“Ne vjeruj svojim očima” by Sarah Pinborough

Sve počinje nadasve bezazleno. Dvije odvojene životne priče, bračni par i jedna samohrana majka, koji se zapravo nikada nigdje nisu smjeli sresti ali…

Louise je odviše željela bijeg iz svog samačkog života, odviše patila zbog svoje samoće i bila gladna dodira, poljupca, pažnje i bijega iz monotonije. Radeći uredski posao u privatnoj klinici tri puta tjedno te bivajući samo majka šestogodišnjeg dječaka, razvedena i umorna od melankoličnog, ustajalog života, bila je savršena meta.

Adele, ona je samo željela Davidovu ljubav i nije marila koju cijenu platiti i koga pri tome eliminirati da bi do nje došla. Ucjenom ga je čvrsto držala uz sebe, radeći se žrtvom u tuđim očima.

A David? On je naprosto u cijeloj priči, bio i ostao budala.

Neki baner

Cijelu knjigu doživjela sam kao da gledam pomno režiranu predstavu, kroz koju nas autorica vodi pričajući je čas iz Louisinog a čas iz Adelinog kuta. Ponekad ubacivši malo retrospektive na Adelin prijašnji život. Život prije no što se udala za Davida i prije no što mu je zapečatila sudbinu.

Ona je u požaru izgubila roditelje, bogate snobove, a njen David, sin farmera, nipošto im nije odgovarao kao njen par. No sudbina je htjela da David spasi Adele iz plamena koji je zahvatio njen dom, a da joj roditelji u njemu smrtno stradaju. Nakon toga odlazi na oporavak u privatnu psihijatrijsku kliniku Westlands i tamo upoznaje Roba, naizgled posve sporednog lika u ovoj priči.

No Rob je sve samo ne sporedan lik. I dok se radnja vrti oko afere koju imaju David i Louise, a za koju kako oni misle, Adele navodno ne zna, ona se “sasvim slučajno” sprijateljuje s Louise i postaje joj najbolja prijateljica, pomno uvodeći naivnu samohranu majku u svoju klopku.

Kroz priču ima trenutaka kada zaista povjerujemo da je Adele žrtva. Žena koja je svom mužu u ruke stavila cijelo svoje bogatstvo, pa joj on sad uskraćuje čak i mobitel. Žena koja je po cijeli dan zatvorena u kući i trudi se biti savršena domaćica i supruga, koja jedino ode po kupnju namirnica za koje ima strogo određeni budžet i u teretanu. Izrazito lijepa, nadasve elegantna i profinjena, ona mami uzdahe i to joj godi, ali Davidovu pažnju i ljubav više nema. Od njega dobiva samo prezir i hrpu tableta, koje joj on prepisuje kao psihijatar, a koje ona naizgled mora piti na silu.

Njih veže samo mračna tajna i njena ucjena.

Louise s druge strane peče savjest što spava s Davidom i silno se zaljubljuje u prijateljstvo koje joj Adele naizgled nudi. Sve je nevino. Sve je divno. Adele pomaže Louise da pobijedi svoje noćne strahove, daje joj savjete, čak i malu knjižicu koju je ispisao njen najbolji prijatelj Rob, u kojoj su njegove intimne misli i način na koji je sam svladao noćne strahove i tjeskobu.

A onda se sve uruši kao kula od karata, kad David sazna da su Louise i Adele prijateljice.

Kada bih vam o sadržaju priče rekla više od ovoga, onda bih vam odala sve, a to ne želim. Iako će vam se činiti da naslov nema mnogo veze s radnjom, kada zaklopite knjigu reći ćete samo – Wow.

Kraj je sve ono što ne očekujete.

Kraj daje smisao svakoj rupi u priči i svakoj nelogičnosti. Kraj je sam početak.

Ovo je triler koji nećete ispuštati iz ruku, isprepleten napetim zaokretima i ispunjen strahom, strasti, čežnjom i ljutnjom. Svaka emocija pomno je oslikana, pa vam se čini kao da likovi šeću ispred vas i kao da se sve zapravo odvija veoma brzo.

Sam Stephen King, knjigu je opisao samo jednom riječi: Genijalno!

A ja sam naprosto ostala osupnuta kada sam zaklopila korice još dugo mozgajući o cijeloj priči i o tome kako bih voljela znati što je bilo dalje. Šokirana fascinantnim krajem i posve odlučna da ću je pročitati ponovno kad mi se slegnu dojmovi.

Jer ova priča to zaslužuje, a vama samo mogu reći da zaista ne vjerujete svojim očima.

M. Klasiček

Neki baner
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.