Ogledalce, ogledalce, imam li narcisa u životu?

Evo jedne poučne priče iz grčke mitologije. Narcis, grč. Narkissos bio je lijep mladić koji se zaljubio u vlastiti odraz u jezeru. To zaljubljivanje u vlastiti odraz bilo je po kazni Afrodite, a zbog neuzvraćanja ljubavi nimfi Eho koja je bila smrtno zaljubljena u njega. Narcis je umro od čežnje jer mu je predmet ljubavi bio nedostižan, a bogovi su ga pretvorili u cvijet istoimeni.

Ne znam za grčke bogove, ali danas sveprisutni narcisi, čini mi se, lagano oživljavaju grčku mitologiju. Samo što nije po kazni Afrodite. Nego, eto tko bi znao više iz kojih boli, rana ili kompleksa se rađa narcisoidna osoba?

Kako prepoznati narcisa?

Imati odnos s narcisom je kao tiho zlostavljanje. Nasilje bez fizičkih udaraca. Potiho uvenuće. Prigušena manipulacija i konstantan osjećaj nezadovoljstva i ispraznosti.  Toksičan odnos. Kao stalno tapkanje po nekakvoj ivici i strah od potencijalne katastrofe. Imate osjećaj da stalno griješite, ništa što učinite nije dovoljno dobro. I u postupanju s tom osobom morate paziti na svaki korak, morate im posvetiti i više nego svu svoju pažnju jer su krhki, osjetljivi i neprilagodljivi.

Sasuli su na vas hrpu nevidljivih i vidljivih uvjeta koje morate zadovoljiti da oni budu dobro. Zauzvrat ne dobijete previše, ali u tome svemu i ne stignete razmisliti što vi uistinu dobivate od te osobe. I dobivate li uopće išta. Btw, mrvice povremeno se ne računaju. Prvi alarm za detektiranje ičeg lošeg u odnosu, pa tako i narcisa – jednostavno je loš osjećaj.

Prebačaj loptice

Profesionalci su u prebacivanju loptice. U tekmi koja ne prima druge igrače, već samo gledatelje i slijepe pratitelje. Narcisi povrijede druge, očiste se od djela riječima – obranom i opravdanjem svojih pravih namjera. I na kraju budu povrijeđeni jer je vas pogodilo njihovo djelo. Savršen citat za to bio bi onaj Nietzscheov:

Neki baner

They muddy the water to make it seem deep.

Zamute vodu, i vaš um i prosuđivanje svojim izvrsnim manipulatornim sposobnostima da bi ispali duboki, neshvaćeni, posebni. A na kraju dana, priča je toliko jednostavna. Namjera slijedi djelo. Ne moraju uvijek biti ispravni. Ali, kod narcisa većinom djelo na kraju navodno nema nikakve veze s namjerom. Loše. Jako loše. Pa ako vam se netko prečesto ispričava jer vas je povrijedio, a to mu nije bila namjera – think twice. Svi mi griješimo, ali kod normalnih ljudi namjera i djelo su  istom smjeru. Makar u krivom smjeru, ali u istom. Narcisi razdvajaju namjere i počinjena djela. Loše. Jako loše.

Kondicionalni Bit će po mom ili nikako

Oh. Uvjeti, uvjeti, uvjeti. Ne možete vi s narcisoidnim osobama na svoj način. Njih boli tuđi način i često ga ne prihvaćaju. Narcis će vas modelirati po svom i uvjerit će vas kako je to bolje i za vas. U svakom slučaju istjerat će priču u vlastiti željeni zaključak.

S osobama s kojima to ide malo teže, koristit će emocionalnu manipulaciju i igrati na račun rana i povreda. Zbog narcisoidne osobe, u ime ljubavi, vi se često morate odricati svojih planova, hobija, želja i snova. Morate se promijeniti kako bi udovoljile i zadovoljile. Jer njihov način jedini je ispravan i vrijedi.

Kako bi vaša veza uspjela, vi morate proći prilagodbe i odricanja. Taj teret i žrtva isključivo su samo i jedino na vašim leđima. Ako je s druge strane narcis. Bit će po mom ili nikako. Loše. Preloše.

Ogledalce
Photo by Luiz Felipe on Unsplash

Ovisnost, a ne povezanost

I tu je ta posebna tajna veza. Nitko nema to što vi imate. Odjednom sva ta smrtna romantika, bilo u ljubavi, bilo u prijateljstvu pretvara se u nekakvu težinu koju je teško uopće imenovati. Odjednom gubi se sloboda mišljenja, postupanja i govora. Sve ih povrijedi. A ako vas nešto povrijedi s njihove strane – i tu je vaša krivica isto. Ne njihova. I odnos postaje pretežak. Pun ucjena i tihe manipulacije. Misli, srca i života.

Taj odnos nije posebna priča. Jedinstvena priča. Nije ni duboka povezanost. Nego obična ovisnost što utapa se u plićaku nesvijesti. Jedne ili druge strane. Ili oboje. U svakom slučaju, loše. Jako loše.

Ogledalce, ogledalce…

Mladić iz grčke mitologije bio je kažnjen od strane Afrodite da se zaljubi u vlastiti odraz. Razmišljam, kako i zašto danas narcis postaje narcis? Što mu se dogodi da se toliko zaljubi i zaključa u svoje osobine i da kažnjava tom svojom nedostižnom čežnjom svakog tko mu uđe u život? Ne znam odgovor. Za svakog je vjerojatno i drugačiji. Malo tko se nije bar jednom susreo s narcisoidnom osobom. Kako god, narcise ne možemo izbrisati, zaobići niti detektirati na prvu. Ali, s vremenom prepoznati ih možemo.

Kako? Po vlastitom osjećaju. Ne osjećate se dobro dulje vrijeme u nekom odnosu? Postavite si par pitanja. Prvo, krenite od sebe. Ogledalce, ogledalce, ima li išta narciosidno u meni? Dalje. Ogledalce, ogledalce, imam li narcisa u životu? Možete li postojati u priči Ja, ja i ja? Što se daje, koliko se dobiva? Imate li vlastiti način ili je svaki prilagođen drugoj osobi? Morate li birati riječi? Ispričavaju vam se stalno? Imate osjećaj gušenja i težine?

Nije sve crno bijelo, znam. I, nisu odnosi puka transakcija ti meni, ja tebi. Ali, zasigurno su dvosmjerna ulica. Ovaj put zvan život ne traje vječno. Nemojte onda biti jedini putnik na tuđoj cesti.

Neki baner