Evropa, od mita do stvarnosti…

Znate mit o Evropi? Ne?!

E pa… Evropa je bila, sudeći po antičkoj mitologiji koju ni najpametnije bosanske babe ne bi znale razmrsiti, odnekle iz Fenikije, recimo današnji suženi prostor Sirije. Po nekima je malo sjevernija, misica socijalističke novogradnje iz Ukrajine. Ali vjerovat ćemo većini da je iz Fenikije. Nije bila naročito pametna, no imala je jaku erotsku maštu i bila je prilično ljepuškasta. Što je preporučilo i bogovima. Tako Zeus, stari vrag i zavodnik odluči da se preruši u bijelog bika sa crnom linijom preko glave koja je djelila na dva dijela, lijevi i desni. U stilu najboljeg kameleona morao se neopaženo priključiti njenom stadu. A bog k’o bog, reče budi i ono bi. Došetao je do nje, a ona ga kitila i hranila cvijećem. Mazila i češkala između rogova, dok se stari lisac (ovaj, bik) topio pod dodirom i feničkim suncem.

No Evropa, neustrašiva i hrabra, što joj i priliči, sjede na leđa prerušenom Zeusu i tu poče cijela priča. Umiljati bik ustade na laga(h)ne, ali snažne noge i ponese je put mora. Tu mu je naravno pomogao njegov brat Posejdon, kojem je ukrao grom, nebo i zemlju. No braća su, pa shodno tome, red je bio da se pomažu. Nosio je nju Zeus morem, kažu skoro po istom onom kojim iz  Sirije danas bježe migranti, samo sad nema Posejdona da umiri i uravna te valove. Ko zna, možda se prosto krivom bogu mole. Uglavnom umiru oni tako da dosegnu taj kult i mit slobode, Evropu. Ali ona je sudeći po mitu sve samo ne slobodna, mislim dok listam slike zidova i žica duž njenih granica.

Neki baner

Obljubi je u obličju orla, ona se jadnica ili vragolica, kako želite, predala i uživala u tom naoko čudnom sexualnom činu. I tako orao posta simbol snage, a Zeus prevari svoju voljenu Heru. Eh sad, da li one snage koja silom uzima i ono što nije njeno, potom odbaci kad više ne bude one čari s početka, vara one što je prisvajaju kao svoju? Ne znam. Ali znam da je, možda nekom igrom slučaja, taj isti orao simbol i danas mnogim evropljanima koji nastaše is tog neobičnog odnosa.

Ali, ne shvatajte na prvu ovo što ja pričam, ipak je Evropa bila žena. A oduvijek se zna da ženi ne treba vjerovati. Posebno još ako znamo da je jedna od onih koje su vjerovale u kult zmije. Osim toga, glupo je posmatrati stvari samo iz jednog ugla. Da li je Zeus brutalno silovao Evropu, ili je Evropa zavela Zeusa? Hmm, oboje mi djeluje kao da je u njenom stilu. Vrijedna je prezira kao i sve plastične ljepotice junaka našeg doba, ali i žaljenja kao sve one nedužne cure sa istoka koje na zapadu završiše kao prostitutke.

Na Vama je da odlučite!? Rekoh li ja ono za babe?

Ramiza Tibo

Neki baner