Nema ljubavi u rešetkama posesivnosti

Sve smo mi bile u kontaktu s ljubomornim muškarcima i same smo pokazivale ljubomoru. Neke na oštriji, neke na suptilniji način. Svi mi želimo osjetiti bliskost, povezati se s nekim na svim razinama, pripadati nekome i to je zaista prekrasno. No, ono što sigurno ne želimo, da nas netko posjeduje i kontrolira svaki naš korak. Ne želimo biti ropkinje ljubavnih odnosa.

Također nije zdravo gajiti takve osjećaje prema partneru. Nitko nikoga ne može posjedovati Kad u ljubavnu vezu uđe opsesivna želja za posjedovanjem voljene osobe, to je znak za uzbunu.

Dobroćudna ili zloćudna posesivnost

Prema objašnjenju psihologa veliki broj posesivnih osoba ima strah da će ih voljena osoba prevariti, izdati i napustiti. Zbog toga žele imati osjećaj kontrole nad vezom. Ponašaju se kao vlasnici svojih partnera. Dakle posesivne osobe imaju patološku potrebu da nekoga sebično posjeduju i to izražavaju svojim ponašanjem.

Psiholozi upozoravaju da postoje dvije vrste posesivnosti a to su benigna ili dobroćudna posesivnost koja se javlja kod nesigurnih osoba. Takve osobe će učiniti sve da zadobiju pozornost. Oni su u djetinjstvu bili odbačeni, ostavljeni i zanemareni od strane vlastitih roditelja, i vršnjaka. Ovakva vrsta osjećaja se može lakše prevladati, ako osoba radi na sebi i svojim emocijama.

Druga vrsta posesivnosti je maligna ili zloćudna posesivnost koja pokazuje odraz psihopatsko- narcističkih karakternih osobina. Ovakve osobe lažu, služe se raznim trikovima emotivne manipulacije, sklone su prijetnjama i ucjenama. Teško će se pomiriti s činjenicom da je ljubavna veza gotova.

Neki baner

Činim ovo jer te volim

Ljubav i vaše vlastito dobro su najčešći izgovori za ispade posesivnih osoba.

Osjećaju se neshvaćeno i neprihvaćeno. Osjećaj potpunog posjedovanja za njih znači povratak emocionalne ravnoteže. Ovisni su o intenzivnim osjećajima povezanosti i pripadanja. Iako se u početku čini zanimljivo, važno je prepoznati znakove bolesne posesivnosti i otići na vrijeme.

Od forsiranja i prisile dobivate samo otrovan odnos. Dolazi do emotivnog zlostavljanja i upadanja u zamku mazohizma. U vezama nema mjesta za psihološke torture i kontrole. ljubav nije ropstvo. S posesivnom osobom se nalazite u začaranom krugu ljubomore, patologije i intenzivnih emocija koje se izražavaju na pogrešan način.

Sad je dosta!

Nemojte pristati da vas netko uhodi, špijunira i kontrolira svaki vaš korak. Nemojte postati žrtva bolesnih ispada paranoje zbog njegovog bolesnog straha da ćete otići. Njegov strah će pokrenuti vaš strah. Najgora posljedica veze s posesivnim parterom je osjećaj zatvora.

Stalno ćete se bojati da nešto ne pogriješite. Posesivan partner itekako je svjestan vašeg straha jer ga je on kreirao svojom manipulacijom Nemojte dopustiti da posesivan parter umanji osjećaj vaše vrijednosti. Nemojte dopustiti da vas uvjeri da je veza s njim jedina dobra stvar koja vam se može desiti.

Mnoge od vas se upravo sada nalaze u ovakvom odnosu. Neke od vas još nisu svjesne jer misle da je vaša ljubav jačeg intenziteta od ostalih površnih odnosa. Dobro razmislite o ponašanju svojeg partnera i vašim reakcijama na patološku ljubomoru i posesivnost. Kažite mu sad je dosta i otiđite iz toksične veze koja uništava vaše emocije i zdravlje.

Neki baner