vole i uokviriti, staviti na zid i tako ukrasiti svoj dom. Po takvim stvarima vidi se da cvijeće nije tek neki usputni običaj, već ima sentimentalnu vrijednost. Osim toga, cvijeće je univerzalan dar. Kada se ne zna što pokloniti, cvijeće je uvijek dobar odabir. U užurbanom vremenu u kojem živimo, neki misle da, ako pošalju sticker ili emoticon u obliku cvijeća, da je to isto kao i pravo cvijeće. Jedna novost: nije isto! Ok, lijepo je dobiti i takvog stickera ili emoticona, gif na kome se čak i buket cvijeća njiše i izgleda živo, no takvo cvijeće ne možeš staviti u vazu niti ga kasnije isprešati i čuvati za uspomenu. Isto vrijedi i za poklanjanje čokolade. Koje li drskosti, poslati u inbox sliku čokolade. Da, i?! Vidim da je slika čokolade, ali ne znam što bih s time trebala napraviti. Da gledam dovoljno dugo dok mi sline ne počnu curiti pa da je sama odem kupiti?! Opet se vraćam na čokoladu, ali to je samo dokaz da cvijeće i čokolada idu u paru. Kao prst i nokat. #samokažem#

Dok se neki boje da bi poklanjanje cvijeća bilo manje frajerski, bolje da čim prije izbiju tu zabludu iz glave. Osim u slučajevima kada je ona alergična na cvijeće, pelud ili pak eventualno spada u neki manji postotak žena koje ne vole cvijeće. Većina žena bit će sretna kada ugleda ispred sebe mirisni buket. Ne, nije ovo reklama za cvjećarnice niti sugestija da se novac troši na skupocjene biljke. Stručak tratinčica ubranih s ljubavlju jednako će nacrtati osmijeh na njenom licu.

Ovo je samo podsjetnik da poklanjanje cvijeća nikada neće izaći iz mode i da je to sigurno jedna od ljepših, ako ne i najljepša gesta iskazivanja pažnje. Tako jednostavna, a opet i dovoljno velika, da još više poveže, dvoje ljudi. Kao što je to Tajči jednom otpjevala: “Ne moraš biti bogat i lijep, samo budi dobar i pokloni mi cvijet.”

Stela Kolar

Neki baner