Ne dopusti da te uzima zdravo za gotovo, ti vrijediš!

Mnogo žena je uvjereno da je idealan muškarac ostvarenje najdublje čežnje i najluđih snova. One vjeruju da će on, njegova ljubav, zaštita, sigurnost, nježnost i snaga ispuniti sve njihove potrebe. No neće. Ispunjenje je u njima. No, one toga nisu svjesne i spremne su radi svog muškarca učiniti sve. Doslovno.

Zaglavljena

Priča ide ovako vjenčaju se, on ima dobar posao i kaže joj da ne mora raditi, da napusti fakultet jer je on dovoljno sposoban da zaradi i priušti im život iz snova. I doista, on to ostvaruje. Stvarno se trudi. Malo po malo, napreduje, stiže jedno promaknuće i drugo. Za to vrijeme, ona mu pruža bezrezervnu potporu. Potpuno se posvećuje obitelji i djeci. I ona se itekako trudi da odgaja djecu u svim izazovima. Kuha najkreativnija i najukusnija jela. Njenim kolačima nema ravnih a njen istančan ukus za uređenje interijera je poznat u čitavom gradu.

Uredna je i čista i potrudi se da njen uspješni suprug ima pomno izglačana odijela i košulje. U njihovom domu uvijek je topla i mirisna atmosfera. Ali njega nema. Radi, putuje, a ona i djeca ga ne viđaju. Njeni dani postaju čekanje na njegovu reakcija Dok pere košulje, primjećuje tragove karmina. Prešuti jer se stidi. Zna da joj muž ima fantazije o pornografiji.

Tu i tamo joj je predložio da isprobaju neku novu pozu u seksu ali ona se ne može opustiti. Prigovara joj da je postala napeta, ukočena, sramežljiva i frigidna. Dok vode ljubav, ona misli na novi omekšivač. Lovi bakterije jer jedino njih može kontrolirati.

Život joj kliže iz ruku. Djeca su već odrasla, dogodine će na fakultete. Imaju svoje živote, snove, interese i prijatelje. I ona je sretna zbog njih. Prijateljicama se ne može požaliti jer joj sve zavide na mužu, obitelji, kući. Njen muž je veoma ljubazan, nikad tona nije povisio. Tretira je ko kraljicu. Iako je vara, ona se osjeća krivom I trpi to. Posljedica odustajanja od ispunjenja vlastite sebe ju je dovela do dosade i potrage za smislom.

Neki baner

Novi posao, novi put

U drugom slučaju muž je isto radio, ona je bila kućanica, no njegova plaća nije bila dovoljna da pokrije sve troškove. Postao je frustriran jer šef nije nikad zadovoljan. U svojoj ljutnji on naredi svojoj ženi da i ona nađe posao. Ona se složi i nađe posao kao tajnica i svidi joj se. Zahvaljujući svojoj marljivosti dolazi do napretka. Počinje izlaziti i kupovati poslovnu odjeću.

Uživa dok bira salonke, kupljene vlastitim novcem. Pronalazi prijatelje. Ide na večere. On je i dalje ljut i pita pa kamo ti to ideš. Osjeća frustraciju jer njegova žena napokon živi istinsku sebe. Ona cvjeta i uživa. Pronalazi snagu i napušta ga,


zdravo za gotovo
a woman in white long sleeves looking stressed
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Poenta je da nije važno u kojem trenutku pronađeš sebe. Nikad nije kasno. Moraš pronaći nešto što je samo vaše a nije ni djeca ni muž, ni kuća. To ne mora biti novi super biznis, Instagram karijera, to može biti vezanje goblena, kuhanje i tečaj keramike, klavira i plesa, San koji si imala kada si bila djevojčice. Sada je pravo vrijeme da ostvariš svoj san prije nego bilo što uguši tvoj identitet.

Cijeni sebe!

Ako si kućanica cijeni svoj rad, svaki očišćeni dio kuće, svako jelo i budi svjesna. Zahtijevaj da te poštuje. Uvijek se sjetim izvrsnog primjera iz serije Kućanice kada je psiholog, bračni terapeut upitao muža glavne junakinje Bree: “Jeste li se ikada sjetili reći svojoj ženi hvala, hvala za opeglanu košulju, čistu kuću, zdravu prehranu, hvala što brineš o meni. Ne smiješ svoju ženu uzimati zdravo za gotovo!”

Stoga, nemoj dopustiti da te djeca, muž, komšiluk ili bilo tko uzima zdravo za gotovo. Svaka usluga vrijedi. Naplaćuje se. Zato se ne boj povisiti standarde, cijeniti sebe i tražiti više. Voljeti sebe.

Neki baner